Tips & Trucs: Hoe om te gaan met spanning tijdens het autorijden

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Auto-onderdelen24

Een nieuwe rubriek is geboren: Tips & Trucs. Elke Donderdag plaats ik een blogje met tips & trucs die variëren van blog gerelateerde artikelen tot andere tips. Heb je zelf een suggestie? Laat deze achter in de comments.

Sinds September 2009 hebben wij onze Opel Astra. Een heel fijn autootje waar we in al die jaren nooit problemen mee hebben gehad. Heel fijn dus hebben we nooit gebruik hoeven maken van Auto-onderdelen24.nl/opel, hoewel dit wel een erg fijne site is mocht je wel onderdelen nodig hebben.

Nou heb ik sinds dat jaar 2009 ook mijn rijbewijs, echter reed ik niet veel auto aangezien mijn werk om de hoek was. Dit veranderde toen ik een baan kreeg waarvoor ik half Nederland door moest rijden. De stress en spanning kwamen elke dag weer terug, vooral nadat ik een kleine aanrijding had gehad. Er zijn wat tips die ik met jullie wil delen om rustiger te worden tijdens het auto rijden. Dingen waar ik in die tijd wat aan heb gehad. Op de dag van vandaag heb ik namelijk geen spanningen meer als ik moet autorijden.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg


 • Zet je favoriete muziek aan
 • Dit is iets wat afleiding geeft. Tenminste, bij mij. Ik zing namelijk altijd hard mee met de muziek en zit te rommelen en dansen achter mijn stuur. Zal er vast heel erg leuk uitzien voor de overige weggebruikers. Ik heb wel eens mensen naast me bij het stoplicht zien kijken van WHUT?!

 • Blijf rustig in situaties & wees zeker van jezelf
 • Als je weet dat je iets kan zit je ook zelfverzekerder in de auto. Zo vond ik het moeilijk om, na dit lang niet te hebben gedaan, weer tussen 2 auto’s in te parkeren. Samen met M. heb ik dit 1x gedaan en toen dit lukte kreeg ik weer het vertrouwen dat ik het kon. Zo ben je ook rustiger in de auto omdat je niet hoeft te stressen of je daadwerkelijk wel iets voor elkaar krijgt. Blijf rustig in situaties. Iets wat ik soms wel moeilijk vind aangezien ik met wel erg kan opwinden in de auto. Over andere weggebruikers. 30 rijden waar je 50 mag of óveral voor remmen.

 • Blijf veel rijden. Oefening baart kunst
 • Wat ik al aangaf heb ik heel wat jaren toen ik mijn rijbewijs had niet gereden. Stom! Ik had juist soms moeten gaan rijden om het onder de knie te krijgen. Ik vond het juist lekker makkelijk dat ik de auto niet hoefde te pakken en dat M. eigenlijk altijd reed. Hoe meer je oefent hoe beter het gaat! Ik moest bij mijn oude werk dagelijks rijden in vervelende steden. Daardoor leer je zeker wel rijden en vooral inparkeren in kleine ruimtes.

 • Probeer niet van te voren al horror scenario’s te bedenken
 • Daar ben ik dus goed in he?! Van te voren al gaan bedenken wat zou er fout kunnen gaan… Nu als ik in de auto stap zet ik de muziek aan en rij op de automatische piloot naar werk. Ik rij dat stuk 5 dagen per week en weet elk hobbeltje en bochtje. Ik denk nu vooral aan wat er goed gaat, als ik weer een rit achter de rug heb. Normaal als mijn auto een keertje afsloeg of ik maakte een fout kon ik daar zo erg van balen. Dat heb ik naast me neergelegd en maak nu dus zo goed als geen fouten meer.

 • Zie het maar als een van A naar B onderdeel
 • Iets wat M. me altijd vertelde. Ik hechte namelijk erg veel waarde aan de auto en zag het niet als een vervoersmiddel om van A naar B te komen. ‘Het is maar een ding’ zei hij dan. En hij heeft gelijk. Ik wilde het allemaal te goed doen en zeker na in het begin van het auto rijden een deuk te hebben gereden in onze auto (die wel geheel vergoed werd) was ik voorzichtiger geworden en juist panisch om nog eens wat kapot te maken.

  » Klik hier voor de andere Tips & Trucs artikelen

  0

  27 thoughts on “Tips & Trucs: Hoe om te gaan met spanning tijdens het autorijden

  1. nienke says:

   Fijne tips. Ik rijd ook helemaal niet graag en bedenk inderdaad graag van tevoren horrorscenario’s…
   Vooral de laatste tip vind ik geweldig. jammer genoeg denken mijn vriend en vader er helemaal niet zo over… daarom ben ik als de dood voor een krasje of deukje dat ik niet goed durf te rijden 🙁 erg jammer, want zo bouw ik natuurlijk geen ervaring op. Erg fijn dat M. er wel zo over denkt.

   • SAS says:

    Wat vervelend zeg dat je er ook last van hebt! Vervelend ook dat je vriend en vader en niet zo over denken. Lijkt me erg lastig. Gelukkig is het bij mij nu, door ervaring en gewoon vaak doen een heel stuk minder tot bijna weg. Succes ermee!

  2. haia says:

   Heb al lang een rijbewijs en lang niet gereden. Rij nu meer maar vind het echt niet leuk. Ik rij enkel maar korte stukjes en nooit op de autostrade. Ben doodsbang voor de vrachtwagens. Zelfs als passagier ben ik er bang voor. En dan vind ik dat je dit niet mag doen, ik wil niemand in gevaar brengen en als je bang bent doe je misschien wel heel rare dingen.
   Ik lijk wel gek als ik het zo lees. Maar ja ik vrees dat het nooit zal weggaan die angst, en vraag me niet hoe ik die angst heb gekregen ik weet het zelf niet.

  3. Iris says:

   Handige tips. Ik ben vaak ook erg gespannen als ik ergens heen moet rijden waar ik nog nooit heen ben gereden. Ik rij ook veelte weinig. Naar mijn werk ga ik met de trein en de rest doe ik op de fiets. Een tijdje terug had ik ook een kleine aanrijding, wat het inderdaad niet echt makkelijker maakt.

  4. Inge says:

   Leuk, een opel Astra, die heb ik ook jaren gehad! Keer op keer opnieuw 🙂
   En ja, rustig blijven in de wagen, moeilijk… zeker als je veel op baan bent. Onlangs hebben wij op het werk een e-positive driving cursus gekregen, en sinds dien ben ik ietsje rustiger! woot woot!

  5. Billy says:

   ervaring is alles!
   Wie gewoon is om in druk verkeer te rijden wordt ook vanzelf rustiger…
   Het gevaarlijkst zijn dan de cowboys die alle regels aan hun laars lappen

  6. Saskia says:

   Na net drie maanden mijn rijbewijs te hebben scheurde ik al t hele land door voor mijn werk. Super om te leren dus. Nu rijd ik in een oldtimer en is het altijd even wennen om weer in een “echte” auto te rijden. Schakelen is anders en je rijdt sneller dan 90 op de snelweg (opletten dus dat ik dan niet veel te hard ga).

  7. francky says:

   Het beste is te proberen om buiten de spitsuren te rijden. Druk verkeer en opstoppingen zijn niet aanbevolen om rustig te kunnen rijden. Muziek kan bij mij storend werken. Ik word rap afgeleid door wat op de radio gezegd en gespeeld wordt,
   Bedankt voor deze tips in ieder geval.

  8. Linda says:

   Ik vind het heerlijk om kilometers te maken op de weg, het werkt zo rustgevend! Muziekje op en gaan 🙂 Leuk artikel! Zeker omdat het niet voor iedereen een ontspannen uitje is 😉

  9. Bente says:

   Handige tips maar gelukkig ben ik niet angstig in de auto (wordt alleen gestresst als ik ook nog eens de weg moet zoeken tijdens het rijden, maar gelukkig hebben we daar een TomTom voor ;))

  10. sam says:

   Ik rijd graag auto gelukkig, vind het zelfs leuk 🙂 Nu wij naar een zuinige lelijke auto aan het zoeken zijn ben ik mezelf ook steeds aan het vertellen: het is maar een auto, hij brengt ons van a naar b, daarom kunnen we gaan samenwonen, hij kost geen drol, maak je niet druk! 🙂 Leuke tips!

  11. Sarah says:

   Wat een leuk artikel, ik herken mezelf er echt in 🙂
   Aangezien ik ook veel de baan op ben, erger ik mezelf ook zo vaak aan andere weggebruikers…

   Sarah x

  12. Amy says:

   Leuk stukje Saskia! Ik ben helemaal niet bang in de auto en bedenk altijd wel even een oplossing mocht een situatie anders uitpakken dan ik van tevoren dacht. Het enige wat ik echt doodeng vind is rijden als er ijs en sneeuw ligt. Twee jaar geleden ben ik weggegleden met mijn auto en het gebrek aan controle dat je dan ervaart is zó eng dat ik sindsdien alleen nog maar hoop op zachte winters 😉

  13. Kim says:

   Bedankt voor de tips! Ik heb nu ongeveer een jaar mijn rijbewijs en heb ook echt niet veel gereden.. ik vind het echt niet leuk, eng zelfs. Ik heb nog maar 2 keer alleen achter het stuur gezeten en dan een klein rondje gemaakt.

  14. Simone says:

   Wat een goede tips! Zelf heb ik hier gelukkig geen last van. Het lijkt me echt vervelend als je niet echt durft te rijden. Ik hou juist van die vrijheid. Al zal je mij niet snel naar de andere kant van Nederland zien rijden, maar dat is omdat dat te vermoeiend 🙂

  15. Tamarah says:

   Fijne tips en de site is inderdaad handig als je onderdelen zoekt. Dan hoef je niet steeds een autosloop af te zoeken naar onderdelen 😉 .

  16. Anneleen says:

   Ik ben aan het leren autorijden en ik vind het in één woord gezegd verschrikkelijk… Ik weet dat ik er werk van moet maken en dat ik me over die angsten heen moet zetten maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb het gevoel dat ik de auto helemaal nog niet onder controle heb en dit vind ik heel vervelend. Ik ga binnenkort eens horen bij de rijschool om een aantal uren lessen te nemen. Ik hoop dat zij me wat moed kunnen geven zodat ik met meer zelfvertrouwen en positieve energie achter het stuur kruip. Leuk artikeltje!

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *