Aanrader: Omdat emoties er mogen zijn. Een review over Emotieklets

Dit product is ter beschikking gesteld door Gezinnig

Praten over emoties, iets wat ik belangrijk vind in de opvoeding van Noa. Emoties mogen er zijn. Maar emoties benoemen en hem ook meegeven hoe hiermee om te gaan is soms weer andere koek. Ik kwam het boek Emotieklets tegen, een boek wat me meteen met zijn boodschap en kleurrijke vormgeving aansprak. Ik las hem met Noa en deel graag mijn bevindingen van dit ‘emotie-volle’ boek.

Waar gaat emotieklets over?

SAMEN WEGWIJS IN DE WERELD VAN EMOTIES
Kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve schreef samen met auteur Michal Janssen Emotieklets, een nieuwe titel in de kletsserie van Gezinnig. Emotieklets is een hulpmiddel om op een ontspannen manier te praten over lastige emoties en plannetjes te maken om met die emoties om te gaan. Het boek is gemaakt voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Kind en ouder/begeleider gaan samen aan de slag. Deel 1 is om (voor) te lezen, met als belangrijkste boodschap: alle emoties mogen er zijn. Deel 2 bevat vragen en opdrachten waardoor een kind zijn eigen emoties beter leert kennen. Vlieg samen naar de eilanden Blij, Verdrietig, Boos, Bang, Trots, Mopperig, Gespannen, Jaloers, Onzeker en Ontspannen. Lees de uitleg en voer de vragen en opdrachten uit. Het boek staat vol ideetjes en tips voor moeilijke momenten. Het kind kan – met hulp van ouders of begeleiders – uitproberen wat werkt, en zo een persoonlijke gebruiksaanwijzing maken. In deel 3 staan hulpkaarten om in te vullen. Emotieklets is geschikt voor thuis, maar ook voor leerkrachten, coaches en therapeuten. (bron)

Waarom wilde ik Emotieklets gebruiken met Noa?

Noa is 5 jaar en weet al een tijdje wat emoties zijn. Ermee omgaan en het ervaren ervan is net even iets anders dan het wéten. Noa kan soms erg boos zijn als iets niet lukt en weet dan niet hoe hiermee om te gaan. Hij kan erg temperamentvol zijn 😉 Hetzelfde, om er een paar te noemen met frustratie, verdriet of zenuwachtig zijn. Hij ervaart alle emoties erg intens dat het me zeker wel aansprak hem hierin beter te begeleiden met dit boek.

Ik merk dat dit boek hem direct al aansprak en hij wilde er een paar keer in lezen. Het leuke vind ik dat dit een interactief boek is en je emotie eilanden hebt. Het wordt helder uitgelegd en je kan er echt gesprekken mee op gang brengen. Zo hebben we het over bepaalde emoties, dat ze er mogen zijn en welke dingen Noa denkt dat erbij horen. ‘Wat doe jij als je gespannen bent?’ ‘Hoe kijk jij als je boos bent en wat doe je dan?’ Ook de opdrachtjes heb ik globaal met hem gedaan, sommige waren nog wat lastig en heb ik aangepast aan de huidige situatie. Ook staan er zoek plaatjes bij de eilanden waardoor je wederom weer een gesprek op gang kan krijgen. Ik vind het prettig dat dit boek een leidraad is en het allemaal voelt als geleidelijke gesprekken, niet geforceerd. Noa kwam zelf met verhalen die hij zag bij de plaatjes of wat ik hem vroeg. Hij vertelde zelf wat hij ervaarde als hij boos was bijvoorbeeld. Dat hij het fijn vind om dan geknuffeld te worden. Dit is dus iets wat we nu wat vaker toepassen op geschikte momenten. Zo geef ik hem wat hij nodig heeft doordat hij me dit zelf door dit boek heeft verteld.

Printables via gezinnig.nl

Conclusie: Wat zijn mijn ervaringen met dit boek

Ik ben dik tevreden over dit boek en het heeft me positief verrast. Het is een heel vrijblijvend boek, er wordt eenvoudige taal gebruikt zodat kinderen het makkelijk begrijpen en er staan leuke, diverse opdrachten in om emoties duidelijk te maken. Ik vind het fijn dat het boek afgewisseld wordt met tekst en hele kleurrijke, sprekende platen. Dit boek is van 5 tot 12 jaar in te zetten, wat maakt dat het heel divers is en bij verschillende ontwikkelgebieden en emotieontwikkeling in kan worden gezet. Hierdoor kan je hem lang gebruiken en je kind in verschillende levensfases ondersteunen.

Dit boek heeft 168 bladzijdes en ik ga hem zeker in een later stadium voor Noa nogmaals gebruiken. Daarbij vraagt Noa soms om dit boek om er even samen in de lezen. Als Noa emoties ervaart is het makkelijker erover te praten, door de emotie eilanden te benoemen. ‘Op welk eiland zit je nu, wat voel je?’ en ‘Hoe kan ik je helpen?’ Hij kan na het lezen van dit boek beter omgaan met zijn emoties en benoemd meer van wat hij verwacht en voelt in zo’n situatie. Ik vind dit erg waardevol, ook voor onze band samen. Ook als pedagogisch medewerkster kan ik aanraden dat dit voor kinderen een meerwaarde gaat hebben en een handige tool is om in gesprek te gaan.

Het boek Emotieklets is verkrijgbaar voor €18,95 bij o.a. bol.com. Koop Emotieklets hier. Meer weten over dit boek? Kijk op gezinnig.nl ook voor leuke printables die bij het boek horen (een aantal zijn te zien in dit artikel) en andere boeken in dit genre. Je hebt Slaapklets, Lijfklets, Duoklets en Tafelklets om er sommige te benoemen. Er staan er zeker nog wat op mijn verlanglijstje voor de Sint en kerst.

Ik kan je zeker aanraden om met kinderen dit boek te lezen. Praat jij makkelijk over emoties en wat heb je hierover meegenomen uit je (eigen) opvoeding?


Ik maak soms gebruik van affiliatie links in blog artikelen. Wat dit inhoudt is dat als jij op de link klikt en besluit het te kopen, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Het kost je niets extra’s en levert mij een kleine bijdrage op.

5 reacties op “Aanrader: Omdat emoties er mogen zijn. Een review over Emotieklets

  1. Klinkt als een fijn boek! Ik krijg de indruk dat het voor veel volwassenen ook een aanrader zou zijn 😉 Bij ons thuis werd niet echt over emoties gepraat (is geen verwijt, hoor). Ik deed dat met dochterlief juist wel.

  2. Ik kan vrij goed over mijn emoties praten, maar zo’n boek als dit lijkt me zeker nuttig en behulpzaam. Soms voel je dingen wel, maar kun je de woorden niet precies vinden. En daarvoor lijkt dit boek me heel geschikt. En het is een geschenk voor kinderen voor hun hele leven dat ze hun emoties kunnen herkennen en benoemen denk ik.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de inhoud van deze pagina niet kopiëren