De beste boeken & films uit 2015

Het is weer tijd voor het blogje over mijn favoriete boeken en films. Het laatste overzichtje van 2015 naast mijn populairste posten overzicht, vogelvlucht tag en de Top 3. Dit jaar minder boeken gelezen dan voorheen, maar wel weer een mooi vooruitzicht om in 2016 meer te gaan lezen. Ik las dit jaar 19 boeken en keek 31 films. Hier kan je ál mijn gelezen boeken & film’s zien uit 2015

De beste boeken gelezen in 2015

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Camilla Läckberg – Leeuwentemmer
Het is januari en de winter houdt Fjällbacka in zijn greep. Inspecteur Patrik Hedström en zijn team zijn bezig met een vermissingszaak van een jong meisje, Victoria, die in een stroomversnelling raakt als ze gevonden wordt. Haar verwondingen laten zien dat ze ernstig is verminkt. Patrik vermoedt een verband met andere verdwijningen en hij moet alles op alles zetten om andere meisjes eenzelfde lot te besparen.
Tegelijkertijd verdiept Erika zich in een oude zaak, een familietragedie die eindigde met de dood van de echtgenoot. Ze probeert uit te zoeken wat er is gebeurd. Het lijkt erop dat het verleden zijn schaduw op het heden werpt.

Lees hier mijn eerder geschreven recensie over dit boek

Ethan Cross – Ik ben de nacht
Wil je met me spelen? Mijn naam is Francis Ackerman jr. Ik ben wat men wel een seriemoordenaar noemt. Al mijn slachtoffers ­krijgen een eerlijke kans, ik dood niet zomaar. Ik speel een spel met ze. Wie wint, overleeft. Ik heb nog nooit verloren. De meeste mensen zullen van mij gruwen. Sommigen zullen mij aanbidden. Zij zijn net als ik. Maar iedereen zal zich mij herinneren. Mijn naam is Francis Ackerman jr. Ik ben de nacht, en ik wil een spel met je spelen.
Lees hier mijn eerder geschreven recensie over dit boek

Sebastian Fitzek – Passagier 23
Tijdens een vakantie op het cruiseschip Sultan of the Seas verdwenen de vrouw en het zoontje van politiepsycholoog Martin Schwartz spoorloos. Niemand heeft ooit kunnen ophelderen wat er op die noodlottige reis is gebeurd en Martin blijft achter als een mentaal wrak. Hij heeft zich voorgenomen nooit meer één voet op een cruiseschip te zetten, totdat hij vijf jaar later een mysterieus telefoontje krijgt van een oudere dame die
beweert meer van de verdwijning te weten. Martin gaat terug naar het gewraakte schip en komt een verdwenen gewaand meisje op het spoor dat is teruggekeerd naar de Sultan – samen met de teddybeer van zijn zoontje.

Lees hier mijn eerder geschreven recensie over dit boek

Karin Slaughter – Mooie meisjes
‘You will always be my pretty girl…’ Wanneer op het nieuws melding wordt gemaakt van een vermist meisje, moet Claire Scott ongewild terugdenken aan haar eigen zusje. Zij verdween twintig jaar geleden, en het mysterie is nooit opgelost. Maar wanneer Claire alsnog de waarheid over de verdwijning van haar zus ontdekt, zal haar leven nooit meer hetzelfde zijn.
Lees hier mijn eerder geschreven recensie over dit boek

Lars Kepler – Stalker
Zweden is in de ban van een seriemoordenaar die zijn slachtoffers eerst filmt vanuit het donker, thuis waar ze zich veilig wanen, en het filmpje vervolgens op YouTube plaatst. Enkele dagen later wordt degene die gefilmd is zijn volgende slachtoffer. Het onderzoek naar de moordenaar verloopt stroef, tot bij het lichaam van het vierde slachtoffer een bewusteloze man wordt aangetroffen. De man kan zich echter niets herinneren van de moord. Om zijn onschuld te bewijzen, roept zijn familie de hulp in van hypnotiseur Erik Maria Bark. Maar de informatie die Erik verkrijgt biedt geen enkele duidelijkheid. Dan wordt er een nieuwe moord gepleegd, en de verdachte heeft dit keer een alibi. Er lijkt slechts één persoon te zijn die de zaak kan oplossen: Joona Linna. Maar die is meer dan een jaar geleden verdwenen…
Lees hier mijn eerder geschreven recensie over dit boek

Ik reis alleen – Ik reis alleen
Ik reis alleen is het razend spannende thrillerfenomeen van de Noorse schrijver Samuel Bjørk, over inspecteur Holger Munch en zijn collega Mia Krüger. Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst IK REIS ALLEEN.

Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk…
Lees hier mijn eerder geschreven recensie over dit boek


 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

De beste films gezien in 2015

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Minions (2015)
De Minions bestaan al sinds het begin van de evolutie. Van een geel eencellig organisme zijn ze uitgegroeid tot wezens met slechts één doel: het dienen van de meest ambitieuze schurken. Wanneer hun meesters vernietigd worden besluiten ze zich te isoleren van de wereld en te verkassen naar Antarctica. Ergens in de jaren zestig drijft het ontbreken van een leider hen echter tot waanzin. Ze besluiten daarom een nieuwe te gaan zoeken.

Avengers: Age of Ultron (2015)
The Avengers, een buitengewoon team van superhelden bestaande uit Iron Man, Incredible Hulk, Black Widow, Thor, Hawkeye en Captain America komen opnieuw samen om de strijd aan te binden tegen Ultron, een intelligente robot. Ultron is een creatie van Tony Stark, die deze zelfbewuste robot samen met een legioen drones ontworpen heeft om het werk van de Avengers te vergemakkelijken. Wanneer Ultron echter het idee heeft dat de mens de grootste bedreiging voor vrede en geluk vormt lopen de zaken uit de hand.

Taken 1, 2, 3 (2008,2012,2014)
1: Bryan (Liam Neeson) is een overbezorgde vader, die gescheiden is van zijn vrouw (Famke Janssen). Als zijn dochter naar Parijs wil staat hij dit met tegenzin toe. Als ze dan in handen komt van vrouwenhandelaren, reist hij naar Parijs af om haar te zoeken, waarbij zijn bij de Geheime Dienst opgedane ervaring goed van pas komt…

2: CIA agent Bryan Mills gaat met zijn gezin op vakantie in Istanbul. Eenmaal daar is de vader van een van de kidnappers, die Bryan vermoord heeft toen hij zijn dochter Kim probeerde te redden, uit op wraak. Hij neemt Bryan en zijn vrouw in gijzeling. In een poging om gered te worden doet Bryan een beroep op Kim. Met Bryans special forces technieken probeert hij zijn familie veilig thuis te krijgen en de kidnappers één voor één uit te schakelen.

3: De wereld van ex-CIA agent Bryan Mills stort in wanneer hij valselijk beschuldigd wordt van een moord, die in zijn huis wordt gepleegd. Hij wordt op de hielen gezeten door een snuggere rechercheur, maar Mills wendt zijn speciale vaardigheden aan om de echte moordenaar op te sporen en zijn unieke vorm van rechtvaardigheid te voltrekken.

Before I go to sleep (2014)
Christine Lucas wordt ’s morgens wakker naast een voor haar wildvreemde man. Als ze in de spiegel kijkt herkent ze zichzelf nauwelijks. Ze ziet een vrouw van veertig terwijl ze denkt dat ze twintig is. De man naast haar, die zegt dat hij haar man is, vertelt dat ze twintig jaar geleden bij een ongeluk zwaar aan haar hoofd verwond is geraakt en dat ze sindsdien aan geheugenverlies lijdt. Christine besluit hulp te zoeken bij een psychiater.
[Verfilming van Voor ik ga slapen]

Phone Booth (2002)
Stuart Shepard neemt een telefoon op die in een telefooncel over gaat. De persoon aan de andere kant van de lijn vertelt hem dat wanneer hij ophangt hij hem neer zal schieten. Het kleine rode lichtje dat hij op zich gericht ziet zorgt ervoor dat hij de bedreiging nogal serieus neemt…

Mission: Impossible – Rogue Nation (2015)
Het bijzonder efficiënte doch destructieve Impossible Mission Force (IMF) van Ethan Hunt wordt door de bureaucraten van Washington, waaronder het hoofd van de CIA, ontbonden. Maar Hunt stelt toch zijn team samen om een schimmige organisatie bekend als “The Syndicate” en diens ongrijpbare leider te vatten.

Wat was jou beste film & boek uit 2015?

Zie hier 2014

28 reacties op “De beste boeken & films uit 2015

 1. Oei! Films heb ik niet veel gezien. Ik vond Gone Girl wel goed. Ik heb wel veel boeken gelezen. Maar wat nou de beste was? Van jouw lijstje vond ik Meisje vermist het beste.

 2. Ik heb al die boeken niet gelezen, al kijk ik graag naar die film. Maar onze smaak lig wel ver van elkaar. 😉 Ik ben meer ven een romantische comedie of drama.

 3. Hey Sas,

  Ik ben vooral een film fan en geen boeken fan hehe. Een aantal films die je hebt neergezet vind ik zelf ook echt te gek! Zoals Taken, moet alleen nog Taken 3 zien. Mission Impossible hebben we van de week gezien, echt te gek gewoon! En phone booth is inderdaad een oudje, maar zeker gaaf! En avengers, ook echt top! Ik ben gek op Marvel films 🙂 .

  Liefs!

 4. Wat een leuk overzichtje! Ik zou echt niet meer weten wat de beste film was die ik in 2015 heb gezien, ik heb er ook zoveel gekeken! Ehm misschien Dracula Untold, X-men ( alle delen) en Batman The Dark Knight.

 5. Wat lees jij toch veel boeken, super leuk! Mij is het niet gelukt om mijn ‘ leesdoel’ te halen. Maar een nieuw jaar betekent nieuwe kansen. Ik vind minions super leuk in despicable me I en II, maar ‘hun eigen’ film vond ik niet zo leuk…

 6. Wauw, heerlijk zo’n blog over boeken en films.
  Ik moet bekennen dat ik afgelopen jaar bijzonder weinig boeken gelezen heb. Terwijl ik voorheen heel veel las. Films heb ik wel gekeken. De film before i go to sleep ga ik opzoeken, daar ben ik heel benieuwd naar!
  Momenteel ben ik, zijn wij, bezig in het boek “de vierde dimensie”.

  xxx

 7. ”Leewentemmer” en ”stalker” lijken me beide hele spannende boeken! Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit lees, maar spannende boeken lees ik wel. De Minions film is zó leuk! Minions zijn gewoon mega grappig. 🙂

 8. Wij hebben enorm dezelfde smaak in zowel boeken als films. Ik heb degene die je noemt die ik nog niet ken in mijn leeslijst en watchlist opgenomen 🙂 Mijn lijstjes staan natuurlijk op mijn blog! 🙂

 9. Leuk lijstje weer… Zelf ben ik helemaal weg van Karin Slaughter, maar al heel lang niets meer van haar gelezen. De nieuwe Mission Impossible vond ik heel vet, ben echt helemaal geen fan van Tom Cruise, maar deze film vond ik toch wel een topper!

  Liefs.x

  1. Ik heb (geloof in 2014) al haar boeken op volgorde gelezen. Echt heel tof om door te kunnen lezen en helemaal weg te kruipen in het verhaal.

 10. ‘Ik ben de nacht’ vond ik zelf ook heel goed. Favorieten kiezen is echter iets dat ik niet graag doe. Ik ben er ook helemaal niet goed in. Daarom splits ik een antwoord op die vraag meestal op per genre. Op die manier wordt het al ‘iets’ minder moeilijk.

 11. Wat een fijn boekenlijstje! Ik reis alleen en Mooie Meisjes lijken me heel spannend! Deze ga ik toevoegen aan mijn nog te lezen lijstje 🙂

 12. Ik heb ze allemaal niet gezien / gelezen.
  Wel een leuk inspiratievol lijstje! Ik ga hem eventjes bewaren, want vooral die boeken klinken leuk!

 13. Je top 6 van boeken heb ik ook allemaal gelezen en kan me daar wel in vinden. Mijn boekenblog komt volgende week online. Qua films… tja lastig maar dan ga ik toch voor Spectre.

 14. En nog steeds ben ik niet verder in een boek van Karin Slaughter. Dus aan Mooie meisjes kan ik ook nog steeds niet beginnen 🙁 . De minion film vond ik ook weer leuk, al vond ik despicable me en 2 toch leuker 🙂 .

 15. Before i go to sleep, films met een geheugenverlies zijn nogal in geloof ik, heb er van de week 2 zitten kijken, maar dan vanaf tv gewoon, hahaha

  X

 16. Wat klinken een paar van die boeken leuk! En omdat ik altijd een beetje late to the party ben met boeken en films, ga ik eens kijken of ik ze kan vinden. Vooral Passagier 23 klinkt leuk/spannend. Tijdens mijn eigen cruise vakantie, was er een ander cruise ship (Oasis of the Seas) waar een passagier overboord is geklommen en toen in de nacht in de oceaan gevallen is… Nooit meer gevonden. Sindsdien ben ik heel veel over dit soort dingen gaan lezen. Dat boek sluit dus perfect aan!

  Ik heb geen favoriet boek… Ik was begonnen aan Divergent maar heb het nog niet afgemaakt. Zal dat nog wel doen dit jaar. Een beste film heb ik volgens mij ook niet echt. 2015 was voor mij echt een serie-jaar!

 17. Dat laatste boek lijkt me zo interessant. En creepy ook! Slaughter moet ik nog lezen. Maar eerst twee andere delen die ik nog niet eerder gelezen heb, want ik ben fan natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *