Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Tips voor het vinden van een (nieuwe) baan

Zoals jullie weten heb ik sinds kort een nieuwe baan. Vanaf Januari heb ik te horen gekregen dat ik dit jaar baanloos zou worden. En tsja, in deze tijd liggen de banen nou niet echt voor het oprapen. Ik heb er dan ook af en toe helemaal doorheen gezeten, zowel lichamelijk als geestelijk. Dus hier wat tips die ik heb toegepast bij het vinden van een nieuwe baan. Uiteraard speelt een stukje mazzel hebben ook mee bij het vinden van een baan in deze tijd maar misschien dat deze dingen je een positieve boost geven mocht je aan het zoeken zijn.

 photo tumblr_mlc0nld9op1r04nvlo1_400_zpsc2f77eac.jpg

Tip #1: Probeer positief te blijven en ook nog dingen voor jezelf te doen
Hoewel dit erg moeilijk is, is het echt een must in jezelf te blijven geloven. Ergens is echt wel die baan voor je. Geduld is een schone zaak. Blijf je best doen en doe naast solliciteren ook nog wat voor jezelf.

Tip #2: Stuur op een vast tijdstip je sollicitaties + maak een lijstje
Ik stuurde altijd voordat ik naar werk ging zo’n 10 á 15 sollicitaties eruit. Dit, zodat ik ‘s avonds kon zoeken en een brief opstellen. Ook heb ik een lijstje gemaakt van de bedrijven waarheen ik een sollicitatie had gestuurd. Naam van het bedrijf, de datum en welke reactie ik terug had gekregen. Zo hou je een beetje overzicht in de vele bedrijven die je aanschrijft.


Tip #3: Neem de tijd voor je brieven & C.V.
Raffel het niet af. Lees alles nog een keertje door. Klopt alles? Ziet je C.V. er netjes en verzorgd uit? Ik maakte dat ik de avonden wat nette brieven had getypt die ik dan voordat ik ze ‘s ochtends verstuurde nog een keertje doornam.

Tip #4: Open sollicitaties werken beter dan reageren op vacatures
Op vacatures reageren nu met de crisis heel veel mensen. Verstuur daarom veel open sollicitaties. In de maanden dat ik solliciteerde heb ik vele brieven eruit gegooid en ben op 3 gesprekken geweest: allemaal open sollicitaties.

Tip #5: Kijk om je heen
Als ik op de fiets richting werk ging zag ik van alles om me heen. Bedrijven bordjes, auto’s/busjes van bedrijven, uithangborden, winkels.. Sla deze namen op in je telefoon zodat je later de site kan sturen zodat je Tip #4 kan toepassen.

Tip #6: Maak gebruik van je connecties/vrienden
Vraag aan je vrienden of ze hun oren/ogen open willen houden. Ook handig om je connecties te gebruiken die je de jaren dat je werkt hebt opgebouwd. Vooral handig als je in dezelfde branche wil blijven solliciteren.

die baan die komt er wel

En heb jij nog een gouden tip?

J
Natuurlijk is dit voor mij nu makkelijk praten achteraf, nu ik al een baan heb. Ik heb dan ook echt heel erg veel stress gehad om het feit dat ik mijn baan kwijt zou raken en de vasten lasten door zouden gaan. Ik heb zoveel mogelijk mijn eigen tips gebruikt hoewel het lichtje in de duisternis af en toe ver te zoeken was…

0
Hersenspinsels, Lijstjes & Stokjes
Previous Story
Next Story

30 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Marcella
  21/05/2013 at 11:27

  Ik zocht ook via Google en Twitter vacatures. Dan kom je nog wel eens wat andere functies tegen dan alleen degene die op de ‘standaard websites’ staan. Hier en daar vergroot het je kans om niet een van de 100’en sollicitanten te zijn, maar een van de weinige. Vergroot toch net weer wat meer je kansen.

  • Reply
   SAS
   21/05/2013 at 20:49

   Goede tip!

 • Reply
  Adorkable
  20/05/2013 at 13:57

  Het kan ook wel eens helpen om je CV een nieuwe lay-out te geven. Zo had ik heel lang een vrij saaie lay-out, maar nu niet meer. Het wel zijn goede tips.

 • Reply
  Billy
  19/05/2013 at 21:01

  hier kunnen zoekende mensen wel wat van opsteken, Saskia!

 • Reply
  Ariadnesdraad
  19/05/2013 at 16:23

  Tip : Update je CV regelmatig, bv met vrijwilligerswerk /hobby dat je hebt gedaan / doet en dat aansluit bij je beoogde baan

 • Reply
  Marike
  19/05/2013 at 15:36

  Goede tips! In deze tijd kan je inderdaad wel wat sollicitatietips gebruiken! Gelukkig ben ik nu nog in het bezit van een goede baan, maar ik ga je blog zeker onthouden voor als dat nodig mocht zijn!

 • Reply
  Nicool
  19/05/2013 at 14:45

  Wat een fijn overzicht! Ik ben zelf net afgestudeerd en het is een werkelijke hel 🙁 Gelukkig heb ik mijn ‘bijbaan’ nog.. Uiteindelijk moet het allemaal wel goed komen.

 • Reply
  Nicole
  19/05/2013 at 12:38

  Goede tips! Hou zelf niet een lijstje bij dus moet ik eens gaan doen…
  Nog geen enkele keer op gesprek geweest trouwens.. helaas.. maar blijven doorgaan he!

 • Reply
  Alette
  19/05/2013 at 10:50

  Goede tips! Maar wat ik vooral nog weet van de tijd dat ik afgestudeerd was en op zoek was naar een baan was dat er gewoon zo ontzettend weinig vacatures waren! Jij hebt het over 15 sollicitaties per dag de deur uit, maar ik mocht blij zijn als er per week 1 baan was die enigszins bij mij in de buurt was om op te reageren. Op open sollicitaties heb ik overigens niet eens reactie gehad, dus ik denk dat dat ook per branche of per bedrijf verschilt of dat werkt of niet.
  Ook ik heb enorm geluk gehad. Het is inmiddels bijna 4 jaar geleden dat ik afstudeerde, ook al niet een briljante tijd om te solliciteren. Ik heb toen maar 6 weken thuis gezeten. Toen ik anderhalf jaar later besloot te verhuizen naar de randstad had ik na 2 sollicitatiebrieven + 2 gesprekken een baan, waar ik sinds begin dit jaar opeens zomaar een vast contract heb gekregen!

  • Reply
   SAS
   19/05/2013 at 17:46

   Die 15 sollicitaties per dag waren dan ook open sollicitaties 😉 Wat ik al beschrijf komt er op een vacature nu echt 100 man af doordat er veel mensen een baan zoeken. Fijn dat je een vast contract hebt gekregen!

 • Reply
  Ann
  19/05/2013 at 10:42

  Tegenwoordig moet je sollicitatie brief echt origineel zijn, omdat er nu vanwege de crisis wel 100 sollicitanten zijn! Dus mijn tip met een standaard verhaal van je kwaliteiten en wat je heb gedaan etc kom je niet ver. Je moet nu echt met voorbeelden komen waaruit blijkt dat je echt eruit springt met je kwaliteiten en je echt verdiepen in het bedrijf waar je solliciteert.

  • Reply
   SAS
   19/05/2013 at 17:45

   Helemaal waar!

 • Reply
  Suske
  19/05/2013 at 07:27

  ik heb onlangs ook een andere richting ingeslagen op gebied van werk.
  op mijn 53ste is dat niet vanzelfsprekend.
  of het een succes gaat worden weet ik niet, maar ik geloof het wel.
  Toch merk ik bij mezelf dat ik sommige vacatures in mijn geheugen opsla.
  Zeker ben je nooit, nog over je werk nog over je geluk ermee.
  bedankt voor deze tips in ieder geval.

 • Reply
  bianca
  18/05/2013 at 22:31

  Ik ben zo blij voor je 🙂 helaas voel veel herkenning… Ik ben nu sinds febuari gestopt met school en opzoek gegaan naar een vaste baan. Gelukkig heb mijn bijbaan nog maar daar is mn inkomen enorm wisselend en geen zekerheid. Intussen al zoveel sollicitaties de deur uit gedaan en 2 gesprekken gehad die wel positief waren maar niet genoeg uren voor me konden opleveren. Ik herken het positief blijven zo erg…. Nu deze week weer ben afgebeld door mn werk door slechte weer en dus 5 dagen vrij ben zakt de moed me gelijk in de schoenen. Vandaag wederom 5 sollicitaties de deur uit gedaan dus maar hoop blijven houden.

  • Reply
   SAS
   19/05/2013 at 07:35

   Heel veel succes! You can do it!!

 • Reply
  Wendy
  18/05/2013 at 21:53

  Het zijn hele goede tips die je geeft. Ik heb echt heel veel geluk gehad met het vinden van een nieuwe baan. Een lieve ouder die mij heeft aanbevolen en iemand die ging emigreren naar Frankrijk en *bam* daar was opeens mijn baan. Nu hopen dat ik eind juli weer voor een jaar mag tekenen. Ik mag het misschien niet zeggen (denken), maar ik denk dat ik er wel vanuit mag gaan. Wat ben ik toch een mazzelaar eigenlijk. Ben er dan ook erg dankbaar voor.

 • Reply
  Cuisine Céline
  18/05/2013 at 21:52

  Dit vond ik een erg leuke post, vooral omdat ik dit jaar afstudeer! Dankjewel 😉

 • Reply
  Zo simpel is dan geluk
  18/05/2013 at 19:45

  Dank voor de tips!
  Ik vind het dus zo moeilijk om een open sollicitatie te sturen. Wanneer ik op een vacature reageer (waarvan ik weet dat ik het fysiek aan kan) hoef ik niet meteen over mijn beperking te beginnen. Bij een open sollicitatie is het echter lastiger om daar niet meteen over te beginnen, omdat je dan toch moet aangeven wat je wel en niet kan.
  Daarnaast weet ik sowieso niet goed hoe ik een open sollicitatie moet aanpakken. Wat zet je neer in je brief?

  • Reply
   SAS
   18/05/2013 at 20:49

   Ik heb altijd een algemeen praatje in een open sollicitatie. Over mijn kwaliteiten, mijn inzet en mijn ervaringen en wil om dingen te leren. Gelukkig heb ik het geluk wel redelijk goed te zijn in sollicitatie brieven schrijven. Daar heb ik dus heel vaak mazzel mee 😉

 • Reply
  Miranda
  18/05/2013 at 18:13

  Goede tips hoor! In deze tijd moet je idd ook een bak met geluk hebben ben ik bang. Solliciteerde er eerst 5 mensen op een vacature nu misschien wel 100.

 • Reply
  Boekboetiek
  18/05/2013 at 17:39

  Bruikbare tips! Ik denk dat veel mensen met de crisis van tegenwoordig ze goed kunnen gebruiken.

 • Reply
  Regina
  18/05/2013 at 17:36

  Goede tips en leuk plaatje haha

 • Reply
  Wanda
  18/05/2013 at 16:44

  Ik werk inmiddels alweer 12,5 jaar bij hetzelfde bedrijf dus weinig tips van mijn kant. Daarbij komt… ik heb 3 keer gesolliciteerd en bij bij alledrie aangenomen! Tja, gewoon geluk, denk ik + dat er toen ook nog volop werk was…

 • Reply
  RenéSmurf
  18/05/2013 at 16:22

  ja, uitermate lastig lijkt me dat. Werk zoeken, werk vinden, werk houden! En dan nog plezier er in houden ook.

 • Reply
  missdoubt
  18/05/2013 at 13:57

  Je baan kwijtraken is inderdaad balen. Ik heb het inmiddels ook al 2 keer meegemaakt.

 • Reply
  Mariska
  18/05/2013 at 11:27

  Erg handig lijst je denk ik zo voor personen die gaan solliciteren!

 • Reply
  annouska
  18/05/2013 at 11:25

  In deze tijden is solliciteren echt een kriem. Ik weet er alles van

 • Reply
  Rianne
  18/05/2013 at 10:22

  Geen tips, wel bewondering voor het vele werk wat je er in hebt gestopt, een carrière aan sich.
  Succes in je nieuwe baan.

 • Reply
  Elisa
  18/05/2013 at 09:29

  Mooie tips, toen ik zocht deed ik ook op vaste tijden solisitaties schrijven enz. Weet nog de zenuwe van een half jaar geleden toen ik bij bedrijven langs ging op gesprek, wachtend op antwoord. Ik mag zo in mijn handjes knijpen dat ik maar zes weken heb thuis gezeten maar werk zoeken is niet leuk! dat heb ik wel geleerd.

 • Reply
  Anke
  18/05/2013 at 08:40

  Dit zijn goede tips inderdaad! Mijn huidige (bij)baantje en laatste stage heb ik via tip #5 gevonden, al was het ook echt goed geluk qua timing en alles hebben. Alleen nu die echte baan nog, daar komt helaas wel wat meer bij kijken… 😉

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png