Steekpartij Kinderdagverblijf België

Rotterdam, 23 jan. België is geschokt door een dodelijke steekpartij in een kinderdagverblijf. Een man stak vandaag willekeurig in op baby’s en peuters in een crèche in Dendermonde. Hij doodde twee baby’s en een medewerkster. Tien kinderen raakten gewond. Ze zijn niet meer in levensgevaar.


De vermoedelijke dader vluchtte op de fiets, maar kon na een massale zoekactie worden aangehouden in een naburig dorp. Zijn motief is onbekend.

De Belgische premier Herman Van Rompuy prees het kordate optreden van de politie. Hij sprak van „een afschuwelijke daad van geweld in een maatschappij die hunkert naar harmonie en vreedzaam met elkaar leven.”

Premier Jan Peter Balkenende heeft namens het kabinet zijn medeleven betuigd met de ouders van de slachtoffers. Balkenende zei dat het bericht over de steekpartij ons allen raakt. „Kinderen zijn de basis van onze samenleving.”

Rond tien uur in de ochtend was de vermoedelijke dader, een 20-jarige man uit de omgeving van Dendermonde, komen aanfietsen bij kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis, een deelgemeente van Dendermonde. Hij had zijn ogen zwart geschminkt en droeg een rugzak. Hij belde aan, zei iets te willen vragen en liep direct door naar de baby-afdeling. Met een mes stak hij daar wild om zich heen.

Daarna ging hij door naar de peuterafdeling, waar hij ook instak op de totaal verraste en kansloze kleine kinderen. Op dat moment waren er 21 kinderen en zes begeleidsters in de crèche.

Na zijn daad stapte de dader weer op de fiets en verdween. De politie rukte direct massaal uit. Andere kinderdagverblijven en scholen in de buurt kregen direct strenge bewaking. Op elke straathoek stonden agenten, afkomstig van korpsen uit de verre omtrek.

Bij de massale zoektocht trof de politie de vermoedelijke dader aan in het nabijgelegen dorp Lebbeke. Bij zijn arrestatie raakte hij gewond.

De procureur zei vrijdagavond op een persconferentie dat de verdachte weigert mee te werken aan het onderzoek. Hij is niet onder invloed van drugs of alcohol. De jongeman was niet ontsnapt uit een psychiatrische instelling, aldus de procureur. Ook was de verdachte geen bekende van de politie.

De procureur zei dat de man zal worden voorgeleid op verdenking van drievoudige moord en meerdere moordpogingen. De man heeft zich niet verzet tegen zijn arrestatie. Hij had een mes bij zich toen hij opgepakt werd. Dat was niet het wapen waarmee hij drie mensen ombracht. Het gebruikte wapen werd teruggevonden in de buurt van het kinderdagverblijf.

Burgemeester Piet Buyse van Dendermonde: „Het is onwerkelijk. Iedereen is in shock. Ook de kinderen die niet gewond zijn. Ook de mensen van de hulpdiensten. Dit is niet in woorden te vatten.”

 

Ik heb er echt géén woorden voor…..

3 reacties op “Steekpartij Kinderdagverblijf België

 1. Ik ken je blog nog niet zo heel lang, daarom besloot ik om wat in je archieven te snuisteren.

  Ik zal deze vreselijke gebeurtenis nooit vergeten, ik woon namelijk in Dendermonde. Onze stad was volledig in shock. Je voelde gewoon de enge sfeer die er hing. Mijn mama kent ook één van de ouders. Tis echt verschrikkelijk, ik krijg er nog steeds koude rilling van.

 2. IK WIL HET NIET HOREN!!!!!! IK WIL HET NIET LEZEN!!!!!! IK WIL ER NIKS VAN WETEN!!!!!
  Anders ga ik huilen…. Zooooo akelig! Voor jou, omdat jij ook op een kinderdagverblijf werkt en het zo ontzettend dichtbij komt. Voor mij (en alle andere ouders), omdat mijn zoontje ook ‘veilig’ naar een kdv gaat. En nogmaals voor mij, omdat mijn broer nu 2 jaar geleden ook zomaar neergestoken is. Ik wéét wat die mensen meemaken, waarvan hun kindje het wel overleefd heeft. Het is een HEL!!!
  Ik ben toch wel erg benieuwd naar de achterlijke reden van die ontzettende idiote super imbeciel!

 3. Ik schrok me gister ook helemaal het laplazerus en ik merkte dat mijn moeder gisteravond goed en wel was aangeslagen door het nieuws.

  De rillingen liepen over mijn rug heen en er schoot meteen door mijn hoofd dat dit ook bij mijn moeder had kunnen gebeuren (ivm haar eigen dagverblijf)

  Het enige vind ik dat nu opeens heel Nederland op zijn achterpoten staat over de veiligheid van een dagverblijf en met name het beveiligen ervan.
  Hoe ver moeten we gaan tegenwoordig? Begrijp me asjeblieft niet verkeerd. Het is echt, maar dan ook ECHT verschrikkelijk! Maar worden dagverblijven nu verplicht om vingerprint dingen aan te schaffen en dat je enkel met pasjes binnen komt enz?
  Ik ken de regels van de mensen op kantoren een beetje (Ik noem een GGD… en die zijn nogal… apart)
  Ik hoop dat we nu niet opeens allemaal wetten krijgen waardoor een kinderdagverblijf meer op een gevangenis gaat lijken dan op een veilige thuishaven. Dit geval is zo uniek. Kunnen we ons daar wel voor beschermen?

  En echt hoor. Asjeblieft. Ik vind het zo verschrikkelijk erg en de enige die hier schuld aan heeft is die mega grote idioot van 20 jaar. Ik ben alleen bang voor de gevolgen ervan in de wetgeving…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *