Een aantal nadelen (& vooroordelen) over het werken met kinderen

July 25, 2015

Vorige week schreef ik al over alle voordelen van het werken met kinderen, de dream job voor mij. Maar elk voordeel heb z’n nadeel zeggen ze wel eens. Hieronder beschrijf ik een aantal vooroordelen die mensen hebben over mijn werk & de dingen die ik zelf een nadeel vindt.

‘Lekker de hele dag letten op spelende kinderen’
Iets wat ik zó vaak hoor. Beetje lekker buiten zitten op een bankje, heerlijk om zo de hele dag te werken. Mensen vergeten dat je 30 kinderen in de gaten moet houden, Pietje niet graag met Klaasje speelt en altijd ruzie hebben en Truus altijd aan iemands haren trekt. Om maar even wat voorbeelden te noemen. Uiteraard is het heerlijk met dit weer in het zonnetje te zitten en te genieten van spelende kinderen. Maar je kan geen moment je aandacht verliezen.

 photo jhkjhbkj_zpsho7j9ewb.png


‘Heerlijk zo’n baan waar je de hele dag spelletjes mag doen’
Ook nog zo’n zin net als hierboven. Want we doen niks anders dan alleen maar lekker spelletjes met kinderen spelen. We halen geen kinderen op van school, voorzien ze niet van eten/drinken, doen tussendoor geen administratie, bellen Truus haar vader op omdat ze ziek is, doen geen huishoudelijke taken en zijn vooral niet opvoedkundig bezig met kinderen. Zo. Dat dus. Wat is wel vervelend vind, is dat ik juist weinig tijd heb om soms spelletjes te doen met kinderen. Ouders moeten te woord worden gestaan en er moeten een tal van andere dingen gebeuren.

Creepy ouders
Oh ja. Die heb je er echt wel bij! Ik wil binnenkort eens een artikel maken over welke soorten ouders ik allemaal voor mijn neus krijg. En dan maar vriendelijk lachen en te woord staan.

♣ Mijn werktijden
Mijn werkschema is niet ideaal (klik om deze te lezen), verre van zelfs. Ik begin om 7.00 en ben pas om 18:00/18:30 klaar. Iets waarvoor ik nu een cursus aan het doen ben: een andere soort opvang die we aanbieden waarbij ik dan wat meer gesloten uurtjes aan elkaar zou kunnen hebben. Een droom voor later.

Verschillende opvoedingen door elkaar
Een uitdaging is dat zeker. Kinderen komen met allemaal een compleet andere opvoeding binnen en moeten zich allemaal aan de regels houden. Iets wat soms erg lastig is om te bewerk stellen, aangezien sommige kinderen niet vaak komen in de week. Toch vind ik het altijd wel leuk om te zien, al die verschillende opvoedingen en daardoor ook verschillende kinderen & ouders. Maar soms is het zeker wel vermoeiend als kinderen niet luisteren of hun eigen wil hebben. Wel ben ik dan best trots als je toch voor elkaar krijgt wat je wilt. De aanhouder wint zeg ik altijd maar.

Wat zijn de nadelen van jou werk? (en welk werk doe je)

By SAS

Uit de jaren ’80 ★ theeliefhebber ★ thriller fanaat ★ voorliefde voor: Londen, eekhoorntjes & bloggen ★ crazy cat lady ★ vrouw van ★ kinderleidster ★ fulltime levensgenieter: ‘Because when you stop and look around, this life is pretty amazing…’

Previous Post Next Post

24 comments

 • Nicky

  02/08/2015 at 13:13

  Ohhhh, creepy ouders! Soms dacht ik echt “blijf dan thuis en doe het zelf!” Maar verder vond ik het werken met kinderen wel heel leuk. Nu heb ik een gewone kantoorbaan (met beter salaris). Erg leuk werk (startende ondernemers en alles wat daarbij komt kijken). Het enige nadeel is dat ik 35 km van mijn werk vandaan woon…

 • annouska

  02/08/2015 at 12:14

  Halelujah, ik kan me helemaal vinden in dit blogje. Zelfs mijn vriend benoemd de eerste twee punten altijd en vraagt zich af waarom ik na een vakantiedagje zo moe ben van werken. Euh hallo?!

 • Lies

  30/07/2015 at 22:35

  Ik ken de vooroordelen ook heel goed inderdaad, toch trekt de kinderopvang met wel en toch ook niet, wat je zegt je Let niet alleen op de kinderen, maar doet ook administratief werk, en huishoudelijk werk. Ik had toch altijd het gevoel dat ik een opgeleide oppasser zou worden, dit zag ik persoonlijk niet zitten voor de rest van mijn leven, en bengestopt
  gestopt.

  1. SAS

   02/08/2015 at 09:11

   Kan me voorstellen dat dit je gevoel erbij was hoor! Echter zie ik het (gelukkig) niet zo. Dit zijn gewoon bijkomende taken, het administratief & schoonmaken. Het hoort er nou eenmaal bij. Nou moet ik zeggen dat deze taken minder zijn dan in een Kinderdagverblijf. Alleen de administratie is soms wel veel, maar als je alles op tijd doet is er genoeg tijd over om daadwerkelijk wat leuks met de kids te doen.

 • Ilse

  28/07/2015 at 13:09

  Goh, nou heb ik eigenlijk nooit die opmerkingen gehad in de 3 jaar dat ik studeerde in de kinderopvang! Ja, mensen deden weleens zo van “o, oké” aka “o dat stelt vast niet veel voor”, maar ik heb het nooit iemand horen zeggen. En ja, al het geregel is inderdaad iets waar ik je gelijk in moet geven. Ik vond het altijd zo jammer dat ik soms niks kon vertellen over hoe de kinderen het gedaan hadden die dag, omdat ik de hele tijd met één specifiek kind of andere kinderen bezig ben geweest die dag. Gelukkig had ik wat dat betreft afgelopen jaar een super chille stage, waar niet veel kinderen waren en er dus heel veel tijd was voor de kinderen. De band die ik met ze heb opgebouwd is ook echt awesome. =)

 • Lieke

  28/07/2015 at 12:34

  Alle nadelen die je beschrijft geven juist aan waarom werken met kinderen zo uitdagend is. Ik hou er van!
  Maar het klopt wel dat ouders vaak niet zien dat we meer doen dan op een bankje zitten en spelletjes spelen. Gelukkig weten we zelf wel beter!

 • Puck

  27/07/2015 at 13:09

  Ben vooral benieuwd naar die creepy ouders… Zelf ben ik nog een beetje zoekende qua werk, maar dat is ook heel vervelend.

  1. SAS

   28/07/2015 at 08:39

   Ik hoop dat je snel wat vind dat bij je past!

 • Kimberley

  26/07/2015 at 20:27

  Oe, creepy ouders! Ik ben benieuwd, haha. Ik heb zelf twee kindjes en ik heb juist enorm respect voor de mensen die voor andermans kinderen zorgen. Ik vind het soms zelf al vervelend als ze elkaar aanvallen en niet willen delen. Kan me niet voorstellen hoe dat bij dertig kinderen moet zijn. Chaos, crisis, haha.

 • Barbara

  26/07/2015 at 20:15

  Och, ja hoor! Dat is het helemaal. Slapend rijk worden.
  Pfoeh. “Ja hoor mevrouw, dat is het helemaal, wil jij het een weekje van mij overnemen? makkie toch?”
  Wat zullen ze ervan op kijken dat het heel anders is in de praktijk.
  Ik heb de opleiding + stage gedaan en hoewel ik hou van kinderen en dit erg leuk leek, is het niks voor mij.

  Ik werk vanuit huis. De vooroordelen zijn vrijwel het zelfde: “Wat heb jij het heerlijk relax!” of “Lekker spelen met je kind en ondertussen wat werk doen” of “Ik wou dat ik het mij kon veroorloven”
  Ik werk heus niet minder dan een buiten-de-deur-werkende-moeder. Ik vind op mijn beurt weer dat het relaxter is als je buiten
  de deur werkt. Want dan kun je je enkel op het werk richten en niet op je werk + kind èn alles wat erbij komt kijken.
  En veroorloven? Als ik buiten de deur zou werken (en hetzelfde wil verdienen als nu) zou ik een HELE goede baan moeten vinden
  om ‘t dagverblijf te betalen en ook nog eens over te houden wat ik nu overhou. Dus ik vind eigenlijk dat ik buiten de deur werken
  mij niet kan veroorloven. Of nou ja, ik zeg nu wel dat ik dat luxe vind. Maar eerlijk is eerlijk: Het is hard werken en soms werk
  ik in de avonduren of weekeinden om aan mijn uren/deadlines te voldoen. Maar dat ik altijd thuis ben voor mijn dochter is precies
  wat ik (en vriendlief) wilde. Het is onbetaalbaar.

  Oh en wat ben ik benieuwd naar die ouders-blog hahaha.

  1. SAS

   28/07/2015 at 08:27

   Och dat lijkt me ook super irritant. Alsof je minder ‘hard’ werkt omdat je thuis bent.. Fijn he, al die vooroordelen ;-)

 • Simovic-Vuceljic Natasa

  26/07/2015 at 19:01

  Heel leuk artikel om te lezen! :) Liefs! x

 • Deborah

  25/07/2015 at 20:08

  haha ja dat is makkelijk gezegd he.. Mensen weten vaak niet beter, of zeggen maar wat.
  Sommige ouders lijken mij niet altijd even fijn. Zeker niet als je iets met ze moet bespreken waarvan de ouder denkt: “dat doet mijn kind niet!!” haha.

  Een nadeel van mijn werk is niet zozeer het werk, maar meer mijn collega’s. Zijn alleen maar vrouwen. Wat het nodige gekakel met zich meebrengt. Soms zo vermoeiend pppfff…

  1. SAS

   26/07/2015 at 16:30

   Oh dat nadeel kan ik hier eigenlijk ook wel bij zetten. Werk echt in een vrouwen-business & dat gekakel en gezeur af & toe haha. Binnenkort komt het blogje over alle ‘type ouders’ die ik tegen kom online ;-)

 • Michelle

  25/07/2015 at 16:20

  Wat een vooroordelen kunnen mensen soms toch hebben he. Momenteel heb ik geen werken en zit ik dus ‘lekker heel de dag thuis’. Ook als je niet werkt krijg je genoeg te horen.. Maar ik vind het prima zo en dat is het belangrijkste.

 • Shop it and Pop it

  25/07/2015 at 15:36

  Ik heb stage gelopen op de peuterspeelzaal. Heel leuk, maar ze houden zich inderdaad niet altijd aan de regeltjes ;) Maar dat maakt het ook wel weer uitdagend vond ik!

 • Louise

  25/07/2015 at 14:53

  Haha ik roep altijd dat met kinderen werken een roeping is, wat zeker niet voor de eerste de beste is weggelegd. Veel respect voor het werk dat je doet! Het enige wat ik echt minder leuk vind aan mijn werk is uren schrijven. Iedere minuut moet worden verantwoord in een systeem :) .

 • Priscilla

  25/07/2015 at 13:31

  Dat artikel over de ouders lijkt me geweldig!!

 • Tineke

  25/07/2015 at 12:52

  Ik werk als docent op een middelbare school en kan me in veel dingen herkennen die jij schrijft. Zeker het punten van creepy ouders en verschillende opvoedingen bij elkaar.
  Wat ik niet meer kan horen is ‘Oh, maar dan heb je lekker vaak vakantie.’ Alsof dat het werk niet drukker maakt. Want je moet wel alle uren kwijt in de uren die je ‘wel’ werkt. En vaak werk ik tijdens de vakantie ook door, al probeer ik dit wel te verminderen.

  Gelukkig krijg ik veel terug van de leerlingen en heb ik met veel van hun een hele leuke band opgebouwd. Daar probeer ik dan mijn energie uit te halen :)

 • Kim

  25/07/2015 at 11:33

  Mensen hebben maar al te vaak een soort gek geromantiseerd beeld van alles wat zij zelf niet hoeven te doen. Dat is altijd allemaal “gemakkelijker”. Leuk hoe je de dingen die je wel eens hoort hebt weerlegt! En ik ben eigenlijk best benieuwd naar de creepy ouders, haha.

 • Morgaine

  25/07/2015 at 10:51

  Ja, mensen denken niet goed na, voor ze iets zeggen, het is dan ook wel dat ik vanuit ervaring ook kan spreken, mijn moeder was ooit peuterleidster, lol… dus ja, ik ken jouw nadelen maar al te goed, ook van die verschillende opvoedingen, dat was in de seventies al, macrobioten en de doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg ouders…. maar de boodschappen dan, onbespoten appeltjes zoeken, was toen al moeilijk en lastig, is nu makkelijker, hahahaha

  En als iedereen weg was, dat mijn moeder dan nog een uur langer zat voor de eventuele administratie inderdaad en bestellingen bla… dat was toen vrijwilligerswerk, kun je het je voorstellen? ;-)

  Ik werk dus nu met verstandelijk gehandicapten, en ergens is dat licht vergelijkbaar met jouw werk, je werkt nu eenmaal met mensen, ze kunnen best veel, begrijjpen veel, maar velen kunnen niet goed communiceren en dan moet je maar raden bijv. En ook daar, mensen die elkaar uitdagen en dan stampij gaan maken, soms voor de lol, en de ander wordt kwaad.. ze lopen weg uit de groep, maar hey! Ik ben voornamelijk aan het puzzelen, verhaaltjes aan het luisteren, buiten aan het zitten en niks doen, en bla… goed in mijn geval, kan ik gelukkig de administratie en vergaderingen nog overslaan, dat doen mijn vaste collega’s, hahaha

  X

 • Amy

  25/07/2015 at 09:44

  Hahaha, ik kan me voorstellen dat er creepy ouders met zo hun eigen gedachten voorbij komen. En honestly.. Ik begrijp die vooroordelen niet. Ik zou 100x liever hebben dat ik weet dat mijn kind in goede handen is dan dat ik zeur over de werkzaamheden van de medewerkers :/

 • Bente

  25/07/2015 at 09:24

  Lijkt mij inderdaad ook wel lastig hoor, ik heb jarenlang opgepast en drie kinderen vond ik al dodelijk vermoeiend, laat staan 30 ;)

  Het mindere van mijn werk is als we bijvoorbeeld onderzoek gaan doen in verschillende landen. De vertalingen van de vragenlijsten moeten gecheckt worden, geprogrammeerd (niet door mij) maar die programmeringen moeten vervolgens ook gecheckt worden (heerlijk als dat in het Chinees is), Zijn alle zinnen goed geplakt op de juiste plek, klopt het dat ik deze vraag krijg als ik dit antwoord invul enzovoorts. Heel saai werk dat wel heel nauwkeurig moet gebeuren..

 • debby

  25/07/2015 at 09:23

  Haha Creepy ouders. Ik heb zelf geen kinderen maar heb onlangs 2 weken opgepast op mijn nichtje en neefje. Lekker 2 weken kind zijn, verstoppen, schommelen en met de poppen en lego spellen. Ik kreeg de vraag ook van hen. Debby ben jij een meisje of een mevrouw :)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *