Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Over het zijn van een enig kind

Ik krijg vaak heel wat vragen naar mijn hoofd gegooid, net als vooroordelen. Zo zou ik als enig kind verwend, egoïstisch, minder sociaal en eenzaam zijn. Dingen die dus in mijn geval niet waar zijn.

In mijn jeugd ben ik niets te kort gekomen en zo voelt het nog steeds. Natuurlijk was een broertje of zusje leuk geweest maar het was voor mij geen must. Mezelf kon ik uren prima vermaken en bracht altijd vele vriendjes mee naar huis om te spelen. Ook was er dan nog natuurlijk mijn aller beste vriendin: Blacky, onze zwarte kat.

 photo scannen0004_zps6382277a.jpg

Ik kan zeggen dat ik erg blij ben met mijn opvoeding. Gepusht om dingen te moeten doen werd ik niet, ik kreeg zakgeld waar ik zelf dingen van moest betalen en ik was zeer zeker niet eenzaam. Natuurlijk zijn er ook kinderen die wel aan alle vooroordelen voldoen maar het is vervelend om als ‘niet-verwend-enig-kind’ dit telkens maar te moeten uitleggen.

Heb je nog vragen over het zijn van enig kind? Stel ze dan zeker.
Mochten het heel wat vragen zijn kan ik er een apart blogje van maken.

Ben je zelf enig kind, of ouder van een enig kind? Of heb je juist heel wat broers/zussen?

0
Terugblik
Previous Story
Next Story

31 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Caroline
  14/05/2013 at 22:55

  P.s Als ik ooit kinderen wil krijgen, dan verwacht ik dat het ook bij een blijft.
  Momenteel zie ik mezelf absoluut geen kinderen krijgen..

  Liefs!!

 • Reply
  Caroline
  14/05/2013 at 22:53

  Wij zijn thuis met 3 meiden, waarvan ik de oudste ben, 24, 22, 20. Mijn zusjes doen echt alles samen, maar ik heb me altijd al een buitenbeentje gevoeld. Ik heb gewoon hele andere intresse dan mijn ouders en mijn zusjes. Dit heeft veel gebotst vooral toen ik in de puberteit zat. En nu nog wel regelmatig vooral met mijn moeder en mijn jongste zusje..

  Liefs!!

 • Reply
  Rianne
  04/05/2013 at 19:34

  Ik heb nog een vier jaar oudere zus, mijn vriend is enigskind en ik merk soms wel verschillen tussen ons, maar dat is meer omdat hij niet gewend is om iets te delen met iemand. Ondanks dat is hij absoluut niet verwend ofzo. Voor onze moeder is het wel een groot verschil. Zo is mijn moeder oma geworden (dankzij mijn zus dus) en zal zijn moeder nooit oma worden omdat hij(/wij) geen kinderen wil. Dat vindt ze volgens mij wel jammer.
  Als ik terugkijk naar mijn jeugd, dan denk ik dat ik een stuk verwender ben dan mijn vriend. Zeker toen mijn zus het huis uit was, kreeg ik opeens een stuk meer. Mijn vriend heeft een vrij normale opvoeding gehad en is absoluut niet (extreem) verwend.

 • Reply
  Suske
  02/05/2013 at 21:44

  ik ben ook enig kind, maar heb daar nooit moeite mee gehad. Ik heb het nooit als een gemis beschouwd daar ik steeds andere kinderen naar huis mee mocht nemen. Alles heeft zijn goede en minder goede kanten. Nu zal ik nooit ruzie kunnen maken over de erfenis van mijn ouders. 🙂

 • Reply
  Simone
  01/05/2013 at 23:21

  Ik ben zelf ook enigkind en ik herken de vooroordelen, maar ook bij mij zijn ze zeker niet waar.
  Zelf heb ik (en nog steeds wel eens) een broer of zus gemist. Maar het is niet anders en ook niet mijn keuze geweest. Ook niet van mijn ouders, ze hadden het erg druk met mijn gezondheid. Dat speelde helaas op jonge leeftijd al.

 • Reply
  inge
  01/05/2013 at 20:39

  ten eerste, wat een geweldige foto. <3

  ik had een zus, maar heb er weinig aan gehad. we hadden veel ruzie en strijd en ook al was zij 4 jaar ouder, ik was meestal degene die dingen moest regelen/ doen, omdat zij overal bang voor was, toen we wat ouder werden.
  toen ze uit huis ging, nadat ze getrouwd was, werd ze al snel zwanger en ik liep daar de deur plat (want neefjes! – ze kreeg ze nogal snel achter elkaar), maar ze kwam nooit bij mij. na jaren en jaren waarin het van één kant kwam, gebeurden er nog wat andere dingen en nu spreken we elkaar dus helemaal niet meer.
  dus.
  jonah is dus ook enig kind en hij is mss wel een beetje verwend, maar zeker niet egoïstisch, niet sociaal of eenzaam.
  dus.

  ^^

 • Reply
  Marcella
  01/05/2013 at 14:12

  Ik heb twee zussen, maar zij zijn 6 en 8 jaar ouder dan mij. Ook is mijn oudste zus gehandicapt waardoor ik een heel andere band met haar heb. Mijn andere zus was al vroeg het huis uit, dus ik heb dan ook jarenlang samen met mijn ouders gewoond. Toch ook een beetje het gevoel alsof ik het enige kind was dus 😉

 • Reply
  Diana
  01/05/2013 at 12:25

  Ik ben ook enigst kind en krijg die opmerkingen ook weleens. Tuurlijk weleens jammer dat ik geen broers/zussen hebt, maar ik weet eigenlijk ook niet beter.

 • Reply
  Nicky
  30/04/2013 at 23:54

  Mijn dochter (20) is enig kind maar ik geloof niet dat ze daar moeite mee hoeft. Ze is een leuke, sociale dame geworden. Dat valt dus alles mee aangezien ze ook nog de pech had in een een-ouder-gezin op te groeien. ;). Zelf heb ik twee broers en drie zussen. Met de een heb ik een betere band dan met de ander. Wat ik wel een voordeel vind van het hebben van broers en zussen is het feit dat je de zorg voor je ouders kunt delen. Soms vind ik het jammer dat mijn dochter er ooit alleen voor staat.

  • Reply
   SAS
   01/05/2013 at 17:58

   Gelukkig heb ik een lieve man waarmee ik eventueel de zorg op mijn ouders zou kunnen delen. Sta ik er niet ‘helemaal alleen’ voor (om het zo even te noemen)

 • Reply
  bianca
  30/04/2013 at 23:45

  Ik ben enigskind en zeker vooroordelen kloppen bij mij niet…. Wel nu ouder ben mis ik het wel om geen broer of zus te hebben. Beide ouders zijn ziek en als hun weg vallen, heb echt nienand meer in dat opzicht…dus dan lijkt me fijn om wel broer of zus te hebben

 • Reply
  Kristel
  30/04/2013 at 22:10

  Het is inderdaad wel een vooroordeel, maar helaas gebeurt het vaak bij enig kinderen. Gelukkig ben jij gewoon ‘normaal’ opgegroeid! Heb er veel in de kennisenkring gezien die wel ‘vreemd’ worden.

 • Reply
  Louise
  30/04/2013 at 21:47

  Verwende kinderen worden vreemde volwassenen 😛 Dat hoeft niet perse alleen bij enig kinderen te zijn, maar ik denk dat het daar wel sneller gebeurd. Overigens vind ik dat mijn ouders mij ook goed verwend hebben, zeker als ik dat vergelijk met vriendinnen van mij die een lening hebben afgesloten en moesten werken om hun studie te financieren en toch ongeveer tegelijk met mij klaar waren. Daar heb ik echt heel veel respect voor.

  Ik heb een jonger broertje en ik zal hem voor niks in de wereld kunnen missen. Maar ik ben dan ook niet anders gewend 🙂

 • Reply
  Jorien
  30/04/2013 at 20:59

  Ik kan me niet voorstellen hoe het is om enig kind te zijn, aangezien ik zelf uit een gezin van 3 meiden kom. Zou dit zelf later ook graag willen 🙂

 • Reply
  Rianne
  30/04/2013 at 18:54

  Ik ben de moeder van een enigst kind en heb nooit het idee gehad dat hij daardoor sociaal onhandig is geworden. Hij is ook niet verwend al zeg ik het zelf. Het is maar net hoe je er als ouders mee omgaat, denk ik dan maar.

 • Reply
  Miranda
  30/04/2013 at 18:32

  Ik ben geen enig kind maar Dana (onze dochter) wel. Dit is ook een bewuste keuze overigens. Ik heb een broertje die nu 22 jaar is, ik ben zelf nu 30, wij schelen dus 8 jaar. Als ik heel heerlijk ben dan hebben mijn broertje en ik nooit iets aan elkaar gehad. Toen ik ging puberen vond ik hem vooral vervelend, hij wilde met me mee, ik moest op hem passen….Toen ik rond de 20 was ging hij puberen, tjeetje wat hebben wij gebotst zeg. Gelukkig ben ik met m’n 20 jaar al gaan samenwonen en heb ik het allemaal niet van dichtbij meegemaakt. Nu hij 22 jaar is gaat het wel tussen ons, onze karakters botsen enorm en ik denk dat dit altijd zo zal blijven. Dus conclusie: Ik ben geen eningkind maar we hebben nooit iets aan elkaar gehad. Ik zou hem niet willen missen maar ik zou het ook prima hebben gevonden om enigkind te blijven.

 • Reply
  Wendy
  30/04/2013 at 17:05

  Ik heb zelf een zusje van 3 jaar jonger. Een haat/liefde verhouding had ik met haar. En dan helaas vaker haat dan liefde. Gelukkig is dat helemaal omgeslagen nu ik het huis uit ben. Ik was ‘vroeger’ ook wel een beetje bevooroordeeld op het gebied van ‘enigste-kinderen-zijn-verwend’. Dat bazeerde ik om één vriendin. Die was enigstkind en werd (in verhouding met ons) best verwend. Zij kreeg zonder moeite een broek van 100 gulden. Mijn moeder deed al lastig bij een broek van 30 gulden. Inmiddels heb ik dat vooroordeel niet meer. Er zijn ook zat verwende kinderen die wel broertjes of zusjes hebben.

 • Reply
  laura
  30/04/2013 at 13:20

  Ik wil graag meer van jou over dit onderwerp weten, ben zelf moeder van een 2 jarige zoon en ik wil het hier graag bij laten voor mij is 1 echt genoeg maar ik heb wel mijn twijfels of dit goed is voor mijn zoon kwa ontwikkeling en of ik hem niet tekort doe.

 • Reply
  annouska
  30/04/2013 at 11:26

  Ik vind het zo een vooroordeel dat kinderen die gaan broertje of zusje hebben dat zijn. Vaak zijn die kinderen die verwend zijn als enigskind de kinderen waarbij papa en mama fulltime blijven werken voor er sprake is van.

  Ik ben geen enigskind heb een broertje van 23 en een zusje van 13 jaar jonger als dat ik ben.

 • Reply
  Kiss & Make-up
  30/04/2013 at 10:40

  Zelf heb ik een broer die een jaar jonger is dan mij. Als kinderen vochten we echt als kat en hond, maar nu zijn we twee handen op één buik 🙂

 • Reply
  Mademoiselle Sophistiqué
  30/04/2013 at 10:17

  Ik ben wel blij met mijn zusjes, hoewel ik ze soms wel de nek om kan draaien hou ik echt bijzonder veel van die twee lastposten

 • Reply
  Nicole
  30/04/2013 at 09:52

  Ben stiekem wel blij een broertje te hebben.. Zou hem niet willen missen.
  Verder heeft mijn nichtje 2 kids en beide zijn door en door verwend dus ja dat maakt niet uit of je alleen bent of niet.. Ligt aan de ouders!

 • Reply
  sophie
  30/04/2013 at 09:48

  Je hebt het wel mooi geschreven vind ik, vooral met die vooroordelen. Ik heb een tweelingbroer en een 1 jaar oudere broer. En als je tweeling bent krijg je ook altijd van die verkeerde vooroordelen, gelukkig kan ik om die domme vragen wel lachen.

  • Reply
   Leonella
   30/04/2013 at 18:51

   Met welke vooroordelen heb je dan te maken als je tweeling bent? Lijkt me helemaal lastig trouwens als je sterrenbeeld ook nog tweelingen is, zie dat maar eens uit te leggen aan iemand die er naar vraagt o.O

 • Reply
  Di Mario
  30/04/2013 at 09:28

  Er zijn zat kinderen tegenwoordig die verwend worden door een van de ouders omdat ze apart wonen. Dus het vooroordeel dat een eenkindgezin eerder verwent wordt kun je tegenwoordig juist beter overbrengen naar een eenoudergezin. En dan natuurlijk ook daar weer de uitzonderingen daargelaten. Persoonlijk ben ik blij met dat ik een zusje heb en zelf twee kinderen.

  Love As Always
  Di Mario

 • Reply
  Nettie
  30/04/2013 at 09:19

  Tja soms is het idd zo maar gelukkig niet altijd!! Ik heb ook een verwende nichtje die enige kind is! Maar dat komt ook doordat me zus haar alles wou geven wat ze niet heeft gehad! En doordraaide! Dus ook niet goed!! Dit vooroordeling hebben ze vaak ook met de jongste kind! En geloof mij nou! Hoewel ik veel andere half broers en zussen heb! Voelde ik me wel eenzaam! Maar ben gelukkig geen verwende kreng hahaha! Dus tja heeft grote deel te maken met de opvoeding die je krijgt en je eigen karakter!!

 • Reply
  Mayara Esther
  30/04/2013 at 09:10

  Dat heb ik ook! Eindelijk iemand die mij begrijpt. Als ik iets krijg van mijn moeder hoor ik al gelijk ‘oh maar je bent echt verwend hea en je hoeft ook al niet te werken’ en dan heb ik zo iets van ja ik krijg voldoende zakgeld ik hen liever focussen op school dan gaan werken en daarop gaan focussen en vervolgens mijn diploma niet halen.

 • Reply
  Michelle
  30/04/2013 at 08:55

  Ik heb één zus, maar ik kan soms wel meepraten over het enigskind-gevoel meepraten.
  Doordat mijn zus gehandicapt is, gaan de dingen bij ons thuis iets anders. Hoe ouder ik wordt, hoe minder de band met mijn zus lijkt te worden. heel veel dingen konden we niet samen doen, die echte zussendingen..

  • Reply
   SAS
   30/04/2013 at 09:07

   Wat vervelend zeg! Lijkt me een moeilijke situatie..

 • Reply
  Mariska
  30/04/2013 at 08:43

  Ik heb een broertje en een zusje. Ik ben 27, broertje 25 en zusje 24 en wij hebben echt een super goede en sterke band met zijn 3en. Ben ik heel blij mee!

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png