Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Over het veranderen van mijn achternaam #2

Zoals jullie weten heb ik gekozen voor de achternaam van mijn partner toen we gingen trouwen. Al eerder schreef ik een post over het veranderen van mijn achternaam. We zijn alweer een half jaartje getrouwd en ik ben er eindelijk aan gewend om ‘mijn man’ of ‘andere achternaam’ te noemen.

Nou ben ik toen der tijd gaan vragen bij alle instanties op welke manier ik mijn naam moest veranderen. En ik moet je zeggen, het is een werk geweest!

Bij de ene instantie moet je het via de mail doen. Bij andere moet je persoonlijk langs of bellen. Bij de dokter willen ze wél mijn nieuwe achternaam maar stel ik beland in het ziekenhuis is het weer mijn meisjesnaam. (en zo kunnen ze me dus in het ziekenhuis niet vinden bij de dokter..) Zo hoeft voor sommige dingen mijn naam ook niet veranderd te worden en bij sommige instanties houden ze gewoon beide namen terwijl ik toch echt maar 1 achternaam heb gekozen.

Het is een gedoe, waar de man geen last van heeft. Ik vind het maar verwarrend. Ik heb gewoon een nieuwe achternaam en wil zo graag aangesproken worden. Nou zeg ik als ze me niet kunnen vinden ‘kijk eens op mijn meisjesnaam..’ Maar waarom kunnen ze niet gewoon met alles 1 lijn trekken? Ik kies toch niet voor niets voor zijn achternaam?

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg
(bron)

0
Married(life)
Previous Story
Next Story

37 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Tamarah
  23/11/2013 at 17:53

  Een vervelende situatie maar ik begrijp wel dat je nog regelmatig wordt aangesproken met je meisjesnaam/geboortenaam.
  Je meisjesnaam of je geboortenaam behoud je namelijk altijd (ook al kies je bij het trouwen voor zijn naam). Want je geboortenaam kan je alleen veranderen via http://www.justis.nl/producten/naamswijziging/achternaam-wijzigen/ en niet via het huwelijk. Je staat altijd met je meisjesnaam geregistreerd in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Je meisjesnaam staat ook op je id-kaart of paspoort en rijbewijs en daarnaast staat e/v (echtgenote van) …

  • Reply
   SAS
   23/11/2013 at 20:05

   Klopt, hierover ben ik ook geïnformeerd toen we gingen trouwen 🙂
   Toch heb ik GEKOZEN alleen zijn achternaam te gebruiken en is het nogal verwarrend aangezien ik bij het ene mijn meisjesnaam moet doorgeven en bij het andere van mijn partner. Tuurlijk zal ik altijd mijn meisjesnaam houden, prima ook hoor maar ik ben niet voor niets ook een getrouwde vrouw 😉

   Het probleem nu bij de bank was dus inderdaad dat dat e/v er nog niet opstaat aangezien mijn IDkaart was van vóórdat we getrouwd waren.

 • Reply
  Madrina
  14/03/2013 at 16:30

  Ah, oke, nu lees ik het verhaal vd achternaam 😉

 • Reply
  Lief meisje
  12/03/2013 at 18:55

  Daarom zou ik graag mijn eigen achternaam willen houden en daar achter de naam van mijn partner. Zo krijg je geen problemen en aangezien onze tak niet zo heel groot is, zou ik zelf de achternaam door willen geven aan de mogelijke kinderen.

  • Reply
   SAS
   12/03/2013 at 21:21

   Ach je moet het ook met een korreltje zout nemen hoor dit blogje. Het is een heel gedoe en gezeur maar ik ben blij dat ik uiteindelijk voor de naam van mijn partner heb gekozen. 2 namen is zo’n mond vol, hoewel het jammer is voor mijn ouders aangezien ik de enige ben die de naam door kan geven.

 • Reply
  Mayara Esther
  12/03/2013 at 17:34

  Ik wist niet dat het zo een gedoe was. 🙁

 • Reply
  Marike
  12/03/2013 at 15:32

  Wat vervelend dat het zo’n gedoe is en ook nog eens overal anders..

 • Reply
  Billy
  09/03/2013 at 15:24

  waarom bleef je dan niet gewoon je eigen achternaam gebruiken, Saskia?

  • Reply
   SAS
   09/03/2013 at 20:06

   Als ik trouw dan wil ik ook graag de achternaam van mijn partner hebben. Het trouwen is in mijn ogen anders niet nodig, als je toch je eigen naam houdt 🙂
   Gewoon een gevoel om er geheel bij te horen.

 • Reply
  My Scrambled Style
  09/03/2013 at 15:14

  Ik heb mijn eigen naam gehouden. Heeft me ook een hoop werk bespaard zo te lezen ;-).

 • Reply
  Lois Lorinde
  08/03/2013 at 07:01

  Wat een gedoe allemaal eigenlijk. Best grappig, want verder hoor je er eigenlijk nooit iets over 🙂

 • Reply
  Wendy
  07/03/2013 at 22:17

  Ik heb een beetje van de moeder van Kevin meegekregen hoe lastig het is om je naam te veranderen. Zij had het namelijk na de scheiding, toen ze terug wilde van zijn naam naar haar eigen achternaam.

 • Reply
  annouska
  07/03/2013 at 21:38

  Wat een gedoe zeg, pff dat had ik nooit verwacht..

 • Reply
  Annelies - Boekboetiek
  07/03/2013 at 20:31

  In België krijg je niet automatisch de achternaam van je man, in Nederland gebeurt dat wel vaker denk ik? Ik werk in eenziekenhuis waar veel Nederlanders komen en we vragen ook altijd de vrouwen hun meisjesnaam.

  • Reply
   SAS
   07/03/2013 at 21:17

   In Nederland gebeurd dat inderdaad wel erg vaak, de achternaam van je man.

 • Reply
  Patricia Schmitz-Heres
  07/03/2013 at 19:57

  Het is inderdaad heel irritant dat men hier bij de ene firma je meisjesnaam gebruikt en bij de andere de naam zoals je hem gekozen hebt vanaf je trouwdag (in mijn geval de naam van mijn vrouw). Wij hebben allebei nu eerst haar naam en dan die van mij. Maar bij bijvoorbeeld het uitzendbureau waar ik nu werk, staat mijn getrouwde naam wel in het systeem, maar gebruiken ze alleen mijn meisjesnaam… Zo irritant…

 • Reply
  Eva
  07/03/2013 at 19:13

  Oh jeetje wat een gedoe zeg! Heb daar helemaal niet bij nagedacht maar als je elkaars achternaam aanneemt moet dat natuurlijk inderdaad ook overal doorgegeven worden.. Ik vind trouwens ook wel dat als ik ooit ga trouwen, híj ook mijn naam mag krijgen. Hebben we er allebei evenveel, wel zo tof 🙂

 • Reply
  Malou
  07/03/2013 at 18:34

  Vervelend zeg.. Lijkt me erg lastig om het overal te veranderen, maar hopelijk moet ik dat ook ooit doen, haha.

 • Reply
  Indira
  07/03/2013 at 18:27

  Pff, ik wist niet dat dat zo lastig gaat joh!

 • Reply
  Nicole
  07/03/2013 at 17:58

  Hmm bij onze gemeente werd gewoon gezegd dat ik voor alle instanties mn meisjesnaam blijf houden behalve overheid instanties. En ik heb dadelijk dus de achternaam van mn aanstaande en van mezelf… die komt erachter.

 • Reply
  Marcella
  07/03/2013 at 16:45

  Zo, dat klinkt enorm omslachtig. Jammer, voor iets wat juist traditie was jarenlang. Kennelijk is het door al dit gedoe ook minder populair geworden :-/

 • Reply
  Jennifer
  07/03/2013 at 16:37

  Pffoe als ik dit zo lees, hou ik later denk ik maar gewoon mijn eigen naam.. Snap overigens ook niet waarom ze bij de ene je meisjesnaam willen en bij de ander je gewone, want dat is zo wel heeel verwarrend.

 • Reply
  Chiara
  07/03/2013 at 16:30

  Hm ik kan hier vrij moeilijk over meepraten, maar ik voeeel je frustratie! ^^

 • Reply
  Kimberly
  07/03/2013 at 15:03

  Ik geef je helemaal gelijk! Waarom niet gewoon 1 achternaam, dat maakt het zoveel makkelijk!

 • Reply
  Jorien
  07/03/2013 at 14:53

  Haha en daarom gebruik ik dus gewoon mijn eigen achternaam :p

 • Reply
  Lydia
  07/03/2013 at 14:08

  Ik heb ook de naam van mijn man aangenomen, en ik ben het met je eens dat het veel te lastig geregeld is. Natuurlijk begrijp ik dat het handiger is voor de administratie, maar waarom kunnen we voor belangrijke dingen niet gewoon ons burgerservicenummer geven? Ik vind mijn nieuwe achternaam leuk en uniek, laat me ‘m overal gebruiken!

  • Reply
   SAS
   07/03/2013 at 21:04

   Helemaal mee eens! Dat gezeur maar 😉 Ik neem niet voor niets ZIJN achternaam aan. Wil ik hem gebruiken ook.

 • Reply
  Amber
  07/03/2013 at 13:28

  Wat raar dat ze bij het ziekenhuis niet je nieuwe achternaam willen aannemen, het is toch gewoon je achternaam..
  Die mannen hebben het maar makkelijk!

  pppsstt.. doe je an mee aan mijn winactie

 • Reply
  Ann
  07/03/2013 at 12:07

  Ik heb gelukkig nergens last van! Ik heb zijn naam en mijn eigen meisjesnaam. Alleen mijn man weet het af en toe niet meer welke achternaam ik nou gebruik.. heb het ook nergens doorgegeven mijn nieuwe achternaam want de dingen waar het belangrijk voor is gaat het automatisch 🙂

 • Reply
  Limoentje
  07/03/2013 at 12:06

  Wat vervelend zeg! En niet leuk. Zeker in het geval zoals Nicole het beschrijft…

 • Reply
  Kelly
  07/03/2013 at 11:59

  Jeetje wat een gedoe, en rommelig zeg van hun. Snap inderdaad dat jij wilt dat ze je nu ook zo noemen hoe je nu heet, geef ik je helemaal gelijk in!

 • Reply
  Eline
  07/03/2013 at 11:18

  Ik ga over twee maanden trouwen en neem ook de achternaam van mijn vriend aan, dat belooft dus nog wat 😉

 • Reply
  Jenny
  07/03/2013 at 10:50

  Deze malle molen moet ik dus allemaal nog gaan bewandelen. Geen idee waar ik moet beginnen ook. Ik neem zijn achternaam – mijn achternaam. Maar das standaard geloof ik he?

  • Reply
   SAS
   07/03/2013 at 21:02

   Dat is inderdaad standaard 🙂

 • Reply
  Kiss & Make-up
  07/03/2013 at 10:17

  Hier krijg je (denk ik) automatisch de achternaam van je man als je trouwt. En ik vind dat best oké, aangezien ik mijn eigen achternaam maar niks vind 😉

 • Reply
  The Empress
  07/03/2013 at 09:50

  Ik gebruik de ene keer mijn meisjesnaam en de andere keer naam van mijn man. Op mijn werk heb ik het niet veranderd, het is zo’n gedoe en wil er niet steeds achteraan lopen. Dat zelfde heb ik ook bij de rest, bij de dokter sta ik met mijn meisjesnaam. Veel is dan nog net even wat duidelijker.

 • Reply
  Nicole
  07/03/2013 at 08:20

  Herkenbaar!

  Toen ik in het ziekenhuis lag na m’n aanrijding, sta ik weer met m’n meisjesnaam ingeschreven. Er kwam iemand op bezoek, en zei natuurlijk m’n getrouwde naam toen ze om m’n naam vroegen. Volgens het ziekenhuis lag er niemand met die naam. Nee, met m’n partners naam dus niet. Ze is weer naar huis gegaan, want “ik lag niet in het ziekenhuis”. Ze verwarrend en storend!

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png