Tips & Trucs: Klusserdeklus!

Een nieuwe rubriek is geboren: Tips & Trucs. Elke Donderdag plaats ik een blogje met tips & trucs die variëren van blog gerelateerde artikelen tot andere tips. Heb je zelf een suggestie? Laat deze achter in de comments.

Zoals jullie weten zijn we al jaren bezig met verbouwingen in ons huis. Zo kreeg onze woonkamer een andere kleur, creeërde we een nieuw leeshoekje, verfde we de posten van geel naar grijs en hadden we laatst 3 grote verbouwingen dit jaar: onze woonkamer muur verplaatsen, de wc verbouwing en afgelopen Augustus was dan eindelijk daar onze badkamerverbouwing. God, zo op een rijtje hebben we heel wat gedaan, want dit was niet alleen een nieuw kastje of een kleine aanpassing maar grote.

Uiteraard hebben we alles in fases gedaan en heel wat nagedacht over de mogelijkheden. Hierbij dus een Tips & Trucs met allerlei klustips. Waar moet je opletten en wat moet je vooral wel en niét doen?

 • Bepaal een tijdsbestek en budget
 • Voor wanneer wil je iets af hebben. Een jaar een week, een dag? Maak het realistisch en bedenk hoeveel tijd je denkt nodig te hebben. Tel hier nog + iets bij op, aangezien het nooit afkomt wanneer je het in je hoofd hebt. Maak daarnaast een budget over hoeveel je kwijt wilt en vooral kan. Wij wilden al jaren geleden de badkamer aanpakken, maar met telkens mijn baan verlies is het dan geen goed idee. Stel prioriteiten en doe het pas als je weet dat je het GOED kan doen. Ook financieel. Je kan het beter goed doen dan half.

 • Doe niet alles in 1 keer
 • M. wilde eerst de wc, de woonkamer muur & de badkamer tegelijk doen. Dat idee heb ik hem uit zijn hoofd gepraat en is hij dankbaar voor. We hebben nu het stapsgewijs gedaan zodat niet heel je huis overhoop ligt en je met van alles en nog wat tegelijk bezig bent.

 • Ga niet zelf aanklooien als je er niets van weet. Huur vakmensen in.
 • M. is timmerman van beroep en kan eigenlijk alles. Toch heeft hij de dingen waar hij minder verstand van had overgelaten aan mensen die dit wel hadden en dagelijks doen. Zo hebben wij voor de wc, badkamer e.d. een stukadoor in de armen genomen en een elektricien. Hij zou het wel hebben gekund maar is er dan super lang mee bezig en je weet dan niet zeker of het goed wordt. We hebben dus een klein budget besteed aan vakmannen.

 • Bedenk samen/zelf wat je wilt zodat het duidelijk is
 • We hebben van te voren gedacht hoe we dingen wilden hebben en waar. Dat we dit niet nog op het laatste moment moesten beslissen maar gewoon door konden gaan. Natuurlijk zijn er wel eens onvoorziene problemen die je dan op het moment moet oplossen maar het was minder leuk geweest als de ‘normale’ dingen daar ook nog bij hadden gekomen. ‘Hangen we de douche nou links of rechts?’

 • Bemoei je niet. Ik herhaal NIET met het klussen als je man timmerman is. Daar komt gezeur van.
 • Meer een tip voor mezelf. De laatste 2 verbouwingen was ik voor koffie/thee te zetten en werd soms geroepen voor een beslissing waar iets moest komen. Meer niet. En dat werkte perfect. Hij is timmerman dus alles wat ik zeg is niet goed. Of hij weet het beter. Want hij is een vakman en ik niet. Ik zou bijna kinderen nemen en tegen hem roepen: DIT IS NOU MIJN VAKGEBIED. Maar zonder zottigheid: ik kan niet eens recht een plankje ophangen dus bemoei ik me er lekker niet mee.

  De vorige artikelen Tips & Trucs reeks:
  Blog do’s & don’t’s / De fijne kneepjes van het solliciteren / Samenwerking voor je blog met bedrijven / Voor een positiever leven / Even geen blog inspiratie / Hoe kom je beter in slaap / Hoe blijf je gemotiveerd? / Waarom zou je bloggen? / Netwerk opbouwen & succesvol met je blog / Alle kids entertainen op mijn werk / Voor beginnende bloggers

  About the Author

  33 Comments

  Anneleen

  Leuk om te lezen en fijne tips! Mijn vriend en ik zijn niet zo handig (heeft net zoals mij een sociaal beroep) dus hier moeten we later zeker en vast rekening mee houden. Je kan best wat geld sparen denk ik door bepaalde zaken zelf te doen maar het moet natuurlijk wel mogelijk zijn… Goed om bij stil te staan!

  Reply
  Tamarah

  Leuke rubriek! Ik ben dol op klussen in huis! En vind je artikelen hierover erg leuk! Vooral goed overleggen met elkaar zodat je weet wat elkaars verwachtingen zijn vind ik erg belangrijk. Dus eerst denken en dan doen 🙂 .

  Reply
  Mieke

  Goede tips!
  Wij deden wel alle grote dingen tegelijk, voor de verhuizing. Ons hele huis moest gestript worden. Flinke klus. Het schilderwerk is tot op de dag van vandaag nog niet klaar.
  Onze aanvullende tip: houd er rekening mee dat je niet alles kan incalculeren. Tegenslagen zijn bij een grote verbouwing bijna onvermijdelijk.

  Reply
  Ann

  Mijn vriend is zijn huis ook aan het verbouwen en inderdaad, heel herkenbaar deze tips 🙂

  Vooral die laatste! Haha!

  Reply
  francky

  Ik ben ook geen klusser.
  Ik heb liever zoveel mogelijk in één keer gedaan gekregen anders zit je steeds tussen werkzaamheden en daar houd ik niet van. Toen we in 1999 grote verbouwingen lieten uitvoeren hebben we een aantal maanden bij mijn schoonouders gewoond. Niet erg leuk maar achteraf waren we blij dat alles kant en klaar was.

  Reply
  SAS

  Handig dat jullie bij de schoonouders konden wonen. Wij zelf hebben bij mijn ouders en schoonouders de was gebracht en gedoucht toen met de verbouwing van de badkamer. Erg fijn.

  Reply
  Bente

  Haha lijkt me ideaal, zo’n timmerman als huis! Michael en ik hebben allebei twee linkerhanden dus als er bij ons geklust zou moeten worden moet dan allemaal door anderen gedaan worden!

  Reply
  Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla

  Oh de eerste foto…traumatisch effect. Twee jaar geleden zat ik in midden in een verbouwing toen ik net zwanger was en ook tijdens de laatste periode van mijn zwangerschap. Voor nu even geen verbouwing, met twee kinderen in huis pas ik.

  Leuke post en leuk dat er nieuw rubriek is geboren!

  Reply
  Amy

  Wat grappig geschreven! Kan me voorstellen dat het nogal een onderneming is, zo’n complete verbouwing..

  Reply
  Alix

  Handige tips, lijkt me zo haha. Ik heb nog lang geen eigen huis (ben nu nog erg tevreden met m’n anti-kraak kloosterwoning), maar het is algemeen bekend dat klussen nogal een relatietest is haha!

  Reply
  Simone

  Leuk stukje en handige tips! Dat van het bemoeien komt me ergens bekend van voor, haha 😉

  Reply
  Joyce

  Haha leuke tips. Vooral de laatste 😉

  Joost is echt een kantoor-man. Als er dus een lampje opgehangen moet worden, doet hij het wel. Maar ga ik al gauw in een andere kamer zitten omdat ik continue commentaar heb. Het lukt uiteindelijk wel, maar iets simpels duurt al gauw heel lang 😉

  Reply
  Celeste

  Fijne tips! Vooral die van doe niet alles in 1 keer. Dan zit je misschien wel minder lang in de puinhoop, maar echt alles is een puinhoop op dat moment. Heel onhandig dus.

  Reply
  Malou

  Handige tips, zelf wilden we graag alles zo snel mogelijk af hebben, achteraf gezien hadden we er misschien iets meer tijd voor moeten uittrekken.

  Reply
  Eva | Realitijd

  Wat handig dat je man timmerman is! Leuke blogpost 🙂 gelukkig was mijn huis al helemaal gerenoveerd toen we het kochten, ik had écht geen zin in verbouwen haha

  Reply
  jackie

  Goed stappenplan dit….
  ik moet eerst mijn huis issue oplossen, en dan wil ik toch ook wat dingen gaan doen..

  Reply

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *