De populariteit van een blog

Populaire blogs. Je hebt ze in alle soorten en maten.
Je hebt de super grote beauty beauty blogs en food blogs. Dat zijn de meest bekende denk ik. Zelf volg ik eigenlijk alleen maar persoonlijke blogs, dit omdat dit me meer aanspreekt. Zelf heb ik ook een persoonlijk blog en lees ik veel liever over verhalen van iemand zelf dan een review over een beauty-product of filmpjes over bepaalde producten/eten.

Nou vroeg ik me af: Wat is voor jullie de definitie van een populair blog?

Is dat het aantal volgers?
Is dat het aantal reacties op artikelen…
Of de page-views die een blog krijgt…
of misschien wel iets heel anders?

Naamloos.png


Op Bloglovin’ heb ik nu 427 volgers. Hoewel ik weet dat ik wel meer volgers heb die geen Bloglovin’ gebruiken (ik gebruik het zelf ook niet en ben dan ook pas geleden echt begonnen een netwerk daar op te bouwen)
Toch merk ik dat ik een populair blog eerder een blog vind met veel reacties. Ik zie genoeg bloggers met 1.000 volgers maar op het artikelen maar gemiddeld 10 mensen die reageren.

Of ik een populair blog heb? Hij is groeiende. Ik krijg steeds meer vaste bloggers die reacties achterlaten (dankjewel daarvoor!) en dan vind ik eigenlijk veel belangrijker dan een x-aantal volgers hebben die nooit reageren. De interactie die dit jaar is gegroeid vind ik echt zo ontzettend leuk en maakt ook dat ik elke keer weer gemotiveerd ben.

Ik hoor heel veel meiden altijd roepen dat ze ook een x-aantal volgers willen hebben. Zal ik gelukkiger worden als ik 1.000 volgers heb? Ik denk dat het voor mij dan meer als een verplichting voelt. Ik blijft dus lekker bloggen hoe ik bezig ben en elke volger van mijn blog is meegenomen. Correctie: elke reactie van een blogger is meegenomen. Want het communiceren met jullie blijft voor mij toch het allerleukste!

76 reacties op “De populariteit van een blog

 1. Ik ga voor de interactie en ondertussen soms ontzettend melige gesprekken op mijn blog, humor en soms ook serieus, meeleven met iemand en zelfs onderweg aan ‘jullie’ denken als ik iets zie of tegen kom en dan een rijtje namen die in mijn hoofd springen, hahahaha

  Dus reacties doet het hem voor mij, wat je zegt, je kunt zoveel volgers hebben, maar de reactie doet het hem vaak, en dat mag dan ook lekker uitgebreid van mij, zodat ik weer wat terug te lezen heb en misschien te reageren πŸ˜€

  X

 2. Ik heb 235 volgers, maar de interactie in de reacties is best hoog. En die band die ik daardoor heb vind ik erg waardevol! Ik heb echt een clubje vaste volgers en een aantal van hen ook al jaren. Erg leuk!

 3. Ik hecht meer waarde aan mijn paar zéér trouwe reageerders/bezoekers (van sommige weet ik dat ze zeer trouw lezen en zelden reageren), maar toch stiekem, ben ik een beetje jaloers op die aantallen die sommige meiden hebben πŸ˜‰

 4. Ik denk inderdaad ook dat de populariteit het best tot uiting komt in het aantal reacties. Dat toont ook dat je echt een levende blog hebt en niet zomaar tegen jezelf zit te praten op internet!

 5. Een populaire blog voor mij is niet de aantal volgers maar ook de aantal reacties. Liever heb ik geen populaire blog maar gewoon een klein blogje met een paar vaste bezoekers die soms reageren en niet alleen maar lurken… (ps mag ik je ww?)

 6. Ik zelf hecht meer waarde aan reacties, dan weet ik dat het echt gelezen wordt en dat mensen mijn blogs leuk vinden.

 7. Ik vind het typerend dat zoveel mensen aangeven BlogLovin’ volgers niet belangrijk te vinden. En vervolgens hebben veel bloggers toch een profiel op die site. En ik ben overigens geen haar beter, want ik merk dat BlogLovin’ me wel wat extra bezoekers oplevert. Net zoals Twitter en Facebook overigens.

  Persoonlijk kijk ik niet echt naar het aantal volgers. Ik heb meer dagelijkse bezoekers dan volgers. Ik koester vooral degenen die de moeite nemen om een reactie achter te laten. Dat doe ik door een kijkje te nemen op hun blog (als ze een blog hebben, tenminste). En verder heb ik een ouderwets linklijstje met daarin mijn favoriete blogs.

  1. Ik snap je punt helemaal! Echter gebruik ik Bloglovin’ zelf niet maar weet ik dat veel mensen het een prettig programma vinden om bloggers te volgen: voor hun heb ik dus dit account aangemaakt. Zelf gebruik ik een externe Rss-reader. Het levert inderdaad net als Twitter toch wel extra bezoekers op, dus ben daar ook zeker wel blij mee.

 8. De reacties vind ik het belangrijkste gevolgd door de likes. Zonder reacties was ik allang gestopt of was het zeker en vast geen zo’n persoonlijke blog geworden zoals het nu is.
  Ik lees graag kleine persoonlijke blogs. Daar heb je veel communicatie en daar ga ik voor.

 9. Ik denk dat je blog pas populair is wanneer je reacties hebt, ik heb nog niet zo erg veel volgers op bloglovin en nog minder reacties.. ik vind het soms best lastig om dat “netwerk” op te bouwen. Misschien een idee voor een volgende blog? Om tips hierover te geven, aan je blog te zien ben je best succesvol πŸ˜‰
  Ik ga je in ieder geval volgen op bloglovin! πŸ™‚

 10. Goede vraag! Ik vind het leuk dat mensen de moeite nemen om mijn blog echt te lezen en te reageren. Het aantal volgers op bloglovin e.d. zegt eigenlijk nog niks over je bezoekers. Het is voor mij een hobby, waar veel tijd en liefde in zit en dat vind ik belangrijk dan mijn volgers op bloglovin o.i.d.

 11. Ik vind ‘het formaat’ van een blog niet zo belangrijk, wel of de kwaliteit van een blog goed is. En heel eerlijk gezegd worden de echt hele grote blogs zo beinvloed door bedrijven dat dat me ook weer tegen staat. Te klein is ook niet leuk, want tja de blogger moet wel het gevoel hebben het ergens voor te doen…

  Maar ik vind het persoonlijk altijd even leuk om een reactie te krijgen als een nieuwe bloglovin’/ facebook volger hoor!

 12. Een populaire blog is denk ik een combinatie van bezoekersaantallen en reacties. Volgers zijn leuk maar denk niet dat dat veel zegt. Als je een blog hebt wil je bezoekers en het liefst actieve bezoekers en niet alleen volgers die zelden een bezoek aan je blog brengen.

 13. Ik vind toch ook dat je een goed populaire blog hebt hoor, maar ja, altijd leuke artikels, mooie foto’s, dat kan niet anders hΓ©!

 14. Denk dat het een combi is van volgers, reacties en pageviews. Wij zijn nog maar net begonnen en het is super leuk om reacties te krijgen op je artikel, nieuwe volgers bij te krijgen op social media of via de nieuwsbrief en om te zien hoeveel pageviews je blog heeft per dag!

  Reacties vind ik zelf het allerleukste πŸ˜€

  Groetjes Anne, Simple Thoughts

 15. De interactie en de unieke bezoekers en paginaweergaven zeggen mij meer dan het aantal volgers. Het is fijn als er nieuwe volgers bijkomen maar of ze ook daadwerkelijk lezen weet ik niet haha.

 16. Leuk artikel. Ik volg diverse blogs. Zowel beauty, mama en persoonlijke blogs. Ik kijk echt naar hoe een persoon schrijft en naar diversiteit aan artikelen. DΓ‘t vind ik het leukst aan een blog.

 17. Ik vind beide wel fijn om te hebben. Het is geruststellend om te zien dat er volgers zijn als er maar een paar reacties zijn geplaatst. Op mijn eigen blog heb ik dat vaak. Ik ben pas sinds een maand of 2 mijn blog serieuzer aan gaan pakken, voor een breder publiek dan alleen mijn eigen familie en vrienden. Maar dat is nog best moeilijk. Ik heb nog veel te leren.

 18. Ja, de difinitie van een populaire blog is moeilijk te bepalen. Ik vind het ook het leukst om interactie te hebben met andere bloggers, maar in BelgiΓ« is bloggen nog niet op hetzelfde niveau als ik Nederland en de meeste grote Belgische bloggers (die uitgenodigd worden op de meest exclusieve events), krijgen eigenlijk meer enkele reacties. Het zit er gewoon nog niet zo in om een reactie achter te laten denk ik πŸ™‚

  X Sara

 19. Leuke post!

  Toen ik in januari begon met bloggen was ik 0,0 echt een groentje. Ik had toen wel een keer van Miss Lipgloss gehoord that’s it.

  Ik begon puur voor mezelf, omdat ik schrijven erg leuk vind en vooral omdat ik erg enthousiast ben als ik wat post. Daarom heb ik nooit doelen gesteld als in x aantal tijd y aantal volgers te hebben.

  Wel ben ik erachter gekomen dat je je als nieuwe blogger wel moet laten zien want mensen komen niet vanzelf op je blog.
  Zelf volg ik allerlei verschillende bloggers, beauty, personal lifebloggers maar ook mommy- en foodblogs.
  Het meest leuke aan bloggers vind ik dat ieder zijn of haar eigen verhaal heeft. Een uniek verhaal over een nieuwe lipstick of de diary’s, een recept of review.

 20. Herkenbaar, ik heb dan 380 bloglovin volgers op dit moment, maar wel elke maand ruim 10.000 !unieke! bezoekers. Dus niet elke volger volgt mij via Bloglovin, maar ook via Twitter, facebook, instagram, mail of komen gewoon elke dag even een kijkje nemen zonder dat ze mij echt ergens via social media volgen. Ik vind reacties ook zeer leuk en interactie met volgers. Maar ik vind het ook leuk om mailtjes te krijgen van volgers of twitter reacties. Ik denk dat mijn blog ook groeiende is…ik blijf ook gewoon volop bloggen omdat ik het leuk vind πŸ™‚ .

 21. Ik haak soms juist af als een blog megapopulair is en er onder een post 50 reacties staan. Ik vind kleine blogs vaak veel fijner en persoonlijker. Kleine blogs die groot worden, worden vaak commercieel en dan vind ik het al minder boeiend worden πŸ™‚

  1. Het is ook zeker mijn streven om niet commercieel te worden, maar de 50 reacties haal ik wel eens op een artikel πŸ™‚ Bloggen doe ik voor mezelf en blijf dan ook dicht bij mezelf. Voor mij ook de reden dat ik niet een mega populair blog wil hebben, denk dat voor mij de lol er dan af gaat…

 22. 54 volgers maar die bekijken mijn blog zeker niet elke dag. Het gemiddelde aantal bezoekers is 9, wat niet bijster veel is maar ik kan daar mee leven. Ook het aantal reacties vind ik voldoende. Voor een fotoblog als de mijne ben ik al gelukkig dat er regelmatig reacties zijn, want ik zet tegenwoordig op niet veel blogs reacties. Tijdgebrek want het volgen van blogs is een tijdrovende bezigheid. Ik streef niet naar populariteit al ben ik wel af en toe eens gebeten door cijfertjes.

 23. ik denk dat het aantal reacties een grotere impact heeft op de populariteit dan het aantal bezoekers.
  Reacties zijn toch echt wel een motivatie om door te gaan, ondanks het grote aantal bloggers die beweren dat ze niks geven om reacties

 24. Ja… wat is een populaire blog? Eigenlijk interesseert dat mij niet zo heel erg. Ik lees een blog omdat ik hem fijn vind om te lezen en kijk daarbij absoluut niet naar het aantal volgers of het aantal reacties. πŸ™‚

 25. Je hebt helemaal gelijk!
  Je kan inderdaad wel 1000 volgers hebben, maar als er maar 10 mensen reageren is dat ook maar stom.
  Mij gaat het er niet om of ik een populaire blog heb of niet, als ik er maar plezier aan beleef!

  Liefs,
  Eva β™₯

 26. Ik verbaas me ook altijd over hoe populair bepaalde blogs zijn en over het aantal reacties. Je kunt wel veel reacties hebben maar als het allemaal ‘zinloze’ opmerkingen zijn in de zin van, leuk artikel, goede review, tja, wat moet je er dan mee…ik heb liever volgers die mijn blog echt hebben gelezen en ook als zodanig een reactie achterlaten dan zomaar wat knippen en plakken…

 27. Ik hou zelf ook het meeste van de reacties. Het is heel leuk om te merken dat iemand je blogposts effectief leest Γ©n ook nog eens de moeite doet om erop te reageren. Ik heb geen groot aantal Bloglovin’ volgers, maar merk wel dat er al meer mensen zijn die langskomen Γ©n een reactie achterlaten.

 28. Ik vind de hoeveelheid reacties op artikelen/filmpjes eigenlijk ook meer zeggen dan een volgersaantal op Bloglovin’. En wat jij ook al zegt, er zijn nog best veel mensen zonder Bloglovin’ en die worden dan dus niet meegeteld.

 29. Wat een leuk stukje! Ik ben het wel met je eens. Het is fijn als er mensen zijn die ook echt de moeite nemen om jouw stukjes te lezen en eventueel een reactie achterlaten!

 30. Ik denk dat het toch het aantal volgers zijn, maar ook het aantal pageviews. Vaak laten alleen bloggers zelf reacties achter en niet-bloggers doen dit veel minder vaak. Bloglovin’ is denk ik wel de bekendste site om blogs mee te volgen door zowel bloggers als niet-bloggers.

 31. Leuk om te lezen en helemaal mee eens! Ik volg een paar populaire beautyblogs en ook wat grotere foodblogs omdat ik graag nieuwe recepten uitprobeer, maar van beide lees ik lang niet alles maar scan ik wat me interesseert. Ik lees ook het liefst persoonlijke blogs.

 32. Voor mij is het een beetje een combinatie van volgers, lezers en reacties. Als je alleen volgers hebt die niet lezen, of alleen lezers die nooit reageren, is de lol inderdaad al snel van het bloggen af. Aan de andere kant, als je blogt en geen volgers en/of lezers krijgt, is het ook niet leuk.

  En daarbij, hoe snel moet je die volgers, lezers en reageerders hebben om populair of succesvol te zijn, en is het nodig om te vergelijken? Ik heb bijvoorbeeld in drie maanden tijd 38 volgers en een handjevol reageerders. Zelf vind ik het al geweldig dat mensen mijn schrijfsels lezen, en dat er 38 mensen mijn blog willen volgen – maar als ik zou gaan vergelijken, zal ik altijd blogs vinden die in een week tijd 380 volgers krijgen bijvoorbeeld. Dat neemt niet weg dat er nog steeds wel 38 mensen mijn blog bij willen houden, maar vergelijken maakt het dan wel minder leuk om te bloggen πŸ˜‰ En succes is voor mij vooral het leuk blijven vinden wat ik doe.

 33. Voor mij geldt hetzelfde hoor. De reacties vind ik het allerleukst. Ik krijg wel een mailtje als ik er een volger bij heb en in het begin was ik heel geΓ―nteresseerd in de views en zo, maar nu ben ik vooral blij om alle fijne en lieve reacties. Ja, daar doe je het voor! πŸ™‚

 34. Mooi artikel. En een goede vraag! Volgers zeggen inderdaad niet veel. Ik wil gewoon al het leuks delen met mezelf en de lezers πŸ™‚ Het is een hobby waar ik blij van word. En elke reactie die ik ervoor krijg maakt mij blij!

 35. Ik denk ook dat die interactie meer met populariteit te maken heeft dan het aantal volgers. Ik denk dat die interactie ook het leukste is van het bloggen.

 36. Het is leuk om het aantal volgers via bijvoorbeeld bloglovin te zien groeien omdat je dan iets ’tastbaars’ hebt om te zien hoeveel mensen je nu eigenlijk te volgen. Of het echt belangrijk is? Ik vind van niet. Ik blog omdat ik het leuk vind en dat wil ik graag zo houden. Een stijgende lijn in de statistieken is slechts een leuke extra.

 37. Ik vind het super leuk om een nieuwe volger te krijgen. Daardoor blijkt wel dat je blog erg leuk is en ze het willen onthouden. Maar een populaire blog, geen idee. Ik houd ervan als ik dichtbij mijn bezoekers blijf.

 38. Voor mij persoonlijk zijn reacties ook meer waard dan het aantal volgers. Het is wel leuk hoor, die cijfertjes, maar ik hecht meer waarde aan een leuke interactie op mijn blog.

 39. Ja dit ben ik wel met je eens. Ik ben ook blij met elke reactie en elke nieuwe volger. Ik denk niet dat het bloggen moet gaan om hoeveel volgers je hebt, maar doet omdat je het zelf leuk vind.

 40. Ik vind het ook moeilijk . Aan de ene kant ben ik trots dat ik ‘al’ binnen twee weken een x aantal bloglovinvolgers heb bereikt, maar aan de andere kent vraag ik me af of dat er nou echt toe doet πŸ™‚

 41. Interessant om te lezen! Ik vind de reacties ook het leukste, van lieve comments word ik altijd veeel blijer dan een dag met veel bezoekers bijvoorbeeld.

 42. Goed artikel! Zelf gaan de volgers bij mij snel omhoog en blijven de bezoekers groeien, maar jij hebt absoluut een punt. Ik denk dat het aantal reacties ergens wel meetelt, maar de pageviews en unieke bezoekers vind ik ook wel wat voor te zeggen. Niet iedereen laat een reactie achter maar leest wel de artikelen.

 43. Ik denk dat het wel een ontzettende boost geeft als je veel bezoekers hebt. En dan word het denk ik ook veel sireuser en is het gevoel “hobby” ook meer in beeld. Ik geniet ervan dat er dames zijn die ik nog niet ken een reactie achter laten of een kijkje komen nemen. Het aantal x bezoekers vind ik ook wel belangrijk maar denk ook dat dat ligt aan wat voor doel je voor ogen hebt.

 44. Lastig. Maar ik denk toch dat, net zoals jij, dat te maken heeft met de interactie. Want mensen die reacties achterlaten zijn de actieve bezoekers.

 45. Wat is een populaire blog? Ik denk dat dat voo?r iedereen persoonlijk is en afhankelijk van het type blog. Ik lees wel eens een leuke blog maar lang niet altijd reageer ik. Soms voel ik de behoefte niet. Ik weet dat er blogs zijn met heel veel unieke bezoekers per maand en weinig reacties. Vaak zijn dit blogs die niet persoonlijk zijn. Net als jij heb ik een persoonlijke blog. Voor mij is interactie heel belangrijk.

 46. Ik krijg dagelijks honderden pagevieuws, helaas laten die 200 stuks niet allemaal een reactie achter. Dus ja ik ben het met je eens, de reacties bepalen het. Maar vooral ook de inhoud ervan moet ik bekennen. Ik kom wel een reacties tegen van maar één, twee of drie woorden als: wat leuk, mooi, grappig. Tja dat vind ik dan weer niet echt communicatie. Gelukkig proberen de meeste een leuke reactie bij mij achter te laten, tuurlijk 30 reacties op een artikel is erg leuk maar met die 6, 7 a 10 per logje ben ik al dik tevreden πŸ˜‰

 47. je hebt dit precies geschreven zoals ik het ook vind…
  Elke reactie is leuk, het aantal maakt me niet eens uit..
  het is de interactie, de soort band die je krijgt met je lezers…

 48. Ik denk dat het afhangt van je doel. Wil je veel reacties, wil je veel bezoekers of wil je inkomsten? Succesvol is het wanneer je persoonlijke doel is bereikt.

  Een niche blog kan heel succesvol zijn zonder dat er enorm veel bezoekers op komen. Maar ja, wel de waardevolle bezoekers dus!

 49. Mijn mening: Ik zit liever in het midden. Ik vind het zeker leuk als bezoekers komen en een reactie achter laten. Je blog wordt gelezen, dat is altijd leuk!! Ik zou nooit populair willen worden. Ze gaan dan ook dingen van je eissen. Hoeveel volgers ik heb maakt mij echt niet uit. Ik heb liever een leuke band met mijn vaste bezoeksters. Dus helemaal met je eens Sas!! Ik lees ook trouwens liever blogs die niet zo heel populair zijn. Ik volg alleen vlogs van Mascha BG en van Mirella MSZ. verder andere populaire blogs niet.

 50. Leuk artikeltje! Ik blijf hangen bij een blog als er een leuke afwisseling is tussen onderwerpen. Na de zoveelste herhaling van gebeurtenissen/ foto overzichtjes reageer ik vaak niet meer. En dat is wat ‘de populaire’ blogs steeds vaker wel doen. Ik merk juist dat ik het leuk vind om relatief kleinere blogjes te volgen omdat die nog meer hun best doen, zo lijkt het soms..

 51. Het is altijd fijn om reacties te ontvangen, dan weet je zeker dat je blogje ook gelezen is en hoe die ontvangen wordt. Populair is altijd een lastig begrip; dan denk ik al snel aan die amerikaanse high school achtige tramalant. Je hoort erbij, of niet. Een populaire blog hoeft echter niet altijd ook een kwalitatief goede blog te zijn. Daar probeer ik me zelf veel meer op te richten.

 52. Als ik moet kiezen uit je lijstjes dan ga ik ook voor de reacties op een artikel. je stopt er toch steeds tijd in, leuk verhaaltje en regelmatig met een leuke foto. Ik heb veel liever 10 reacties op een logje dan 100 volgers die nooit reageren. Nu ik pas verhuisd ben naar m’n nieuwe blog merk ik wel in de statistieken dat er onzettend veel mensen met mee zijn verhuisd (super leuk) maar dat er ook gewoon onzettend veel lurkers zijn. In het begin vond ik dat jammer nu na 8 jaar bloggen heb ik zoiets van, ach ze zullen m’n blog toch wel leuk vinden πŸ˜‰

 53. Ik denk dat populariteit van een blog sowieso moeilijk te meten valt. Aantal volgers zegt niet zo heel veel naar mijn idee. Aantal reacties denk ik ook niet al is dat voor mij wel het leukste aan bloggen. Denk uiteindelijk dat populariteit is hoeveel er over gesproken wordt…. Voor mij is populariteit van een blog uberhaubt niet zo belangrijk, ik lees inderdaad graag persoonlijke blogs en ik kijk eigenlijk alleen maar naar of ik het leuk vind om te lezen dan naar hoe groot. In mijn ogen ben jij een populair blog maar waar ik dat dan weer op basseer? Hoe vaak ik je naam voorbij zie komen denk ik πŸ˜‰

 54. Ik vind reacties ook leuker dan volgers, las laatst bijvoorbeeld ergens dat je ook volgers kunt kopen (bijvoorbeeld op bloglovin..) dus dat zegt blijkbaar niet zoveel!

 55. Interessant artikel! Ik ben nog maar pas aan het bloggen en heb nog niet veel ervaring, dus ik vind dit wat een moeilijke vraag… Voor mij betekenen de reacties op mijn artikelen ook heel veel, ik vind het heel fijn om met mijn lezers op die manier te kunnen ‘communiceren’. Als iemand een berichtje achterlaat, apprecieer ik dat altijd heel erg en daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *