De voorwaarden die ik stel aan een samenwerkingsartikel

Het is geen geheim dat ik al jaren samenwerkingen met bedrijven heb. Ik schrijf artikelen in ruil voor goederen of soms voor een geldbedrag. Ik vind dat er in blogland soms echt een taboe rond het samenwerken met bedrijven hangt. Zo jammer, want de artikelen die ik maak zijn zeker niet minder echt dan mijn andere artikelen. Nou kwam er op Twitter de vraag van ZoSammie dat ze een voorwaarden documentje wilde beginnen. Laat ik er nou een aantal jaren geleden, door ervaring ook een hebben gemaakt. Maar wat staat daar nou in? Het leek me leuk hier toch een blogje aan te wijden om jullie te informeren.

Ik ben uiteraard geen expert op het gebied van samenwerkingen maar ik hoop dat jullie hier toch wat aan hebben. De onderdelen voor het voorwaarden documentje heb ik zelf verzonnen aangezien er een aantal dingen waren waar ik tegenaan liep met bedrijven.

Aller eerst heb ik erop staan dat ik pas na schriftelijke goedkeuring (via de email dus) begin met het artikel als ze de voorwaarden hebben geaccepteerd. Zo kan je altijd terug vallen op het feit dat je de goedkeuring op schrift hebt staan en ze dus zelf akkoord zijn gegaan met alles wat op het documentje staat.

Ook heb ik de layout in de stijl van mijn blog. Het logo staat erop en de tekst style is hetzelfde. Dit om 1 geheel te vormen met mijn blog.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

De ‘regels’ die ik er verder op heb gezet zijn o.a. dat het artikel door mijzelf wordt geschreven. Ik doe niet aan gastartikelen, banners en dat soort onzin. Ook kan ik het artikel weigeren als ik vind dat het niet bij mijn blog of bij mijzelf past. Ook accepteer ik geen tegoedbonnen, hier heb ik zelf wat slechte ervaringen mee gehad.

De prijs/goederen die ik krijg staan vast en kan na akkoord niet worden gewijzigd. Ik heb wel eens met een bedrijf een bedrag afgesproken, nadat er akkoord was gegaan en ik het artikel had opgestuurd, was het bedrag ineens minder dan afgesproken.

Er staat over de betaling dat ik hem graag binnen 2 weken op mijn rekening wil hebben. Mocht dit niet zo zijn stuur ik een herinneringsemail waarna, als ik geen reactie krijg binnen zoveel dagen het recht heb het artikel van mijn blog te halen.

Boven elk artikel staat: Dit artikel is geschreven in samenwerking met (……naam bedrijf) of Deze producten zijn ter beschikking gesteld door (……naam bedrijf). Dit is een voorwaarden die ik niet wijzig. Dit om mijn lezers niet te misleiden en het staat altijd op een vaste, herkenbare plek. Ook wordt het onder de categorie ‘Blog’ geplaatst voor herkenbaarheid. Ik heb veel (leuke) samenwerkingen afgewezen omdat bedrijven dit er niet in wilde hebben.

Ik verander na publicatie geen artikel. Ik stuur als het artikel af is, eerst een concept met ‘live’ link waarin een bedrijf nog op/aanmerkingen kan plaatsen. (ik gebruik deze plugin voor de live link) Als ik maanden later nog een email krijg met een wijziging ga ik hier niet op in. Dit is zeker wel eens bij mij gebeurd.

Het artikel blijft zolang mijn blog online is, online staan en is dus vindbaar. Ook wordt het meerdere malen gedeeld via mijn social media kanalen.

Er staat ook in dat als het een artikel is waar mijn mening in voorkomt deze altijd oprecht is. Mocht ik iets negatiefs vinden komt dit er ook in te staan. Mijn mening pas ik niet aan, hoe een bedrijf het wil hebben. Ik heb 1 keer gehad dat ik een boze email kreeg, omdat ik een wat negatiever artikel had geschreven. Ik mailde terug met de verwijzing naar het voorwaarden documentje. Na deze email heb ik niets meer gehoord…

Ik hoop dat het jullie wat duidelijker is wat ik mee stuur als voorwaarden voor een artikel. Je kan gewoon zelf een documentje aanmaken met dingen wat jij verwacht van een bedrijf. Ze hebben ook immers verwachtingen van jou. Neem geen genoegen met een bedrijf waar je niet achter staat en hetzelfde voor een bedrag aannemen. Ik heb wel eens een erg lage aanbieding gehad en toen ik had geweigerd en een tegen aanbod had gestuurd mocht dit ook. Je steekt heel veel tijd en energie in een artikel en daar mag je zeker wel voor beloond worden. Het is en blijft blijvende reclame voor een bedrijf.

Mijn blog is en blijf een persoonlijk blog en ik doe dit niet voor mijn inkomsten maar voor ernaast. Omdat ik het leuk vind. Ik werk met bedrijven waar ik achter sta en ben in de loop der jaren selectiever geworden. In het begin was ik dit niet en daar heb ik zeker soms spijt van gehad. Het moet leuk blijven artikelen voor bedrijven te maken maar samenwerkingen plaats ik zeker niet vaak achter elkaar op mijn blog, omdat dit niet de insteek is. Bij een samenwerking wil ik dat mensen zien dat ik het meen wat ik schrijf en dat het artikel echt van mijn hand komt.

Ik schreef ook al eerder een artikel met Tips & Trucs voor samenwerkingen met bedrijven.

Hebben jullie vaak samenwerkingen met bedrijven en heb je een voorwaarden documentje? Wat vind jij belangrijk met een samenwerking?

50 reacties op “De voorwaarden die ik stel aan een samenwerkingsartikel

 1. HΓ©, zo’n documentje inderdaad misschien wel handig! Goed idee! Ik heb het alleen op mijn zakelijke pagina staan tot op heden.

 2. Wat een handige post! ik krijg steeds meer samenwerkings aanvragen en zo’n document maken is dan inderdaad wel handig πŸ™‚

 3. Pfoe, best wel een gedoe. Daar zou ik geen zin in hebben. Past ook niet zo bij mijn weblog, denk ik. Heel soms plaats ik wel eens logjes over een product (zoals onze miskoop-stofzuiger) maar da’s toch anders.

 4. Handig artikel hoor, zelf begin ik ooknsteeds vaker mail te krijgen voor samenwerkingen en moet me er echt even in gaan verdiepen want zoals ik nu lees bij jou vergeet ik nog wel het 1 en ander.

 5. Dat document wat jij gebruikt heb je een tijd geleden eens naar mij gemaild. Ik heb intussen nog geen zelfde soort document in gebruik. Moet ik eens gaan doen want het is erg overzichtelijk. Goede reminder!

 6. De laatste alinea is denk ik belangrijk: dit is niet jouw hoofdinkomen. Dus kun jij je eerlijke mening over producten geven.

  Voor professionele bloggers ligt dat soms anders. Ik twijfel oprecht bij sommige bloggers aan hun objectiviteit. Dat komt doordat ik eens een drinkfles kocht die overduidelijk lekte, bij heel veel mensen, maar waarover door een blogger niets werd gezegd. Op de lange termijn ben je dan volgens mij niet betrouwbaar voor je lezers.

 7. Super handig eigenlijk, zo’n documentje met voorwaarden! Ga ik ook eens over nadenken πŸ™‚

 8. Ontzettend fijn dat je dit deelt. Het lijkt mijnheer handig om zo een standaard voorwaarden lijst klaar te hebben. Ik aardig wat aanbiedingen gehad en ik zeg vaak nee omdat het simpelweg niet bij mij en dus bij mijn blog past. Ik vind overigens nergens voor nodig dat er een taboe op dit onderwerp heerst.

 9. Dat doe je goed zo’n document op te stellen. Zelf zit ik er al een tijdje over na te denken maar is het nog niet echt van de grond gekomen. Je hebt me weer even op het pad gezet πŸ˜‰

 10. Super handig om te weten! Ik ben net begonnen met bloggen, maar het is inderdaad heel slim om alles zwart op wit te hebben staan.

 11. Thanx voor deze lijst. Wij hadden het er ook al over gehad welke voorwaarden we zouden stellen en hoe we dat moeten communiceren. We pikken dit graag even mee als inspiratie!

 12. Heel handig dit! Volgens was het bij jou dat ik al eens eerder iets over voorwaarden las en toen ben ik ermee begonnen, met deze tips heb ik ze eindelijk eens afgemaakt. Bedankt!

 13. Supergoed dat je dit doet! Ik werk eigenlijk nooit samen met bedrijven, maar vind het wel heel slim om dit te hebben, lekker duidelijk!

 14. Geweldig artikel! Erg fijn voor mij als beginnende blogger πŸ™‚
  Leuk dat je regelmatig samenwerkingen doet, en goed dat je zo goed weet wat je wilt en wat niet.

 15. Superhandig artikel! Bij mij is het nog niet aan de orde, maar ik ben het zeker eens dat je echt op je strepen moet staan πŸ™‚

 16. Dit artikel ga ik eens goed bewaren. ik moet ook echt eens een standaard mail opstellen met voorwaarden, dan is wel zo makkelijk voor mijzelf. Maar ja, ik ben nog echt een groentje op dit gebied πŸ™‚ .

 17. Deed iedereen het maar zoals jij! Ik erger mij echt aan bloggers die niet aangeven dat ze dingen kregen of betaald werden voor een artikel.

 18. Handig artikel, Sas. We hebben het er wel eens over gehad. Gelukkig heb ik nu geen problemen er meer mee. Als ze niet willen dat ik in de omschrijving zet dat het om een samenwerking gaat, gaat het voor mij sowieso over. Eerlijkheid duurt het langst.

 19. Goed dat je telkens aangeeft dat het om een samenwerking / advertentie gaat. Ik sla dat soort blogjes eerlijk gezegd wel eerder over met lezen, maar juist daarom waardeer ik het des te meer dat je het vermeld. Zou iedereen moeten doen

 20. Fijn dat je hier zo openhartig over bent. Ik ben zelf nog een beginnende blogger en heb nog geen samenwerkingen gehad met bedrijven. Maar nu ik dit artikel heb gelezen ben ik wel een beetje op weg geholpen, mocht de eerste samenwerking zich aandienen dan weet ik wat me te doen staat πŸ˜‰

 21. Ik heb niet vaak samenwerkingen (hoeft van mij ook niet persΓ©), maar als ik het dan wΓ©l doe… wel volgens mijn eigen voorwaarden. Erg prettig! Mijn voorwaarden lijken erg op die van jou, heb het ook gewoon in een .pdf staan met daarin ook prijzen/vergoeding/productwaarde. Scheelt een hoop heen en weer gemail.

 22. Nogmaals bedankt voor je mail! Merk inderdaad ook dat hier veel geheimzinnigheid over is onder bloggers, zo niet nodig, vind ik dan. En heel blij met jouw voorbeelden, nu wist ik waar ik moest beginnen. Die plugin kende ik nog niet, ga ik is even naar kijken! Super fijn artikel dit πŸ™‚

 23. FIjn artikel waar veel mensen wat aan zullen hebben. Ik heb zelf ook al goede voorwaarden voor ik begin aan een samenwerking. Alleen die plugin kende ik nog niet, die ga ik meteen even downloaden.

 24. Hey Sas,

  Zeker handig zo’n voorwaardendocument. Ik stel ook altijd eerst voorwaarden op en hier moeten ze ook mee akkoord gaan, voordat ik met een artikel bezig ga. Vooral de vraag of geen vermelding van samenwerking bij komt te staan, krijg ik vaak. Nou dat is verplicht en ook zo eerlijk tegenover mijn bezoekers. Willen ze het niet, dan zoeken ze maar iemand anders πŸ™‚ . Vaak gaan ze dan wel ermee akkoord haha.

  Ik denk dat veel mensen hier aan hebben! Handig artikel πŸ™‚ .

  Liefs!

 25. Eigenlijk zit ik niet te wachten op een samenwerking. Maar ik vind het wel transparent als je lezers ook weten hoe je een samenwerking aangaat.
  Het zal me verder niets uitmaken of een blogger wel of niet iets heeft gekregen om er over te schrijven, maar ik zou wel willen weten of ze het helemaal zelf in de hand hebben of niet. Uit jouw voorwaarden maak ik op dat ik me geen zorgen hoef te maken dat er hier een artikel komt te staan waar jij niet achter staat. Dat vind ik dan belangrijk, als lezer. (En mocht het voor mij ooit zover komen dan er iets van een samenwerking komt, dan zal ik mezelf eraan herinneren hoe belangrijk ik dit vind, en net zo transparant zijn naar mijn lezers toe.)

 26. Dat komt wel overeen met mijn voorwaardenlijst. Ook ik vind het vooral belangrijk om bij een artikel te vermelden dat het gesponsord is, dat zou toch wel de basis moeten zijn van een samenwerking.

 27. Dit is gewoon totaal niets voor mij, maar ontzettend goed dat jij dit gewoon deelt, als ik het wel zou doen, samenwerkingen, dan zou ik de tips en trucs ook geven. Heel lief van jou!

  X

 28. Ik heb (nog) geen samenwerkingen met bedrijven… Erg slim van je dat je een voorwaarden-documentje aanmaakt! Zo zijn jouw verwachtingen ook duidelijk naar een bedrijf toe. En ik vind het net goed van je dat je steeds op een vaste, herkenbare plek aangeeft op je blog wanneer het om een samenwerking gaat!

 29. Wat een handig artikel! Ik kan me voorstellen als je vaker een samenwerking aangaat dat je zo’n artikel op stelt, als is het maar om jouw en je blog te beschermen of voor duidelijkheid. Ik ga nu voor de tweede keer een samenwerking aan ( komt nog online) en daar was alles eigenlijk heel duidelijk voor beide partijen en zonder poespas. Ik heb dus ook geen voorwaarden gesteld, voor een volgende keer zou ik misschien wel een documentje op stellen.

 30. Wat een fijn artikel Sas! Ik save hem even om er later nog eens goed naar te kijken. Samenwerkingen zijn leuk maar het moet inderdaad wel bij je passen.

 31. Handige tips! Ik heb ooit eens meegemaakt dat een bedrijf naderhand ineens tig links erbij wilde hebben terwijl dat niet de afspraak was :S Wat voelde ik me toen genaaid.

 32. Wat een fijn artikel Sas. Ik merk dat ik zelf steeds selectiever word, maar dat er bedrijven zijn die toch het onderste uit de kan willen halen ten nadele van jou. Thanks ook voor je mail, ik ga snel reply’en!

 33. Wat een fijn artikel, echt heel handig ook! Ik heb laatst voor het eerst een samenwerking met een bedrijf gehad, maar als ik dit nu lees, had ik ook zo’n document gemaakt. Voor de volgende keer dan maar!

 34. Wat een handige tips! Zelf heb ik geen voorwaardendocumentje, misschien moet ik die maar eens gaan opstellen. Wat ik vooral belangrijk vind bij een samenwerking is dat ik gewoon eerlijk kan zijn. Ik heb idd ook wel eens iets afgewezen omdat ik er niet bij mocht vermelden dat het een samenwerking is. Heel jammer, naast dat het eerlijk is zijn we het ook gewoon verplicht om te vermelden. Ik geef altijd mijn eerlijke mening bij een review en een samenwerking moet bij mij passen.

 35. Wat een handig artikel! Misschien dat ik ook maar zo een document moet aanmaken… ik vind het altijd lastig om een bedrag te bedenken als vergoeding.

 36. Enorm handig artikel! Zelf heb ik weinig samenwerkingen gedaan. Of omdat het niet bij mijn blog past of omdat zij niet kunnen voldoen aan mijn voorwaarden (en andersom). Ik denk dat ik ook eens zo’n documentje ga maken.

 37. Ik heb nog nooit een samenwerking gehad. Het lijkt me wel een keer leuk om een product te krijgen om deze te mogen testen voor een bedrijf πŸ™‚ .

 38. Ik vind het fijn dat je hier een artikel over schrijft. Zelf heb ik laatst ook iets geweigerd, omdat ik vond dat het niet voldoende bij mij en mijn blog paste. Ik wil niet ergens over schrijven waar ik niet achter sta en waar ik me niet in wil verdiepen.. Ik vond dat best moeilijk om aan te geven (misschien omdat ik nog redelijk beginnend ben hier in) maar ik was heel blij dat ik het had afgewezen. Het is goed om te weten dat ik dus niet de enige ben die er zo over denkt.

   1. Ik heb een link toegevoegd in het artikel met de plugin die ik ervoor gebruik! Mochten jullie meer informatie willen weten jullie me te vinden πŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *