Hoe moeilijk het kan zijn je achternaam te willen veranderen

Ik schreef al een keer over het veranderen van mijn achternaam, en waar ik toen tegen aan liep. Nou was er nog 1 ding wat nog op mijn meisjesnaam stond wat veranderd moest worden: onze bank. Toen der tijd had ik een emailtje gestuurd met de vraag hoe het veranderd moest worden. Dit moest persoonlijk worden gedaan dus heb ik het zo lang mogelijk uitgesteld. Tot vorige week..

Ik liep de bank in met de vraag wat ik moest meenemen en hoe dit geregeld moest worden. Ik kreeg daar, tot mijn grote verbazing te horen dat ik moest wachten tot mijn IDkaart was vernieuwd. Say whut?! dat zou dan pas in 2015 zijn, als ik ruim 3 jaar getrouwd ben. Toch stond ze erop dat het dan pas kon aangezien er dan op de achterkant mijn partnersnaam komt te staan. In dezelfde week liep ik nogmaals de bank binnen met dezelfde vraag aan een andere medewerkster. ‘Nee hoor, antwoorden ze. Je kan gewoon langs komen met je trouwboekje en kan het geregeld worden.‘ Een week later stond ik er dus braaf met mijn trouwboekje… En guess what?! Kreeg ik weer het eerste verhaal over die IDkaart. Ik dus het hele verhaal uitgelegd maar er was geen andere mogelijkheid.


Ik besloot dus een email te sturen. Waar ik geen reactie op kreeg. Slechte service. Na een week dus gaan bellen naar het hoofdkantoor met het bovenstaande verhaal. Kreeg ik te horen dat het waarschijnlijk inderdaad zo was met m’n IDkaart maar ze ging het nog even navragen.

En toen kreeg ik de vraag…. Hou je vast.
‘Maar je gaat niet je IDkaart vóór 2015 veranderen?!’
Nogmaals: Say whut?!
Ik moet dus geld gaan uitgeven om bij m’n bank mijn achternaam aan te passen. Juist.


(bron)

Ik vertelde haar dus op vriendelijke toon (ik was een en al vriendelijkheid aan de telefoon, applausje voor mezelf) dat ik dit toch echt niet van plan was en het onzin vond. Ze ging even bellen naar de vestigingen en kreeg te horen dat het dus inderdaad gewoon met een trouwboekje kan. Ze heeft met een naam gegeven bij degene die ervan af weet, voordat ik bij HETZELFDE filiaal weer sta waar ik toen was en 2 verschillende verhalen kreeg en voor piet snot sta. Again.

Nou ben ik er afgelopen Donderdag dus geweest…
Aan de balie begon eerst de medewerker weer over mijn IDkaart. Gelukkig had ik een naam gekregen en het bleek dus te zijn van de laatste die me had geholpen. Kopietje van m’n ID en bankpas, een paar naamwijzigingen verder en ik stond binnen 10 minuten weer buiten. Was dat nou zo moeilijk?!

49 reacties op “Hoe moeilijk het kan zijn je achternaam te willen veranderen

 1. PS. Je verandert je naam niet in dit geval, je gebruikt die van je partner erbij. Dat is een wezenlijk verschil. Zeker voor mensen die kennelijk informatie zoeken over ‘je naam veranderen’ 😉

  1. Klopt, dit begrijp ik ook de mensen die ernaar zoeken blijkbaar niet haha. Wat ik alleen niet begrijp is waarom er zo moeilijk over wordt gedaan bij sommige instanties. Mijn eigen achternaam + partner achternaam is al een heel gedoe.

 2. Ik moest het terug laten veranderen, dat was zoveel gedoe dat ik werkelijk niet meer begrijp waarom ik uberhaupt zo nodig zijn naam wilde gebruiken. De mijnes is nog origineler ook. Never again. Ik woonde overigens in Belgie toen ik trouwde, daar doen ze dit sowieso niet, toen we weer in NL kwamen wonen kon het alsnog. Voor mij hoefde het niet zo, zeker toen niet meer maar toch gedaan. Dan hadden we allemaal dezelfde naam redeneerde ik. En dat vind ik ook wel jammer nu, dat mijn kinderen en ik andere achternamen hebben, maar verder…nee, ik raad trouwen in gemeenschap van goederen en naam aannemen altijd af aan vrienden haha.

  1. Dat begrijp ik maar al te goed! Echter ben ik nog steeds erg blij met de keuze de naam van mijn partner ‘in bruikleen’ (zoals mij dat mooi werd verteld in bij de ondertrouw) te nemen.

 3. Ik ben daar eigenlijk nooit tegenaan gelopen, mss ging het 10 jaar geleden ook allemaal makkelijker als vroeger?
  Maar sommige mensen kunnen wel erg moeilijk doen zeg!

 4. Vriendin van me had er destijds ook een hoop gedoe mee. Zij wilde haar id kaart ook graag laten aanpassen, en ja, dan moet je daar ook geld voor betalen. Dat vond ze niet erg, maar de medewerker vind het wel allemaal heel lastig en vervelend kennelijk. Pfff…. Mooi dat het jou gelukt is bij de bank!

 5. Ze kunnen soms zo lastig doen met zulke dingen. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn opa overleden was en alles overgezet werd naar mijn oma’s naam. We hebben toen serieus de vraag gehad (na uitleg dat het was i.v.m. het overlijden van mijn opa) of hij even wilde tekenen voor toestemming. Echt? Serieus?!

 6. Nou zoiets leek mij niet zo heel moeilijk maar soms kan je zo tegengewerkt worden door incompetente mensen!

 7. Pff, bij welke bank zit je? Wat een hommeles zeg. Echt niet klantvriendelijk!
  Gelukkig is het alsnog gelukt!

 8. Jeetje wat een gedoe zeg om je naam te laten veranderen! Ben in ieder geval blij voor je dat het uiteindelijk wel gelukt is, maarja de manier waarop is alles behalve prettig en ook wel erg slecht van de bank dat de medewerkers niet eens weten hoe het in zijn werk gaat om een naam te veranderen.

 9. Soms… lijkt het alsof mensen niks kunnen. Wat waardeloos zeg dat blijkbaar zoiets simpels, zo lang moet duren. Bureaucratie hè.

  Fijn dat het toch gelukt is! Mag je straks met een andere achternaam pronken :)!

  x Marjo

 10. De doorzetter wint. Ik word er ook niet goed van dat medewerkers soms verschillende antwoorden geven. Fijn dat het toch nog gelukt is.

 11. Oh dat klinkt best herkenbaar. Wij zijn ook een eeuwigheid bezig geweest met onze adreswijziging bij de bank. Bij de bank waar we notabene onze hypotheek voor onze woning hebben!! Toen is J. er naartoe gegaan en bleek dat ik ook mee moest want hij kon niet mijn adres ook wijzigen. Dit is wonderbaarlijk uiteindelijk wel gebeurt. Vraag me alleen niet hoe maar ineens was mijn adres toch gewijzigd zonder dat ik daar zelf iets voor gedaan had. Om gek van te worden.

 12. Heel moeilijk.
  Soms gebeurt een naamswijziging spontaan. Zoals bij mijn moeder die van de woningbouwvereniging na het overlijden van mijn vader spontaan haar meisjesnaam terugkreeg (waardoor diezelfde woningbouwvereniging nu verklaart dat mams geen huur betaald omdat de huur automatisch afgeschreven wordt van een bankrekeningnummer waar mams met haar getrouwde naam bekend staat).
  Stom bureaucratisch gebeuren allemaal.

  Wel fijn dat het nu allemaal geregeld is.

  1. Ook fijn dat het ineens terug veranderd wordt.. En dat je dan gezeur krijg met de naam qua betaling. Is dat wel goed gekomen of staat het nog steeds op je moeders meisjesnaam?!

 13. Zo he, wat een toestand zeg! Zo sta ik bij de bank (voor de gezamelijke rekening met mijn vriend) ingeschreven op het adres van mijn schoonouders, waar ik nooit gewoond heb.. Het slaat ook nergens op, want toen we de rekening openden gaven we ons NIEUWE adres op. Mijn vriend heeft ook al meerdere keren getracht het te veranderen, maar toch werd mijn nieuwe pincode weer naar mijn schoonouders gestuurd.. ZUCHT.

  1. Ga ik zeker doen! Echter, als ik een nieuwe bankpas krijg en ik wil mijn partners achternaam erop moet ik daar ook achteraan :’) Aangezien ze dus de naam (mijn eigen achternaam) overnemen die NU op het pasje staat. Zucht. Hoop gedoe om niks ^^

 14. Of dat zou zo moeilijk was, vraag je je af. En inderdaad zeg, wat is dat nog moeilijk. Iedereen volgt zijn regels op, en jij kon daar goed doorheen prikken. Wat dat betreft toont dat doorzettingsvermogen en oplossingsgerichtheid.

 15. Pfff stelletje domme medw. daar! Zoals ik al eerder had verteld op IG bij de ING kon ik het gelukkig heel simpel binnen paar tellen regelen via internetbankieren!

 16. Veel bedrijven zijn echt zooo irritant. De man van tante is 30 jaar geleden overleden en (onder andere) het telefoonabonnent stond nog steeds op zijn naam (dus stond ze ook als haar overleden man in het telefoonboek). Ik moest uiteindelijk een ‘contractovername’ invullen. Bij ‘adres’ heb ik neergezet: ‘kerkhof in X sinds 19XX’ ….. Grrr. Maar het is gelukt hoor! Dikke yeey als je door de papieren heen beukt. Daar krijg ik echt een kick van en mensen om me heen schakelen mij in als ze zoiets aan de hand hebben. Vind ik echt leuk om te doen.
  Ik vind het trouwens super-irritant als ze ergens mijn meisjesnaam blijven gebruiken ondanks wijzigingen. Dan belt de postbode aan en vraagt of die post wel voor is bedoeld voor ons (ik heb een nogal beschamende zus in het dorp hier waarvan de man HAAR achernaam heeft aangenomen toen ze trouwden (hij stond dan ook als vrouw vermeld in het trouwboekje: dikke PROEST!!).

  Ik vind de naam die ik nu heb vele malen beter dan dat het was!! Ben blij dat dat kan! Ik gebruik ook nooit een dubbele achternaam en als ze me ertoe dwingen, doe ik het tegen heug en meug.

  Maar ik snap sommige bedrijven ook wel, hoor, met zoveel mensen die trouwen-scheiden-weer trouwen…. dan houden ze het maar bij de originele naam. Tenminste, dat idee krijg ik wel eens bij sommige bedrijven/instanties als ik iemand aan de foon/op de mail heb.

 17. Jemig wat een gedoe, echt niet tof! Gelukkig dat het je is gelukt maar ik vind het wel heel erg slecht van de bank dat het zoveel moeite en tijd moet kosten.

 18. Wat een gedoe zeg en dat alleen om je naam even te laten veranderen… En dat terwijl je al 3 1 jaar getrouwd bent!
  Gek dat ze je niet meteen geholpen hebben als het maar 10 minuutjes werk is, belachelijk…
  Wel fijn dat het uiteindelijk nog gelukt is!

 19. Pffff wat een gedoe zeg! Ze moeten daar de regels wat meer duidelijk maken denk ik, daar denkt iedereen wat anders en hoort eigenlijk niet.. Gelukkig is het uiteindelijk wel gelukt, na veel moeite

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *