De reden waarom ik nooit vlogs kijk (of zelf vlog)

Confession… Ik kijk dus (bijna) nooit vlogs. Het fenomeen vloggen is de laatste jaren sterk toegenomen. Het schijnt de toekomst te zijn, iets wat ik toch echt niet hoop. Ik heb er namelijk hélemaal niks mee. Niet alleen het kijken, maar ook het zelf maken.

Voor wie niet weet wat vloggen is, via Wikipedia:
‘Vlog (een afkorting voor video weblog) is de benaming van een dagboek (Engels: log) op internet, waarbij het grootste deel van het dagboek bestaat uit videobeelden. De vlog is een variant op het blog (afkorting voor weblog), waarbij de inhoud voornamelijk tekst is.’

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg
Wageningen 2015


Het is dus eigenlijk filmpjes maken. Van jezelf. Van je dagelijks leven. Om dingen te delen: alleen dan via film in plaats van het typen van stukjes tekst.

Waarom ik geen vlog volg

Ik geef doodgewoon voorkeur voor een getypt artikel. Al die bewegende beelden, en dagverslagen.. Op een 1 of andere manier boeit het me niet. Ik lees veel liever een tof geschreven stuk dan dat ik naar beelden zit te kijken. Daarbij leid het me soms ook gewoon af, al die bewegende beelden en om iemand geheel te zien, te zien praten en bewegen. Gewoon niet mijn ding dus. Ik heb nooit de drang om een filmpje open te klikken en te bekijken…

Waarom ik zelf geen vlogs maak

Zoals je hierboven ziet, is dit dus ook de reden dat ik ze zelf niet maak. Ik vind ze gewoon weg niet leuk om te kijken. Als ik een video zie, klik ik 9 van de 10 keer eerder op het kruisje dan dat ik hem daadwerkelijk ga bekijken. Soms zonde, want ze mis ik wel wat leuke stukjes van bloggers die normaal getypt zouden zijn.

Maar ook al zóu ik willen vloggen, zou dit nog niet echt gaan. Ik blog namelijk bewust, en kom dus niet met mijn hoofd online (what goes online, stays online). Uiteraard zou ik wel vlogs kunnen maken vanuit mijn standpunt/kijkpunt, maar dit zal lang niet zo tof zijn. Daarbij waarover zou ik het kunnen hebben? Op mijn werk mag ik kinderen niet in beeld nemen & zo’n bijzonder boeiend leven heb ik nou ook niet. Daarbij is het echt een stukje inbreuk op mijn privacy, iets wat ik met bloggen in de perken kan houden. En dan mijn stem op beeld. Nou nee! Laten we daar maar niet mee beginnen.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Wel een leuk weetje: pas geleden zaten mijn ouders oude filmpjes terug te kijken en ik scheen toen al te vloggen, haha. Ik maakt een ‘rapportage’ in mijn kamer, van mijn knuffels en dergelijke. Met een echt verhaaltje erbij als een volleerd vlogger. Ik vond het super leuk de camera te mogen bedienen en mijn mooie kamer te laten zien.

Vlog jij? En waarom wel/niet? Kijk je wel vlogs?

About the Author

24 Comments

zwartraafje

Ik ben ook geen fan van vlogs. Zowel het kijken als het maken. Er zijn enkele mensen waarvoor ik af en toe een uitzondering maak maar bij de meeste vlogs klik ik net als jij weg. Wel jammer dat je daardoor een deel mist maar ik heb er ook gewoon niet het geduld voor. Een blogpost kan je in je eigen tempo lezen, zo’n vlog duurt soms een half uur. Op die tijd kan ik heel wat blogposts lezen.

Reply
ineke

Ik kijk maar vlogs van 1 iemand. En dat is geen blogger wel, eerder iemand die het wilt maken in media wereld. Geniale kerel wel 🙂 . En zelf bloggen neen dank u!

Reply
Nicky

Ik heb dus precies hetzelfde. Voor mij hoeft het ook niet. Ik vind het een bizar fenomeen. Van sommige vlogs snap ik ook écht de populariteit niet…

Reply
Vivian

Mijn ding is het ook zeer zeker niet! Ik vind wel een verschil zitten tussen video’s maken – waarin je voor de camera zit en praat over een onderwerp – en vlogs – waarbij je de camera meeneemt in je dag – maar ik kijk ze eigenlijk allebei nooit, het kost me te veel tijd, trekt me vaak gewoon niet en het is natuurlijk sowieso al lastig met mijn gehoorprobleem. Zelf video’s maken heb ik wel een tijdje gedaan en het is éven leuk, maar al snel wordt het heel veel werk en heb ik er gewoon geen zin in. Dus… nah. Ik sluit me bij je aan.

Reply
Lilian

Wij zijn nu vlogs aan het maken voor een lokale politieke partij en ik vind het heel leuk om te bewerken enzo. Maar dan deel je echt iets inhoudelijks. We willen voor onze website Historiek ook wat meer gaan doen met video, door bijvoorbeeld conservatoren dingen te laten vertellen over musea (die mensen zijn altijd zo bevlogen!). Maar dat valt niet onder vlogs denk ik 😉 Persoonlijke vlogs kijk ik zelden en zou ik zelf ook niet snel doen.

Reply
Michelle

Even een uurtje gemakkelijk-onderuit-gezakt vlogs kijken heb ik sinds een tijdje ontdekt. Heerlijk vind ik dat! Even het verstand op nul en leuke beelden van iemand anders hun leven bekijken. Zelf zou ik niet zo snel gaan vloggen denk ik. MAar op mijn Insta stories deel ik steeds vaker korte beelden dus wie weet..

Reply
Anneleen

Ik vlog zelf niet maar het vind het wel heel gezellig om van andere vlogs te bekijken! 🙂 Ik volg ook een paar mensen. Ideale manier om ’s avonds lekker te ontspannen, even verstand op nul 😉

Reply
Ella

Ik vind vlogs wel nog leuk om naar te kijken! Ik moet wel toegeven dat ik vaak stukjes doorspoel want niet alles is interessant om te zien natuurlijk. Zelf zou ik het ook nooooit doen.

Reply
Wanda

Nee, zelf vloggen ga ik echt niet doen. Hooguit misschien een keer een video van onze vakantie maar dan vooral om de omgeving te laten zien, niet dat ik dan zelf in beeld ben. Vlogs kijk ik ook niet tenzij het meer een reisvideo is, maar ook dan geldt dat het niet te lang moet duren.

Reply
Bente

Vlogs kijk ik regelmatig en zelf vloggen doe ik ook. Ik vind het een leuke manier om mensen een kijkje in mijn leven te geven. AL kan ik me goed voor stellen dat het niet voor iedereen is (zowel kijken als zelf vloggen!)

Reply
Sofie

Zelf vlog ik niet, ik zou het niet durven en ik zou ook niet boeiend kunnen praten. Ik volg maar één vlog dat is van Boncolor, ik heb er nog gevolgd maar die gaf ik snel weer op.

Reply
Sammie

zelf vloggen ga ik niet doen, lijkt me niet leuk en vind het irritant om mijn eigen stem terug te horen 😀 er zijn wel een handje vol vloggers waar ik regelmatig vlogs van kijk. Ik volg ze niet echt, maar vind het leuk om af en toe te kijken.

Reply
Linda

Zelf vlog ik niet en ik denk ook niet dat ik dat ooit ga doen. Op mijn werk mag ik ook niet vloggen sowieso (onderwijs) en ik heb er helemaal geen zin in om iedere keer de camera te pakken; ook als je bijvoorbeeld met vrienden bent of familie…Ik kijk niet zoveel vlogs, ik volg Teske al járen (maar die maakt vooral andere video’s en niet zoveel vlogs meer), ik kijk soms de vlogs van Vet Gezellig omdat ik die leuk vind, en ik volg Annemerel; zij blogt al jaren maar vlogt sinds een aantal jaar ook. Ze wisselt dit af dus dan vind ik het wel leuk om te kijken, als het niet teveel of te lang is 🙂

Reply
inge

ik vlog niet, maar kijk ze wel. vind de vlogs van pick up limes echt top namelijk. (zit nu te denken, dat zijn ook de enige die ik regelmatig kijk..) verder vind ik vooral at er veel te veel mensen wél vloggen! 😉

Reply
Johanne

Een paar jaar geleden volgde ik wel een paar vlogs, maar als je er een paar mist ben je er eigenlijk ook meteen weer uit. Dus nu nooit meer. Het kost ook gewoon zoveel tijd en ik besteed dat liever aan andere dingen. Zoals blogs lezen. Zou zelf idd ook niet zo snel voor de camera kruipen. Vind presentaties op kantoor al lastig, laat staan dat er allerlei onbekenden kijken. Brrr!

Reply
Inge | Monsieur Mango

Ik kijk ook geen vlogs. Ik heb er niets mee en vind het vaak zonde van mijn tijd. Nadeel vind ik ook zeker dat je in vlog belangrijke informatie niet terug kunt vinden (en het is maar de vraag of een vlog überhaupt belangrijke informatie bevat) terwijl ik dat in een artikel wel makkelijk en snel terug kan vinden en het prettiger is als naslagwerk. Zelf doen is helemaal geen optie, hahaha, ik voor de camera lijkt mij geen goed idee. 🙂

Reply
Jessica J.

Mij zal je ook nooit zien vloggen. Het spreekt me gewoonweg niet aan, en bovendien ben ik helemaal niet op m’n gemak voor een camera. Zelfs m’n eigen stem horen vind ik een ramp. 😛 Van een paar mensen kijk ik wel af en toe vlogs, maar die zijn op twee handen te tellen.

Reply
Michelle

Precies dit. Ik kijk geen vlogs en vloggen zelf zal ik nooit aan beginnen. Vreselijk om mezelf terug te zien én tegelijkertijd te horen. Nee dank u 😉

Reply
Sofie

Mijn ding is het ook niet. Ik lees ook liever dan dat ik een hele video moet uitkijken. En zelf op de film gaan? Hmmm, ik zie het niet snel gebeuren!

Reply
Shirley

Ik maak video’s van mijn vakanties, maar gewoon met een muziekje eronder. Ik keek heel lang geen vlogs, maar tegenwoordig zet ik er soms een aan tijdens het koken. Best gezellig eigenlijk, dat geklets op de achtergrond.

Reply
Romy

Wat grappig dat je als kind ooit een ‘vlog’ maakte! Verder begrijp ik heel goed waarom je nooit zou willen vloggen. Het spreekt mij ook niet zo aan en daarnaast sta ik gewoon niet zo graag voor een videocamera. Alleen al omdat ik mijn eigen stem terughoren ook niet zo’n feest vind 😉 Vlogs kijken vind ik soms wel leuk. Er zijn een paar vloggers die ik graag volg, maar dat zijn er echt hooguit vijf, gok ik.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *