Dreamjob #7: Anneleen hoe haar opleiding Orthopedagogie haar naar het CKG bracht

Jullie gaven massaal antwoord op de oproep Ik zoek jou, vertel over je (toekomstige) droombaan. Geweldig om alle inspirerende verschillende verhalen te lezen en de enthousiaste mailtje die in mijn inbox binnen stroomde. Waar deze rubriek over gaat? Ik laat jullie aan het woord. Iets wat uniek is aangezien ik maar 1 keer eerder aan gastblogs heb gedaan. Ik deel veel van mezelf op mijn persoonlijke lifestyle blog, maar wil graag jullie horen over je toekomstige droombaan of over de droombaan die je al hebt gevonden.

Anneleen verteld vandaag over haar baan bij het CKG, een centrum waar kinderen uit een problematische thuissituatie verblijven. Het klinkt als een hele zware maar zeker ook interessante baan.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg


Vertel aller eerst eens iets over jezelf. Wie ben je en heb je een blog?
Ik ben Anneleen, 21 jaar en ik woon in de provincie Antwerpen. Ik blog op kleinegeluk.be. Hier vind je vooral reisverslagjes, kletspraatjes én kleine geluksmomentjes.

Welke studies heb je gevolgd?
Ik heb reeds gemerkt dat de studies en opleidingen in Nederland helemaal anders zijn dan bij ons, in België. Ik zal het zo goed mogelijk proberen uit te leggen. Ik heb op de middelbare school zes jaar TSO gedaan, dit staat voor Technisch Secundair Onderwijs. Ik volgde de richting Sociale Technische Wetenschappen. Een heel fijne richting waarbij ook praktische vakken zoals voeding en koken aan bod kwamen. Na deze zes jaar kan je nog niet aan het werk. Daarom ben ik naar de Hoge School gegaan in Antwerpen.

Ik schreef me in voor een drie jarige opleiding, een bachelor Orthopedagogie – Toegepaste Jeugd criminologie. Als afstudeerrichting koos ik Orthopedagogie, omdat het werkveld hierin groter is. Vorig jaar (juni ’15) ben ik hierin afgestudeerd. Ik ben heel blij dat ik voor deze studie heb gekozen, al heb ik er steeds hard voor moeten werken. Jeugdrecht, ontwikkelingspsychologie, biomedische vaardigheden, … zijn niet de gemakkelijkste vakken, maar wel heel interessant! Na deze drie jarige opleiding kan je met een heel verscheidene doelgroep aan de slag: personen met een beperking, bejaarden, kinderen en jongeren, gezinnen en ouders, personen in armoede, vluchtelingen…

Welke banen heb je gehad in het verleden? En wat is je huidige baan?
Allereerst: Ik vertel graag over mijn job als opvoedster en over mijn droombaan. Toch zal ik niet mijn specifieke tewerkstellingsplaats benoemen, om mijn eigen privacy te bewaren. Ik hoop dat jullie dit begrijpen!

Ik heb tijdens mijn laatste jaar Orthopedagogie een halfjaar stage gelopen in een CKG. Dit is een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. Zo’n CKG is meestal opgebouwd uit verschillende leefgroepen, met verschillende leeftijden. Zoals de naam het zegt: in zo’n centrum begeleid je kinderen die in een problematische thuissituatie verblijven. Dit kan gaan over: emotionele of fysieke mishandeling, seksueel misbruik, verwaarlozing, ouder(s) met een psychiatrische problematiek, ouder(s) die in de gevangenis verblijft, ouder(s) met een verslaving, … Deze kinderen zijn geplaatst door de jeugdrechtbank.

Mijn stageperiode verliep erg goed en ik leerde op korte tijd veel bij! Na mijn stage heb ik daar in de zomervakantie (juli ’15 en augustus ‘15) als jobstudent kunnen werken. Van september ‘15 tot april ’16 heb ik gewerkt als opvoedster in een ander CKG. Dit was met een vervangingsovereenkomst. Vanaf eind april werk ik terug in het CKG waar ik mijn stage heb gelopen, dit opnieuw met een vervangingsovereenkomst. Het is lastig om in deze sector een vaste job te vinden, maar ik ben blij dat ik (tot hier toe) nog nooit een lange tijd zonder job gezeten. *afkloppen*

Heb je altijd al dit werk willen doen?
Als ik kind wilde ik heel graag werken in een supermarkt. Ik had thuis een speelgoed – winkeltje en kassa en vond dit helemaal geweldig! Ik kon daar uren mee spelen. Toen ik in het middelbaar zat, wist ik vrij snel dat ik een sociale job wilde gaan uitoefenen. Ik wist ook vrij snel dat ik met kinderen wilde gaan werken.

Waarom is dit werk voor jou je droombaan? Wat is voor jou het belangrijkste in je droombaan?
Opvoedster zijn bij deze kinderen is voor mij een droombaan. Ik vind het een heel dankbaar beroep en ik haal er veel voldoening uit. Dit is meteen ook het belangrijkste voor mij, voldoening halen uit mijn werk. Werken met plezier is vele leuker, dan wanneer je met tegenzin naar je werk moet vertrekken. Het respect en dankbaarheid dat je van (sommige) ouders terugkrijgt, doet me vaak ook erg goed. Deze kinderen gaan naar school, maar zijn voor de rest 24u/24u bij ons. Dan draag je ook een behoorlijke verantwoordelijkheid.

Wil je deze droombaan voor altijd blijven doen of …?
Ik vind dit een moeilijkere vraag. Ik zou deze job voor altijd willen blijven doen. Wel ben ik me er van bewust dat het een heel intensieve job is. Ik sta met vroege shiften, late shiften en met nachtdiensten. Ook werk ik zeer regelmatig in de weekends en met feestdagen. Momenteel zit ik hier niet zoveel mee in, maar ik denk dat – wanneer Jim en ik ooit gaan beginnen aan een gezinnetje – dit niet altijd even gemakkelijk te combineren is. Jim werkt als verzorgende en staat dus met dezelfde, onregelmatige uren als mij. Maar waar een wil is, is een weg. En met een goede planning en organisatie kom je ver.

Welke tips geef je mijn lezers voor het vinden van hun droombaan?
Het klinkt cliché en ik denk dat vele mensen deze tip zullen geven, maar ik denk dat je je gevoel moet volgen. Wanneer je stage loopt of je studeert en je merkt dat het écht je ding niet is? Stop er dan mee. Werk je ergens waar je met tegenzin staat? Stop er dan ook mee. Ik denk dat je alleen je échte droombaan kan vinden, wanneer je je gevoel volgt en doet wat jij leuk vindt!

Geef ons een kijkje in een dagje van jou werkleven.
Omwille van de privacy van mijn tewerkstellingsplaats, collega’s en de kinderen is dit niet zo gemakkelijk. Toch heb ik enkele sfeerfoto’s bij elkaar gezocht.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Wat een mooi artikel is het geworden Anneleen! Zo te horen heb je een zwaar beroep en ik heb er veel respect voor dat je dit met heel erg veel plezier en toewijding doet! Kan me voorstellen dat de kinderen en ouders erg blij met je zijn en de hulp die je ze biedt. Ik vind het mooi te lezen dat je dit werk doet. In mindere mate kom ik uiteraard in mijn werk met kinderen ook wel eens heftige dingen tegen. Ik wil je heel veel succes toewensen met deze baan!

8 reacties op “Dreamjob #7: Anneleen hoe haar opleiding Orthopedagogie haar naar het CKG bracht

  1. Wat leuk om te lezen wat je werk inhoudt, Anneleen! En knap dat je er, ondanks het privacy aspect, toch in bent geslaagd om een en ander toe te lichten. Je job lijkt mij zowel intensief als mooi. Wat tof dat je nu al zo goed weet wat je wil. Ik ben een paar keer van studie gewisseld, toen er in Nederland nog studiefinanciering bestond.

  2. Ik las de titel van dit artikel en dacht ‘oh, interessant’, pas toen ik het artikel opende besefte ik dat het over jou ging, Anneleen 🙂 Heel fijn om op deze manier wat meer over je job te weten te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *