Over cola, beloftes en uitgedroogde uien

April 2, 2012

Als je tegenwoordig hoort wat kinderen zeggen en al weten dan schrik je er eigenlijk ontzettend van. Vooral op mijn werk sta ik wel eens verbouwereerd te kijken. Toen ik die leeftijd had was ik daar totaal nog niet mee bezig. Tegenwoordig maakt het niet uit dat er op games 18+ staat, kinderen van 10/11 spelen ze ook gewoon. En het dan raar vinden waar ze het vandaan hebben….

En als ik dan kijk wat ik mee maakte op de basisschool.. Dat stelde toen veel voor maar tegenwoordig?
Een keer was er een jongen in groep 8 (die 3 koppen groter was, niet overdreven) die m’n arm vast pakte. Ik vroeg hem me los te laten waarop hij alleen maar grijnsde. Mijn reactie was daarop dat als hij me niet binnen 1 tel losliet ik het volle(!) colablikje in mijn andere hand over hem heen zou gooien. ‘Dat doe je toch niet’ kwam er uit met een hartelijke lach. Nou ben ik toch al van de beloftes en zou het sowieso hebben gedaan maar zo’n opmerking is bij mij als een rode lap voor een stier. Zonder pardon gooide ik het blikje over zijn hoofd heen. Uiteraard moest ik straf regels schrijven maar dit boeide me totaal niet. Een belofte maakt schuld, zo luid mijn motto.

Nou heb ik nog een ander voorbeeld uit groep 8, bij het koprolrek. Hoe het precies tot stand kwam weet ik niet maar ze begon hele lelijke dingen tegen me te zeggen. Ik als groep 8-er was nog niet zo begaafd met woorden en stond eigenlijk te verzinnen wat ik kon zeggen. Wat er uiteindelijk uitkwam: ‘En toch vind ik jou echt een uitgedroogde ui!’ waarop ze huilend naar de meester ging. En dat he, terwijl ze veel ergere dingen tegen mij had gezegd. De meester kwam het natuurlijk oplossen maar ik zag hem al grijnzen toen ze hem vertelde waarvoor ik haar had uitgemaakt.

Tegenwoordig komen de ergste dingen uit de monden van nog jonge kinderen. Kinderen die helemaal niet horen te weten wat het allemaal is. En dan te bedenken dat er vroeger werd gezegd: de jeugd van tegenwoordig…

By SAS

Uit de jaren ’80 ★ theeliefhebber ★ thriller fanaat ★ voorliefde voor: Londen, eekhoorntjes & bloggen ★ crazy cat / squirrel lady ★ vrouw van ★ kinderleidster ★ fulltime levensgenieter: ‘Because when you stop and look around, this life is pretty amazing…’

Previous Post Next Post

47 comments

 • Khadija

  11/04/2012 at 18:05

  Geniaal! Ik ben vrijwilliger bij de scouting waar ik de groep tussen 5 en 7 jaar begeleid. Wat ik daar allemaal wel niet hoor, soms denk ik dan ook, jeetje, nu al? De woorden en verhalen die voorbij komen… En net als die kinderen ben je uniek in de woordkeus. Uitgedroogde ui, die ga ik onthouden. Want die is zo touché.

 • Rianne

  07/04/2012 at 10:06

  Wow, lik op stuk beleid… Dat kan ik wel waarderen.

  En ja, de jeugd van tegenwoordig zal altijd blijven bestaan. Kinderen blijven zich afzetten tegen, zoeken grenzen op. Helaas wordt altijd en eeuwig (nou ja, vanaf het moment dat een kind niet meer als een kleine volwassene wordt gezien) al een deel van de kinderen grenzeloos opgevoed en dan heeft iedereen last van hun afzetten.

  Ik heb enorme bewondering voor iedereen die met kinderen werkt, want er zitten $^&%$ tussen ..

 • Esra

  06/04/2012 at 09:52

  Whahaha dat soort dingen vind ik nou grappig. Gerechtigheid! Ik stond een keer aan een flesje water te drinken toen een stom kind er tegenaan sloeg (je weet wel, zodat je lippen tussen het flesje en je tanden geplet worden). In een reflex gooide ik toen water recht in haar gezicht. Op dat moment zag ik dat net de leraar langskwam, maar die kon nogal lachen om dat beteuterde gezicht :P

 • Annemijn

  05/04/2012 at 20:58

  Whaha uitgedroogde ui! :D

 • Liann.

  05/04/2012 at 19:38

  Leuk geschreven! Uitgedroogde ui, ik vind hem geweldig!
  Het is overigens wel erg wat je tegenwoordig uit de monden van kinderen hoort komen ja. Gelukkig hebben de meesten geen idee waar ze het over hebben.

 • Ines

  05/04/2012 at 11:30

  uitgedroogde ui! haha grappig :D

 • Madrina

  04/04/2012 at 11:02

  Haha, uitgedroogde ui.

 • Nicole

  04/04/2012 at 08:58

  Ja als leerkracht/invaller kom ik echt zoveel van die dingen tegen.
  Kinderen zijn veel verwender tegenwoordig en veel mondiger en willen al jong heel wijs zijn.
  Om eerlijk te zijn vind ik invallen in een groep 7 of 8 ook gewoon niet leuk meer!!

 • Cherel

  04/04/2012 at 07:41

  Leuk om te lezen, hoe kom erop, uitgedroogde ui…
  xoxo

 • Marrit Postma

  04/04/2012 at 06:48

  De kinderen van tegenwoordig.. Vreselijk. Dan was ze geen uitgedroogde ui, want ze huilde. Maar ja van uien krijg je wel weer tranen vaak.

 • Danielle

  03/04/2012 at 22:22

  Ik had het er vandaag ook nog met een vriendinnetje over, het is gewoon eng hoe het met de jeugd van tegenwoordig gaat… ik ben wel benieuwd hoe we er dan in hemelsnaam over 50 jaar voor staan…

 • Nicole

  03/04/2012 at 22:08

  Haha, die uitgedroogde ui, geweldig!

 • RebelGirl

  03/04/2012 at 20:36

  Ben het helemaal met je eens. Zo zongen ze vandaag nog ‘I’m sexy and I know it…’
  Toen ik zei dat ik dat betwijfelde, vroeg de jongen in kwestie: wat betekent het eigenlijk?!
  Dus. Ze weten niet eens wat ze zeggen of zingen… Belachelijk.

 • My Thoughts Words and Life

  03/04/2012 at 20:26

  Oohh, nu je dit zo verteld moet ik weer denken aan het moment dat ik in de supermarkt liep en een groepje jongens hoorde praten over iemand die een dikke vette kutmongool was. Ik stond in een ander gangpad, dus ik schatte ze zeker een jaar of 16/17. Echter, volgens mij waren het jochies uit groep 8. Mijn bek viel open… (nee)

 • EsZ

  03/04/2012 at 20:08

  Briljant gevonden.. Uitgedroogde ui.. En dat blikje cola, ik zou precies zo gereageerd hebben.. Als je zegt dat ik niets durf, zal ik eens even je ongelijk bewijzen!

 • Amarins

  03/04/2012 at 19:52

  Ja echt hè wat er al die monden komt, maar ook wat ze ook daadwerkelijk doen. Ik geef 2x per week zwemtraining aan kids van 9 tot 12/13 jaar. Een van de jongens kwam doodleuk vertellen dat hij geschorst was. Ik vroeg waarom, nou meneer had een klasgenoot zo hard getrapt dat die met gekneusde ribben thuis kwam. En gek vinden dat je dan geschorst bent. Heb hem dus ook duidelijk verteld wat ik er van vond. Probeer ze soms wel wat bij te leren op sociaal gebied, maar of het ook daadwerkelijk tussen de oren blijft hangen…

  Gelukkig was ik vroeger niet zo en had ik weinig last van dat soort types, maar weet wel dat ik net als jou ook niet zo weten wat ik moest zeggen!

 • Billy

  03/04/2012 at 17:01

  de geschiedenis herhaalt zich gewoon, Saskia
  Kinderen zijn gewoon veel mondiger geworden, en da’s niet altijd positief…

  Groetjes!

 • Des

  03/04/2012 at 16:45

  hahahaha, hier moet ik ff keihard om lachen! ben je die jongen later toevallig nog tegengekomen?

 • Kinga

  03/04/2012 at 13:32

  Haha, geweldige actie met dat colablikje en ook je ‘uitgedroogde ui’ vond ik mooi gevonden! Maar ik ben het helemaal met je eens betreft de dingen die kinderen tegenwoordig zeggen…

 • Roxanne

  03/04/2012 at 12:50

  Je hebt echt groot gelijk! Vroeger ‘scholden’ we elkaar meer allemaal uit voor, als je je nu bedenkt, gewoon zachte onnozele woorden. En wat er nu inderdaad uit vrijwel alle monden komen… Alle ziektes waar ze ook maar mee rond gooien. Je hebt dit wel erg leuk en goed geschreven :).

 • appelig

  03/04/2012 at 12:18

  Het is natuurlijk wel heel erg dat je haar uitgedroogde ui noemde. Dat colablikje vind ik heel stoer trouwens. Ik had een keer ruzie met een jongen uit mijn klas waar iedereen bang voor was, ik gaf hem een harde klap in zijn gezicht. Aan het eind van de dag stond mijn handafdruk nog op zijn wang.

 • Limoentje

  03/04/2012 at 12:10

  1-0 voor jou! Die cola was een goeie ;) Bij mij werkt het precies zo. Zegt iemand dat ik iets niet durf ofzo, nou.. dan laat ik het je zeker zien!
  Jouw uitgedroogde ui doet me denken aan een mooi lijstje scheldwoorden wat geloof ik ooit bij de Tina of zo zat. Afgekloven afwasborstel en dat soort suffe dingen.

 • Malou

  03/04/2012 at 12:06

  Erg leuk geschreven ;)
  Ik vind ook dat kinderen tegenwoordig echt hele andere dingen doen (waar ze vaak nog veel te jong voor zijn) dan dat ik vroeger deed..

 • Joyce

  03/04/2012 at 08:00

  hihi, gedroogde ui!

 • Caroline

  02/04/2012 at 22:01

  Die gedachte heb ik ook vaak. Als ik kinderen iets hoor vertellen dan denk ik meestal daar was ik nog totaal niet me bezig..

  Liefs!!

 • bianca

  02/04/2012 at 20:58

  haha uitgedroogde ui …. maar ik snap wat je bedoeld en tis zeker wel waar

 • Lyanne

  02/04/2012 at 20:22

  Hahahaha uitgedroogde ui! Je moet er maar op komen! Ik kwam helemaal nergens op op die leeftijd, dus vind het knap dat je zo origineel kon zijn!

 • Jennn

  02/04/2012 at 20:02

  Haha, een uitgedroogde ui, geweldig, hoe kom je erop :)

 • Laura

  02/04/2012 at 19:51

  Het is echt belachelijk tegenwordig. En soms zie eal kinderen van 8 jaar met een black berry lopen.. Waar gaat het hen met de jeugd?

 • Elisabeth

  02/04/2012 at 18:48

  Je slaat echt de spijker op zijn kop…

 • Joyce

  02/04/2012 at 18:33

  OMG!! hahahahaha een uitgedroogde ui!! Hahahahahaha briljant!

  Maar je hebt zeker wel een punt, ik vind het niet normaal wat kleine kinderen af en toe naar elkaar roepen… gaat nergens over.

 • Indira

  02/04/2012 at 17:12

  Dit doet me denken aan The Voice Kids. Ze lieten toen een filmpje zien van de finalisten in een studio in Disney land. Als er iets fout ging zeiden ze gewoon fuck en kut enzo. 11 jaar! En nog op televisie ook, haha.

 • Annet

  02/04/2012 at 16:27

  Daarmee sla je de spijker op zijn kop. Het is waar! Ik hoor nichtje en neefje ook dingen zeggen waarvan ik denk; hoe kunnen ze dat in godsnaam nu al weten en waar hebben ze het vandaan? Een grote mond, woorden waarvan je niet dacht dat ze die al zouden kennen, driftbuien, ‘eisen’ stellen, manipuleren..ze zijn schatjes, maar soms vraag ik me af waar gaat het heen? De jeugd van tegenwoordig kan er wat van!

 • Noofs

  02/04/2012 at 16:23

  Ik denk dat door alle eeuwen heen steeds gezegd is dat de jeugd niet deugt. Of er een andere woordenschat op na houdt. Het is inderdaad heftig wat je soms toegeroepen wordt. Vrijdag werd een collega van mij (32 jaar) uitgescholden voor oud wijf. Dat was dan wel weer grappig :-)))

 • Els

  02/04/2012 at 15:25

  Ja, ik verbaas me ook met de dingen dat sommige kinderen kunnen zeggen! Heb een van 6, en als ik heb op haal hoor ik allerlei dingen dat, toen ik klein was, niet eens durfde te zeggen! Wat is er veel veranderd eh?

 • Linda

  02/04/2012 at 14:46

  Kinderen weten ook helemaal niet wat het is ;) Als ik dat hoor op stage, vraag ik of ze wel weten wat het is… ze horen het oudere kinderen/ouders zeggen, of horen het op tv… het klinkt ‘stoer’ dus zeggen ze het ook ;)

 • Inge

  02/04/2012 at 13:35

  Hilarisch! Uitgedroogde ui, ik wou dat ik er op gekomen was!

 • Ineke

  02/04/2012 at 12:52

  Leuk artikel en ik versta volledig wat je bedoelt. Mijn schoonzus haar twee kinderen zijn 4 en 6 jaar oud. En ik verstond de vorige keer aan de grond genageld wat deze zeiden.

 • Veronica

  02/04/2012 at 11:58

  Haha, lol! Ja dat soort dingen zeiden wij. Of gewoon: “jij hebt vlooien” ofzoiets, en dat vonden ze dan ook al een ramp. Ik fietste pas ergens en toen stond er zo’n klein mannetje op de stoep. Ik denk een jaar of 7 en die riep naar me: “He vuile k*th**r!” ik viel zowat van mijn fiets van verbazing. Waar halen ze het vandaan?

 • Maris

  02/04/2012 at 11:14

  Ja ik ken ook kinderen van 11 jaar die gewoon shooterspellen spelen voor 18+. Dat deed ik echt nog niet op die leeftijd, tegenwoordig lijkt het allemaal maar normaal (moet ik wel zeggen dat die kinderen er goed in zijn, ze leren snel). Ze worden sneller groot, daar lijkt het echt op. Mijn buurmeisje van 13 jaar ziet eruit alsof ze 18 jaar is, zo gedraagt ze zich ook. Toen ik 13 was was ik echt nog een klein meisje….

 • Deborah

  02/04/2012 at 11:04

  Een uitgedroogde uit? Hoe verzin je het waha.
  Maar inderdaad ik geef je helemaal gelijk. Als ik zie waar die kleine boef van ons zich mee bezig houdt en waar ik mij mee bezighield op die leeftijd?? Ik keek tegen groep 8 op.. Terwijl hij (nu in groep 5) alleen maar vriendjes heeft uit groep 7/8…

  En inderdaad de taal….. Ik stoor mij er mateloos aan. Maar helaas is het niet tegen te houden. Ze horen het op school, voetbal en op tv. (om over de stomme tekenfilmpjes van tegenwoordig nog maar niet te beginnen… Vreselijk vind ik ze!)

 • Diana

  02/04/2012 at 10:06

  Haha uitgedroogde ui :’) Nou als je dat nu zou zeggen kun je wel echt een klap verwachten ipv jankend naar de meester/juf.

 • Sylvia

  02/04/2012 at 10:01

  Haha, uitgedroogde ui? xD Heerlijke uitdrukking en wat een flauw kind zeg, snel zelf naar de leraar stappen..

 • Michelle

  02/04/2012 at 09:38

  De reactie met het blikje cola komt mij bekend voor, bij mij was het alleen afgekoelde tomaten soep :P
  Bij mij op school komen we ook vaak langs de eerste klassers, 13 jaar. Verschrikkelijk! De grootste mond, de supermarkt is leeggetrokken en staat naast hun * natuurlijk geen groente en fruit* en de taal zal ik maar niet herhalen..

 • Anke

  02/04/2012 at 09:12

  Oh wat goed dat je die cola over die jongen heen gooide! Ik weet niet of ik dat gedurfd had ;) En dat van die uitgedroogde ui is ook wel grappig. Bizar welke woorden kinderen tegenwoordig naar je hoofd toe slingeren inderdaad, waar gaat het heen…

 • Lauradenkt

  02/04/2012 at 08:48

  Haha ik vind dat wel geniaal van jou (gedroogde ui, hoe kom je erop haha). Goed dat je niet met je hebt laten sollen.

 • Serena

  02/04/2012 at 08:41

  Helemaal mee eens!!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *