Ik schreef al een keer over het veranderen van mijn achternaam, en waar ik toen tegen aan liep. Nou was er nog 1 ding wat nog op mijn meisjesnaam stond wat veranderd moest worden: onze bank. Toen der tijd had ik een emailtje gestuurd met de vraag hoe het veranderd moest worden. Dit moest persoonlijk worden gedaan dus heb ik het zo lang mogelijk uitgesteld. Tot vorige week..

Ik liep de bank in met de vraag wat ik moest meenemen en hoe dit geregeld moest worden. Ik kreeg daar, tot mijn grote verbazing te horen dat ik moest wachten tot mijn IDkaart was vernieuwd. Say whut?! dat zou dan pas in 2015 zijn, als ik ruim 3 jaar getrouwd ben. Toch stond ze erop dat het dan pas kon aangezien er dan op de achterkant mijn partnersnaam komt te staan. In dezelfde week liep ik nogmaals de bank binnen met dezelfde vraag aan een andere medewerkster. ‘Nee hoor, antwoorden ze. Je kan gewoon langs komen met je trouwboekje en kan het geregeld worden.‘ Een week later stond ik er dus braaf met mijn trouwboekje… En guess what?! Kreeg ik weer het eerste verhaal over die IDkaart. Ik dus het hele verhaal uitgelegd maar er was geen andere mogelijkheid.


Ik besloot dus een email te sturen. Waar ik geen reactie op kreeg. Slechte service. Na een week dus gaan bellen naar het hoofdkantoor met het bovenstaande verhaal. Kreeg ik te horen dat het waarschijnlijk inderdaad zo was met m’n IDkaart maar ze ging het nog even navragen.

En toen kreeg ik de vraag…. Hou je vast.
‘Maar je gaat niet je IDkaart vóór 2015 veranderen?!’
Nogmaals: Say whut?!
Ik moet dus geld gaan uitgeven om bij m’n bank mijn achternaam aan te passen. Juist.


(bron)

Ik vertelde haar dus op vriendelijke toon (ik was een en al vriendelijkheid aan de telefoon, applausje voor mezelf) dat ik dit toch echt niet van plan was en het onzin vond. Ze ging even bellen naar de vestigingen en kreeg te horen dat het dus inderdaad gewoon met een trouwboekje kan. Ze heeft met een naam gegeven bij degene die ervan af weet, voordat ik bij HETZELFDE filiaal weer sta waar ik toen was en 2 verschillende verhalen kreeg en voor piet snot sta. Again.

Nou ben ik er afgelopen Donderdag dus geweest…
Aan de balie begon eerst de medewerker weer over mijn IDkaart. Gelukkig had ik een naam gekregen en het bleek dus te zijn van de laatste die me had geholpen. Kopietje van m’n ID en bankpas, een paar naamwijzigingen verder en ik stond binnen 10 minuten weer buiten. Was dat nou zo moeilijk?!

0
49 reacties

49 thoughts on “Hoe moeilijk het kan zijn je achternaam te willen veranderen

 1. DeHeldin schreef:

  PS. Je verandert je naam niet in dit geval, je gebruikt die van je partner erbij. Dat is een wezenlijk verschil. Zeker voor mensen die kennelijk informatie zoeken over ‘je naam veranderen’ 😉

  1. SAS schreef:

   Klopt, dit begrijp ik ook de mensen die ernaar zoeken blijkbaar niet haha. Wat ik alleen niet begrijp is waarom er zo moeilijk over wordt gedaan bij sommige instanties. Mijn eigen achternaam + partner achternaam is al een heel gedoe.

 2. DeHeldin schreef:

  Ik moest het terug laten veranderen, dat was zoveel gedoe dat ik werkelijk niet meer begrijp waarom ik uberhaupt zo nodig zijn naam wilde gebruiken. De mijnes is nog origineler ook. Never again. Ik woonde overigens in Belgie toen ik trouwde, daar doen ze dit sowieso niet, toen we weer in NL kwamen wonen kon het alsnog. Voor mij hoefde het niet zo, zeker toen niet meer maar toch gedaan. Dan hadden we allemaal dezelfde naam redeneerde ik. En dat vind ik ook wel jammer nu, dat mijn kinderen en ik andere achternamen hebben, maar verder…nee, ik raad trouwen in gemeenschap van goederen en naam aannemen altijd af aan vrienden haha.

  1. SAS schreef:

   Dat begrijp ik maar al te goed! Echter ben ik nog steeds erg blij met de keuze de naam van mijn partner ‘in bruikleen’ (zoals mij dat mooi werd verteld in bij de ondertrouw) te nemen.

 3. T schreef:

  poeh. wat een gedoe. ze maken het zichzelf wel moeilijk

 4. Mirella schreef:

  Ik ben daar eigenlijk nooit tegenaan gelopen, mss ging het 10 jaar geleden ook allemaal makkelijker als vroeger?
  Maar sommige mensen kunnen wel erg moeilijk doen zeg!

 5. LNNK schreef:

  Jeetje wat een gedoe zeg. Bij de meeste banken kunnen ze zo lekker ingewikkeld doen over simpele dingen.

 6. Marcella schreef:

  Vriendin van me had er destijds ook een hoop gedoe mee. Zij wilde haar id kaart ook graag laten aanpassen, en ja, dan moet je daar ook geld voor betalen. Dat vond ze niet erg, maar de medewerker vind het wel allemaal heel lastig en vervelend kennelijk. Pfff…. Mooi dat het jou gelukt is bij de bank!

 7. Marah schreef:

  Oh jemig, help!

 8. Wendy schreef:

  Ze kunnen soms zo lastig doen met zulke dingen. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn opa overleden was en alles overgezet werd naar mijn oma’s naam. We hebben toen serieus de vraag gehad (na uitleg dat het was i.v.m. het overlijden van mijn opa) of hij even wilde tekenen voor toestemming. Echt? Serieus?!

  1. SAS schreef:

   Och. Dat is echt een schande vind ik. :/

 9. Lief meisje schreef:

  Wat een gedoe zeg. Maar fijn dat het inmiddels gewoon gelukt is.

 10. Mich schreef:

  Nou zoiets leek mij niet zo heel moeilijk maar soms kan je zo tegengewerkt worden door incompetente mensen!

 11. Limoentje schreef:

  Pff, bij welke bank zit je? Wat een hommeles zeg. Echt niet klantvriendelijk!
  Gelukkig is het alsnog gelukt!

 12. Lies schreef:

  Jeetje wat een gedoe zeg om je naam te laten veranderen! Ben in ieder geval blij voor je dat het uiteindelijk wel gelukt is, maarja de manier waarop is alles behalve prettig en ook wel erg slecht van de bank dat de medewerkers niet eens weten hoe het in zijn werk gaat om een naam te veranderen.

 13. Jenny schreef:

  Bij de bank ben ik nog steeds mejuffrouw (+eigen achternaam)…. heel irritant, maar als ik dit zo hoor dan laat ik t lekker zo.

 14. Wanda schreef:

  Wat een hoop gezeur om je achternaam te veranderen! Gelukkig is het uiteindelijk goed gekomen!

 15. De Dotties schreef:

  Wauw van klant is koning kunnen ze hier nog wat leren! Het moet echt moeilijk zijn geweest om steeds vriendelijk te blijven!

 16. Stephanie schreef:

  Goeie genade 😛 wat een gedoe haha!

 17. Angelique schreef:

  Wat een gedoe zeg!

 18. Marjolein | A Spoonful of Dork schreef:

  Soms… lijkt het alsof mensen niks kunnen. Wat waardeloos zeg dat blijkbaar zoiets simpels, zo lang moet duren. Bureaucratie hè.

  Fijn dat het toch gelukt is! Mag je straks met een andere achternaam pronken :)!

  x Marjo

 19. Nicky schreef:

  De doorzetter wint. Ik word er ook niet goed van dat medewerkers soms verschillende antwoorden geven. Fijn dat het toch nog gelukt is.

 20. Malou schreef:

  Dit soort dingen moet ik volgend jaar ook gaan doen..
  Vervelend dat het zo moeilijk gaat!

 21. Veronica schreef:

  Oh dat klinkt best herkenbaar. Wij zijn ook een eeuwigheid bezig geweest met onze adreswijziging bij de bank. Bij de bank waar we notabene onze hypotheek voor onze woning hebben!! Toen is J. er naartoe gegaan en bleek dat ik ook mee moest want hij kon niet mijn adres ook wijzigen. Dit is wonderbaarlijk uiteindelijk wel gebeurt. Vraag me alleen niet hoe maar ineens was mijn adres toch gewijzigd zonder dat ik daar zelf iets voor gedaan had. Om gek van te worden.

  1. SAS schreef:

   Haha toch leuk dat het dan uiteindelijk goedkomt terwijl je er niets aan doet. Om moe van te worden..

 22. Rianne schreef:

  Heel moeilijk.
  Soms gebeurt een naamswijziging spontaan. Zoals bij mijn moeder die van de woningbouwvereniging na het overlijden van mijn vader spontaan haar meisjesnaam terugkreeg (waardoor diezelfde woningbouwvereniging nu verklaart dat mams geen huur betaald omdat de huur automatisch afgeschreven wordt van een bankrekeningnummer waar mams met haar getrouwde naam bekend staat).
  Stom bureaucratisch gebeuren allemaal.

  Wel fijn dat het nu allemaal geregeld is.

  1. SAS schreef:

   Ook fijn dat het ineens terug veranderd wordt.. En dat je dan gezeur krijg met de naam qua betaling. Is dat wel goed gekomen of staat het nog steeds op je moeders meisjesnaam?!

 23. Diana schreef:

  Dit moet toch gewoon lukken? Wat een gedoe zeg.

 24. tineke schreef:

  Zo he, wat een toestand zeg! Zo sta ik bij de bank (voor de gezamelijke rekening met mijn vriend) ingeschreven op het adres van mijn schoonouders, waar ik nooit gewoond heb.. Het slaat ook nergens op, want toen we de rekening openden gaven we ons NIEUWE adres op. Mijn vriend heeft ook al meerdere keren getracht het te veranderen, maar toch werd mijn nieuwe pincode weer naar mijn schoonouders gestuurd.. ZUCHT.

  1. SAS schreef:

   Och. Wat een gedoe he.. Zo blijf je bezig.

 25. Sylvia schreef:

  Lang leve de bureaucratie. Geniet van je nieuwe bankpas! 😉

  1. SAS schreef:

   Ga ik zeker doen! Echter, als ik een nieuwe bankpas krijg en ik wil mijn partners achternaam erop moet ik daar ook achteraan :’) Aangezien ze dus de naam (mijn eigen achternaam) overnemen die NU op het pasje staat. Zucht. Hoop gedoe om niks ^^

 26. RenéSmurf schreef:

  Of dat zou zo moeilijk was, vraag je je af. En inderdaad zeg, wat is dat nog moeilijk. Iedereen volgt zijn regels op, en jij kon daar goed doorheen prikken. Wat dat betreft toont dat doorzettingsvermogen en oplossingsgerichtheid.

  1. SAS schreef:

   Dankjewel voor je lieve compliment 🙂
   Ik dacht: Laat me mooi niet afschepen 😉

 27. Simone schreef:

  Pff… Inderdaad, hoe moeilijk kan het zijn. Die rompslomp was gewoon helemaal nergens voor nodig geweest.

 28. Marion schreef:

  Pfoe wat een gedoe zeg, gelukkig is het nu gelukt!

 29. Ann schreef:

  Pfff stelletje domme medw. daar! Zoals ik al eerder had verteld op IG bij de ING kon ik het gelukkig heel simpel binnen paar tellen regelen via internetbankieren!

  1. SAS schreef:

   Fijn dat het bij jou wel ineen keer goed ging, scheelt een hoop ergernis 😉

 30. Monique schreef:

  Tjonge wat een gedoe zeg! Je zou denken dat het zo klaar is, maar nee hoor. Pff.

 31. Moira schreef:

  Veel bedrijven zijn echt zooo irritant. De man van tante is 30 jaar geleden overleden en (onder andere) het telefoonabonnent stond nog steeds op zijn naam (dus stond ze ook als haar overleden man in het telefoonboek). Ik moest uiteindelijk een ‘contractovername’ invullen. Bij ‘adres’ heb ik neergezet: ‘kerkhof in X sinds 19XX’ ….. Grrr. Maar het is gelukt hoor! Dikke yeey als je door de papieren heen beukt. Daar krijg ik echt een kick van en mensen om me heen schakelen mij in als ze zoiets aan de hand hebben. Vind ik echt leuk om te doen.
  Ik vind het trouwens super-irritant als ze ergens mijn meisjesnaam blijven gebruiken ondanks wijzigingen. Dan belt de postbode aan en vraagt of die post wel voor is bedoeld voor ons (ik heb een nogal beschamende zus in het dorp hier waarvan de man HAAR achernaam heeft aangenomen toen ze trouwden (hij stond dan ook als vrouw vermeld in het trouwboekje: dikke PROEST!!).

  Ik vind de naam die ik nu heb vele malen beter dan dat het was!! Ben blij dat dat kan! Ik gebruik ook nooit een dubbele achternaam en als ze me ertoe dwingen, doe ik het tegen heug en meug.

  Maar ik snap sommige bedrijven ook wel, hoor, met zoveel mensen die trouwen-scheiden-weer trouwen…. dan houden ze het maar bij de originele naam. Tenminste, dat idee krijg ik wel eens bij sommige bedrijven/instanties als ik iemand aan de foon/op de mail heb.

  1. SAS schreef:

   Uiteraard begrijp ik de bedrijven ook hoor, alleen vind ik wel dat ze ergens een lijn mogen trekken.

 32. Janine schreef:

  Jemig wat een gedoe, echt niet tof! Gelukkig dat het je is gelukt maar ik vind het wel heel erg slecht van de bank dat het zoveel moeite en tijd moet kosten.

 33. Joyce schreef:

  Pfiew, ik heb vorige week mijn nieuwe id kaart kunnen halen. Moet hem ook nog veranderen. Deze week maar even doen 🙂

 34. Bente schreef:

  Haha wat irritant zeg. Maar fijn dat het nu eindelijk geregeld is 🙂

 35. Mariska schreef:

  Kan je nagaan hoe slecht geïnformeerd sommige mensen zijn wat betreft hun eigen werkzaamheden.

 36. Linda schreef:

  Wat een gedoe zeg en dat alleen om je naam even te laten veranderen… En dat terwijl je al 3 1 jaar getrouwd bent!
  Gek dat ze je niet meteen geholpen hebben als het maar 10 minuutjes werk is, belachelijk…
  Wel fijn dat het uiteindelijk nog gelukt is!

 37. Evelien schreef:

  Service noemen ze dat toch? 😉 wat een gedoe zeg!

 38. Kimberly schreef:

  Pffff wat een gedoe zeg! Ze moeten daar de regels wat meer duidelijk maken denk ik, daar denkt iedereen wat anders en hoort eigenlijk niet.. Gelukkig is het uiteindelijk wel gelukt, na veel moeite

 39. Isabel Cristina schreef:

  Wat een gedoe! Je had de eerste keer al binnen 10 minuten buiten kunnen staan! 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *