De reden waarom ik nooit vlogs kijk (of zelf vlog)

februari 20 2018

Confession… Ik kijk dus (bijna) nooit vlogs. Het fenomeen vloggen is de laatste jaren sterk toegenomen. Het schijnt de toekomst te zijn, iets wat ik toch echt niet hoop. Ik heb er namelijk hélemaal niks mee. Niet alleen het kijken, maar ook het zelf maken.

Voor wie niet weet wat vloggen is, via Wikipedia:
‘Vlog (een afkorting voor video weblog) is de benaming van een dagboek (Engels: log) op internet, waarbij het grootste deel van het dagboek bestaat uit videobeelden. De vlog is een variant op het blog (afkorting voor weblog), waarbij de inhoud voornamelijk tekst is.’

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg
Wageningen 2015


Het is dus eigenlijk filmpjes maken. Van jezelf. Van je dagelijks leven. Om dingen te delen: alleen dan via film in plaats van het typen van stukjes tekst.

Waarom ik geen vlog volg

Ik geef doodgewoon voorkeur voor een getypt artikel. Al die bewegende beelden, en dagverslagen.. Op een 1 of andere manier boeit het me niet. Ik lees veel liever een tof geschreven stuk dan dat ik naar beelden zit te kijken. Daarbij leid het me soms ook gewoon af, al die bewegende beelden en om iemand geheel te zien, te zien praten en bewegen. Gewoon niet mijn ding dus. Ik heb nooit de drang om een filmpje open te klikken en te bekijken…

Waarom ik zelf geen vlogs maak

Zoals je hierboven ziet, is dit dus ook de reden dat ik ze zelf niet maak. Ik vind ze gewoon weg niet leuk om te kijken. Als ik een video zie, klik ik 9 van de 10 keer eerder op het kruisje dan dat ik hem daadwerkelijk ga bekijken. Soms zonde, want ze mis ik wel wat leuke stukjes van bloggers die normaal getypt zouden zijn.

Maar ook al zóu ik willen vloggen, zou dit nog niet echt gaan. Ik blog namelijk bewust, en kom dus niet met mijn hoofd online (what goes online, stays online). Uiteraard zou ik wel vlogs kunnen maken vanuit mijn standpunt/kijkpunt, maar dit zal lang niet zo tof zijn. Daarbij waarover zou ik het kunnen hebben? Op mijn werk mag ik kinderen niet in beeld nemen & zo’n bijzonder boeiend leven heb ik nou ook niet. Daarbij is het echt een stukje inbreuk op mijn privacy, iets wat ik met bloggen in de perken kan houden. En dan mijn stem op beeld. Nou nee! Laten we daar maar niet mee beginnen.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Wel een leuk weetje: pas geleden zaten mijn ouders oude filmpjes terug te kijken en ik scheen toen al te vloggen, haha. Ik maakt een ‘rapportage’ in mijn kamer, van mijn knuffels en dergelijke. Met een echt verhaaltje erbij als een volleerd vlogger. Ik vond het super leuk de camera te mogen bedienen en mijn mooie kamer te laten zien.

Vlog jij? En waarom wel/niet? Kijk je wel vlogs?

24 comments

 • zwartraafje

  25/02/2018 at 11:22

  Ik ben ook geen fan van vlogs. Zowel het kijken als het maken. Er zijn enkele mensen waarvoor ik af en toe een uitzondering maak maar bij de meeste vlogs klik ik net als jij weg. Wel jammer dat je daardoor een deel mist maar ik heb er ook gewoon niet het geduld voor. Een blogpost kan je in je eigen tempo lezen, zo’n vlog duurt soms een half uur. Op die tijd kan ik heel wat blogposts lezen.

 • ineke

  24/02/2018 at 18:49

  Ik kijk maar vlogs van 1 iemand. En dat is geen blogger wel, eerder iemand die het wilt maken in media wereld. Geniale kerel wel 🙂 . En zelf bloggen neen dank u!

 • Nicky

  23/02/2018 at 14:40

  Ik heb dus precies hetzelfde. Voor mij hoeft het ook niet. Ik vind het een bizar fenomeen. Van sommige vlogs snap ik ook écht de populariteit niet…

 • Evelyne

  22/02/2018 at 21:43

  Ik kijk niet graag vlogs en heb ze ook nog niet gemaakt. Net als jij ben ik eerder het type dat liever leest dan kijkt 😉

 • Vivian

  22/02/2018 at 15:24

  Mijn ding is het ook zeer zeker niet! Ik vind wel een verschil zitten tussen video’s maken – waarin je voor de camera zit en praat over een onderwerp – en vlogs – waarbij je de camera meeneemt in je dag – maar ik kijk ze eigenlijk allebei nooit, het kost me te veel tijd, trekt me vaak gewoon niet en het is natuurlijk sowieso al lastig met mijn gehoorprobleem. Zelf video’s maken heb ik wel een tijdje gedaan en het is éven leuk, maar al snel wordt het heel veel werk en heb ik er gewoon geen zin in. Dus… nah. Ik sluit me bij je aan.

 • Lilian

  22/02/2018 at 12:28

  Wij zijn nu vlogs aan het maken voor een lokale politieke partij en ik vind het heel leuk om te bewerken enzo. Maar dan deel je echt iets inhoudelijks. We willen voor onze website Historiek ook wat meer gaan doen met video, door bijvoorbeeld conservatoren dingen te laten vertellen over musea (die mensen zijn altijd zo bevlogen!). Maar dat valt niet onder vlogs denk ik 😉 Persoonlijke vlogs kijk ik zelden en zou ik zelf ook niet snel doen.

 • Michelle

  21/02/2018 at 21:48

  Even een uurtje gemakkelijk-onderuit-gezakt vlogs kijken heb ik sinds een tijdje ontdekt. Heerlijk vind ik dat! Even het verstand op nul en leuke beelden van iemand anders hun leven bekijken. Zelf zou ik niet zo snel gaan vloggen denk ik. MAar op mijn Insta stories deel ik steeds vaker korte beelden dus wie weet..

 • Anneleen

  21/02/2018 at 15:36

  Ik vlog zelf niet maar het vind het wel heel gezellig om van andere vlogs te bekijken! 🙂 Ik volg ook een paar mensen. Ideale manier om ’s avonds lekker te ontspannen, even verstand op nul 😉

 • Ella

  21/02/2018 at 13:52

  Ik vind vlogs wel nog leuk om naar te kijken! Ik moet wel toegeven dat ik vaak stukjes doorspoel want niet alles is interessant om te zien natuurlijk. Zelf zou ik het ook nooooit doen.

 • Wanda

  20/02/2018 at 23:11

  Nee, zelf vloggen ga ik echt niet doen. Hooguit misschien een keer een video van onze vakantie maar dan vooral om de omgeving te laten zien, niet dat ik dan zelf in beeld ben. Vlogs kijk ik ook niet tenzij het meer een reisvideo is, maar ook dan geldt dat het niet te lang moet duren.

 • Bente

  20/02/2018 at 20:57

  Vlogs kijk ik regelmatig en zelf vloggen doe ik ook. Ik vind het een leuke manier om mensen een kijkje in mijn leven te geven. AL kan ik me goed voor stellen dat het niet voor iedereen is (zowel kijken als zelf vloggen!)

 • Sofie

  20/02/2018 at 21:31

  Zelf vlog ik niet, ik zou het niet durven en ik zou ook niet boeiend kunnen praten. Ik volg maar één vlog dat is van Boncolor, ik heb er nog gevolgd maar die gaf ik snel weer op.

 • Sammie

  20/02/2018 at 19:59

  zelf vloggen ga ik niet doen, lijkt me niet leuk en vind het irritant om mijn eigen stem terug te horen 😀 er zijn wel een handje vol vloggers waar ik regelmatig vlogs van kijk. Ik volg ze niet echt, maar vind het leuk om af en toe te kijken.

 • Linda

  20/02/2018 at 17:32

  Zelf vlog ik niet en ik denk ook niet dat ik dat ooit ga doen. Op mijn werk mag ik ook niet vloggen sowieso (onderwijs) en ik heb er helemaal geen zin in om iedere keer de camera te pakken; ook als je bijvoorbeeld met vrienden bent of familie…Ik kijk niet zoveel vlogs, ik volg Teske al járen (maar die maakt vooral andere video’s en niet zoveel vlogs meer), ik kijk soms de vlogs van Vet Gezellig omdat ik die leuk vind, en ik volg Annemerel; zij blogt al jaren maar vlogt sinds een aantal jaar ook. Ze wisselt dit af dus dan vind ik het wel leuk om te kijken, als het niet teveel of te lang is 🙂

 • inge

  20/02/2018 at 14:07

  ik vlog niet, maar kijk ze wel. vind de vlogs van pick up limes echt top namelijk. (zit nu te denken, dat zijn ook de enige die ik regelmatig kijk..) verder vind ik vooral at er veel te veel mensen wél vloggen! 😉

 • Johanne

  20/02/2018 at 13:37

  Een paar jaar geleden volgde ik wel een paar vlogs, maar als je er een paar mist ben je er eigenlijk ook meteen weer uit. Dus nu nooit meer. Het kost ook gewoon zoveel tijd en ik besteed dat liever aan andere dingen. Zoals blogs lezen. Zou zelf idd ook niet zo snel voor de camera kruipen. Vind presentaties op kantoor al lastig, laat staan dat er allerlei onbekenden kijken. Brrr!

 • Inge | Monsieur Mango

  20/02/2018 at 12:51

  Ik kijk ook geen vlogs. Ik heb er niets mee en vind het vaak zonde van mijn tijd. Nadeel vind ik ook zeker dat je in vlog belangrijke informatie niet terug kunt vinden (en het is maar de vraag of een vlog überhaupt belangrijke informatie bevat) terwijl ik dat in een artikel wel makkelijk en snel terug kan vinden en het prettiger is als naslagwerk. Zelf doen is helemaal geen optie, hahaha, ik voor de camera lijkt mij geen goed idee. 🙂

 • Jessica J.

  20/02/2018 at 12:05

  Mij zal je ook nooit zien vloggen. Het spreekt me gewoonweg niet aan, en bovendien ben ik helemaal niet op m’n gemak voor een camera. Zelfs m’n eigen stem horen vind ik een ramp. 😛 Van een paar mensen kijk ik wel af en toe vlogs, maar die zijn op twee handen te tellen.

 • Michelle

  20/02/2018 at 09:26

  Precies dit. Ik kijk geen vlogs en vloggen zelf zal ik nooit aan beginnen. Vreselijk om mezelf terug te zien én tegelijkertijd te horen. Nee dank u 😉

 • Jenn

  20/02/2018 at 09:37

  Ik had dit zelf kunnen schrijven. Voor mij ook geen vlogs hoor.

 • Sofie

  20/02/2018 at 08:24

  Mijn ding is het ook niet. Ik lees ook liever dan dat ik een hele video moet uitkijken. En zelf op de film gaan? Hmmm, ik zie het niet snel gebeuren!

 • Shirley

  20/02/2018 at 07:58

  Ik maak video’s van mijn vakanties, maar gewoon met een muziekje eronder. Ik keek heel lang geen vlogs, maar tegenwoordig zet ik er soms een aan tijdens het koken. Best gezellig eigenlijk, dat geklets op de achtergrond.

 • Romy

  20/02/2018 at 07:49

  Wat grappig dat je als kind ooit een ‘vlog’ maakte! Verder begrijp ik heel goed waarom je nooit zou willen vloggen. Het spreekt mij ook niet zo aan en daarnaast sta ik gewoon niet zo graag voor een videocamera. Alleen al omdat ik mijn eigen stem terughoren ook niet zo’n feest vind 😉 Vlogs kijken vind ik soms wel leuk. Er zijn een paar vloggers die ik graag volg, maar dat zijn er echt hooguit vijf, gok ik.

  1. SAS

   20/02/2018 at 12:18

   Ik ben dan wel erg benieuwd welke 5 vloggers je volgt..

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *