De beste boeken & films uit 2016

januari 2 2017

Daar is hij weer! Het jaarlijks terugkerend artikel over mijn favoriete boeken en films van 2016. Dit jaar, niet al te moeilijk. Ik las en zag namelijk helemaal niet zoveel. dit aspect heeft door andere prioriteiten op een laag pitje gestaan. Wel keek ik erg veel series. Toch even een greep uit de 6 beste boeken en 6 beste films. Zie hier de lijst met alle gelezen boeken en films die ik heb gezien uit 2016

De beste boeken gelezen in 2016

Karin Slaughter – Verborgen
WILL TRENT is terug!
Het is de verraderlijkste zaak uit zijn carrière. Dat beseft Will Trent zodra hij het verlaten pakhuis in Atlanta binnengaat, en het dode lichaam van een ex-politieagent aantreft.

Van het lijk lopen bloederige voetsporen weg die erop wijzen dat een ander, mogelijk vrouwelijk slachtoffer, is meegenomen… om vervolgens spoorloos te verdwijnen. Het pakhuis is eigendom van een beroemde basketbalspeler – een lokale held die de duurste advocaten heeft ingehuurd, en die een aanklacht wegens verkrachting heeft weten te ontduiken.
Voor Will – en voor patholoog-anatoom Sara Linton – wordt het nóg erger. Een vondst op de plaats delict onthult een verband met Wills ingewikkelde verleden… de gevolgen zullen zijn leven overhoop halen en ook dat van zijn dierbaren, zijn collega’s en de mensen op wie hij jacht maakt.

*ik ben nog steeds bezig in dit boek, een recensie komt in 2017

Sebastian Fitzek – Het Joshua Profiel
De als schrijver mislukte Max is een brave en plichtsgetrouwe burger – anders dan zijn broer, die in een gesloten psychiatrische inrichting zit. Maar Max heeft nooit iets illegaals gedaan in zijn leven. Tot nu toe. Binnen een paar dagen zal hij een van de meest verschrikkelijke en weerzinwekkende misdaden plegen waar mensen toe in staat zijn, hij weet het alleen zelf nog niet. Er zijn echter mensen die er wel van afweten en die willen hem vermoorden voordat het te laat is.
Lees hier mijn eerder geschreven recensie over dit boek

Gretchen Rubin – Het happiness project
Gretchen Rubin heeft alles: een man, twee leuke kinderen, een mooi huis en een goede baan, maar toch is ze niet zo gelukkig als ze zou willen zijn. Ze besluit zich een jaar lang te wijden aan het vinden van geluk. Iedere maand concentreert ze zich op een ander aspect van haar leven en zo probeert ze stap voor stap een gelukkiger mens te worden. Ze hoopt antwoord te krijgen op de vraag: heb je je geluk in eigen hand?

Heb jij soms het gevoel dat je nog gelukkiger of vrolijker zou kunnen zijn? Dan is dit hét boek voor jou: het doet je lachen én nadenken en staat vol tips en adviezen om zelf aan de slag te gaan.
Lees hier mijn eerder geschreven recensie over dit boek

M.J. Arlidge – Iene Miene Mutte
Het meisje was amper nog in leven toen ze het bos uit kwam lopen. Het verhaal van haar ontvoering was donkerder dan de meest verschrikkelijke nachtmerrie. Maar alles wat ze zei was waar. Elk gruwelijk detail.

Een aantal dagen later wordt een tweede in shock verkerend slachtoffer gevonden en ontstaat er een patroon. In tweetallen worden mensen ontvoerd, vastgehouden en uitgehongerd. Vervolgens krijgen ze een duivels dilemma voorgelegd: doden of gedood worden. Inspecteur Helen Grace en haar team weten dat ze jacht maken op een ingenieuze psychopaat die zijn slachtoffers gebroken en vol schuldgevoel achterlaat. Niet alleen dienen ze als zijn visitekaartje, ze zijn ook de moordenaars. De slachtoffers lijken lukraak gekozen, de plaats van het misdrijf zorgvuldig uitgekiend. Iets moet alle slachtoffers met elkaar verbinden…
Lees hier mijn eerder geschreven recensie over dit boek

Nora Roberts – De Obsessie
Naomi verloor haar onschuld op de avond dat ze haar vader het bos in volgde. Toen ze het meisje bevrijdde dat ondergronds gevangenzat, onthulde ze de gruwelen die haar vader beging en maakte ze hem voor altijd berucht. Sindsdien torst ze de daden van Thomas David Bowes met zich mee.

Nu is Naomi een succesvol fotografe en heeft ze een plek gevonden waar ze zich thuisvoelt. Het is een groot oud huis dat opgeknapt moet worden, duizenden kilometers bij iedereen die ze ooit heeft gekend vandaan. Naomi zocht eenzaamheid, maar de vriendelijke inwoners van Sunrise Cove betrekken haar telkens bij hun gemeenschap, vooral de resolute Xander Keaton. Naomi merkt dat haar verdedigingslinie afbrokkelt en diep in haar hart heeft ze altijd verlangd naar menselijk contact. Maar de ervaring leert: haar verleden is nooit verder weg dan een nachtmerrie.
Lees hier mijn eerder geschreven recensie over dit boek

Karen Sander – Wie niet horen wil…
Een weggelopen tiener is vermoord. Doodgemarteld. Verminkt. In de mond van het slachtoffer zit een stukje krant, een cynische groet aan de onderzoekers: ‘Wie niet horen wil, moet voelen…’ Nog voordat het team de woorden kan ontcijferen, verdwijnt een jong meisje. Hoofdinspecteur Georg Stadler voelt aan alles dat het niet bij één moord zal blijven en krijgt opnieuw hulp van psychologe Liz Montario, die gespecialiseerd is in het analyseren van boodschappen van moordenaars.
Maar Montario heeft het moeilijk. Ze moet haar aandacht over twee zaken verdelen. En haar vorige samenwerking met Stadler, de zaak van de Ripper-moorden waarin uiteindelijk haar broer de dader bleek, heeft diepe wonden geslagen. De ervaren speurder Stadler en de jonge profiler Montario, het blijft een duo van uitersten: van aantrekken en afstoten, van negeren en luisteren. Want wie niet horen wil…

Lees hier mijn eerder geschreven recensie over dit boek

De beste films gezien in 2016


Safe (2012)
Het jonge Chinese meisje Mei (Catherine Chan) beschikt over een bijzondere gave; ze heeft een onvoorstelbaar goed geheugen. Wanneer er een levensbelangrijke code opgeslagen wordt in haar geheugen, gaan de Russische en Chinese maffia achter haar aan. Die hebben maar één doel: de speciale code van het meisje om een kluis te kunnen openen. Wanneer ze weet te ontsnappen aan de keiharde criminelen, komt ze in aanraking met Luke Wright (Jason Statham), een ex-politieagent die vanaf dan alles op alles zet om Mei te beschermen.
Lees hier mijn eerdere recensie over deze film

Philippe Geubels – Made in belgium (2016)
Komisch theaterprogramma waarin de Belgische Philippe Geubels speciaal voor Nederland een programma heeft samengesteld. Hierin worden de hoogtepunten uit zijn twee Vlaamse shows getoond, aangevuld met nieuw materiaal.

Jeff Dunham: All Over the Map (2014)
Jeff Dunham en zijn iconische creaties – Achmed the Dead Terrorist, Walter, Peanut, Jose Jalapeno en Bubba J – beginnen aan een ongekende wereld tour die Dunham voert over vijf continenten in sterren podiums waar maar een paar Amerikaanse komieken durfde op te treden. Met zijn hand getekende disfunctionele familie, moet Dunham voorzichtig zijn: Vertel de verkeerde grap in Singapore of de Verenigde Arabische Emiraten en je hand dreift afgehakt te worden voordat hij het prodium heeft verlaat. Jeff laat zien dat humor echt universeel is … Meest van de tijd!
Lees hier mijn eerdere recensie over deze film

The Huntsman: Winter’s War (2016)
Lang voordat de boze koningin Ravenna verslagen werd door het zwaard van Sneeuwwitje, keek ze stilaan toe hoe haar zus Freya verraden werd en hun koninkrijk ontvluchtte. Met Freya’s gave om elke vijand te bevriezen heeft de jonge ijskoningin tientallen jaren in een winters paleis een leger aan dodelijke jagers, waaronder de inmiddels tegen haar gekeerde jagers Eric en Sara, gecreëerd. Wanneer ze over de ondergang van haar zus hoort, roept ze haar resterende soldaten op om de magische spiegel op te halen. Ze komt er echter achter dat Ravenna terug tot leven gewekt kan worden, om vervolgens hun krachten te bundelen en het betoverde land te bedreigen.
Lees hier mijn eerdere recensie over deze film

Alice through the Looking Glass (2016)
In ‘Alice through the Looking Glass’ keert Alice (Mia Wasikowska) na een lange afwezigheid door een spiegel terug naar het magische Underland waar ze de Mad Hatter (Johnny Depp) aantreft die nog dwazer is dan normaal. Hij heeft de hulp van Alice nodig, waarvoor ze terug in de tijd moet reizen. Om haar vriend te helpen keert Alice zich tot Tijd (Sacha Baron Cohen), een bizarre mix van mens en kloktandwieltjes, en gaat ze ondanks waarschuwingen op een waanzinnige tijdreis.

Captain America: Civil War (2016)
Steve Rogers geeft leiding aan een nieuw team van Avengers, dat probeert de mensheid te beschermen. Nadat een nieuw internationaal incident zorgt voor schade, groeit de politieke druk om een systeem op te bouwen waarbij de helden verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun daden. Een regeringsorgaan wordt opgesteld om te bekijken wanneer gebruik gemaakt moet worden van de diensten van het team. De nieuwe status quo zorgt voor een breuk tussen de Avengers, terwijl ze de wereld ook moeten beschermen tegen een nieuwe en afgrijselijke vijand.
Lees hier mijn eerdere recensie over deze film

Lees hier het jaar 2015

Las jij dit jaar veel boeken of zag je juist meer films?

15 comments

 • Jessica

  03/01/2017 at 19:00

  Leuk overzicht! Volgens mij heb ik van de boeken alleen de laatste gelezen. De andere 5 spreken me zeker aan!
  Van de films alleen Alice Through the Looking Glass gezien. Die vond ik zelf een beetje tegenvallen…
  Sommige films zou ik wel willen zien.

  1. SAS

   05/01/2017 at 10:30

   Ik vond Alice Through the Looking Glass juist heel erg meevallen. Vond het een toffe film, hoewel ik dat in het begin niet had verwacht.

 • Els

  02/01/2017 at 22:39

  Karin Slaughter – Verborgen, wil ik ook echt gaan lezen, deze heb ik denk ik ook nog liggen. Wet het eigenlijk niet zeker, mis er nog een paar uit de serie. De laatste.

 • Florentine

  02/01/2017 at 21:33

  Leuk idee zeg, om zo’n overzicht te maken! Ik houd er enorm van om nieuwe boeken en films te ontdekken 🙂
  Veel liefs, (en een heel gelukkig 2017!!) Florentine

 • Astrid

  02/01/2017 at 21:25

  Hey Sas,

  Leuk om te zien! Civil War en Alice vond ik ook echt super 🙂 ! Safe moet ik nog gaan kijken, die zet ik trouwens gelijk op mijn lijstje 🙂 .

  Liefs!

 • Joor

  02/01/2017 at 18:09

  Wat een tof overzicht! Ik moet zelf nog de laatste Alice film nog zien! En die happyness project boek lijkt me echt leuk om te lezen!

 • Lisa

  02/01/2017 at 16:04

  Ik kan helaas nooit de tijd vinden om boeken te lezen en dat vind ik jammer. Mijn doel voor 2017 is dan ook om wat meer rust te creëren en om wat vaker in een boek te kruipen. Vooral de obsessie klinkt heel goed! Die zet ik even op mijn lijstje 🙂 . Liefs

 • Nesrin

  02/01/2017 at 15:25

  Ik wil Het happiness project wel lezen. Ik heb geen enkele film gezien die je noemt. Wel kijk ik meer films en lees ik iets meer dan voorgaande jaren 😉

 • Marion

  02/01/2017 at 14:56

  Boeken lees ik nooit, wel kijk ik graag films! Maar heb alle films die jij opnoemt nog nooit gezien, klinken wel goed!

 • jeapiebel

  02/01/2017 at 09:58

  The Huntsman: Winter’s War heb ik gekeken. De beste wensen nog!

 • Lies

  02/01/2017 at 09:20

  Je kiest er wel niet echt de happy boeken uit he ?
  Ik heb wel behoorlijk wat gelezen in 2016 en hoop dat in 2017 ook te doen. Films zie ik minder, ben 2 keer naar de bioscoop geweest en af en toe een filmpje meegepikt op tv, maar ben meer voor series kijken.

  1. SAS

   03/01/2017 at 16:08

   Voor mij zijn het hele fijne boeken hoor 😉

 • Jenn

  02/01/2017 at 08:49

  Ik heb heel veel boeken gelezen in 2016, 52 maar liefst. Gelukkig nieuwjaar!

 • Inge

  02/01/2017 at 08:08

  Fijn overzicht, kan ik gelijk wat boeken aan mijn lijstje toevoegen! Verborgen heb ik uiteraard al gelezen, ik heb alle boeken van Karin Slaughter in mijn kast staan. 🙂

 • Romy

  02/01/2017 at 07:49

  Wat leuk om hier een 2016-overzichtje van te maken! Mij lijkt Het Happiness Project een erg mooi boek. Dat wil ik zeker nog eens gaan lezen dit jaar. Ook de film Alice Through the Looking Glass lijkt me wel wat 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *